Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

$
0
0
Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα στη Θεσσαλονίκη

Μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα στην περιοχή του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Θεσσαλονίκης υπογράφηκε σήμερα μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης, της ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Το Μνημείο προς τιμή των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων.Το Μνημείο προς τιμή των 50.000 Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης που μαρτύρησαν στα Ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας. Σχεδιάστηκε από τους αδελφούς Glid και παριστάνει την επτάφωτο λυχνία και φλόγες με ένα πλέγμα ανθρώπινων σωμάτων. Παρών στην υπογραφή του μνημονίου ήταν ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος συνεχάρη το Δήμαρχο και μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, καθώς και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Βαγγέλη Βενιζέλου, τονίζοντας ότι αισθάνεται τυχερός που παρευρίσκεται στην παραχώρηση ενός χώρου της ΓΑΙΑΟΣΕ για να γίνει το μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο και την Ισραηλιτική Κοινότητα.
«Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν είναι μνημείο που χωρίζει, δεν είναι εναντίον κάποιου. Είναι μνήμη που ενώνει, πράξη ελπίδας και αγώνας για τη φωτεινή πλευρά του ανθρώπου. Μας χρειάζεται αυτή η μνήμη, εξανθρωπίζει στους δύσκολους σημερινούς καιρούς. Είναι σαν βάλσαμο στο φόβο, στην αβεβαιότητα, στη δυστυχία. Είναι φρένο στην αλόγιστη οργή, τη μισαλλοδοξία και τη βία. Το μνημείο είναι σύμβολο επιείκειας, δηλαδή συνείδησης του πόσο κοινή είναι η ανθρώπινη μοίρα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Ιστορική ημέρα για τον Ελληνικό Εβραϊσμό και την Ελλάδα, χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα σε ανακοίνωσή της η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης.
«Η δημιουργία ενός Μουσείου και Εκπαιδευτικού Κέντρου για το Ολοκαύτωμα υπήρξε μια μακροχρόνια επιθυμία της Κοινότητάς μας και το γεγονός ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ Α.Ε. διέθεσε για αυτό το σκοπό έκταση ακριβώς στην περιοχή από όπου οι 50.000 Εβραίοι της Θεσσαλονίκης εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτελεί ένα τεράστιο και καίριο συμβολισμό».
«Σε μια εποχή που η μισαλλοδοξία και ο αντισημιτισμός βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την Ευρώπη, το έργο αυτό θα βοηθήσει ως προς την επιμόρφωση της κοινωνίας μας, την ενίσχυση της συλλογικής μνήμης και την καταπολέμηση των φαινομένων που κατά το παρελθόν οδήγησαν την ανθρωπότητα στην πιο σκοτεινή περίοδο της Ιστορίας της».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, το Μουσείο και Εκπαιδευτικό Κέντρο για το Ολοκαύτωμα θα αναπτυχθεί σε μία έκταση 12.000 τ.μ. στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

Trending Articles