Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all 58048 articles
Browse latest View live

AΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 6

$
0
0
ΣΤΟ 16ο ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ CIRCOM REGIONAL ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ 'ΚΑΨΗΣ'ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΒΕΤΟ CARLO RANZI.


ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 7

$
0
0
ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΡΙΔΟΥ,ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΕΦΡΑΙΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 8

Article 0

$
0
0

n This Day in History

October 13, 2018

 Historical Events

54  Nero succeeds Claudius as Roman Emperor
1307  French King Philip IV has Grand Master Jacques de Molay and Knights Templar arrested and charged of idolatry and corruption
1884  Greenwich in London established as the universal time meridian of longitude
1943  Italy declares war on former Axis partner Germany
1944  US 1st army begins battle of Aachen, first German city captured during WWII
2010  Copiapó mining accident in Chile comes to a happy end as all 33 miners arrive at the surface after surviving a record 69 days underground
More Historical Events
Learn more about RevenueStripe...
 

Famous Birthdays


Arna Bontemps

(1902 - 1973)


Margaret Thatcher

(1925 - 2013)

Rudolf Virchow

(1821 - 1902)


Sacha Baron Cohen

47th Birthday
More Famous Birthdays

Famous Deaths


Bhumibol Adulyadej

(1927 - 2016)

Claudius

(10 BC - 54)

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 9

$
0
0
ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΥΛΑΡΑΚΗ,ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΥΝΤΑΚΤΗ ΤΗΣ 'ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ'ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ 1963 ΑΡΧΙΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ.

Article 5

$
0
0

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013

Στοιχεία για την ιστορία της jazz 

στη Θεσσαλονίκη

Η ιστορία της jazz στην Ελλάδα δεν είναι μόνο τα σημαντικά και τα μεγάλα, αλλά συχνά και τα «μικρότερα» γεγονότα, με τις ανάλογες καταστάσεις, τα οποία –όταν συνδεθούν– είναι ικανά να «δέσουν» ένα σύνολο. Όσα θ’ αναφερθούν στη συνέχεια δεν είναι τίποτ’ άλλο από την ιστορία ή, αν θέλετε, την προϊστορία της jazz στην Θεσσαλονίκη… και συνεπώς ένα ακόμη κομμάτι της ελληνικής jazzhistory.
Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη, η οποία ψάχνει το παρελθόν της. Δεν γνωρίζω τι μπορεί να γίνεται σε κάθε πόλη της Ελλάδας, στη Θεσσαλονίκη όμως εκείνο που γίνεται το μαθαίνεις. Δεν μένει σε τοπικό επίπεδο. Δεν χάνεται. Βοηθούν οι εκδόσεις, βεβαίως, προς αυτή την κατεύθυνση, τα βιβλία και τα περιοδικά, αλλά πάνω απ’ όλα «βοηθά» η ίδια η πολιτιστική φυσιογνωμία της πόλης, που πάντα διαθέτει μικρά ή μεγαλύτερα «φώτα» προκειμένου να «λούσει» εκείνο που έχει αξία και συμβαίνει. 
Τη χρονιά κατά την οποίαν η πόλη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (1997) κυκλοφορούσε, ανάμεσα σε άλλα, κι ένα ιδιαίτερο θεματικό (κάθε φορά) περιοδικό, που είχε τίτλο Τάμαριξ. Στο εξώφυλλο του 4ου τεύχους του (Απρίλιος 1997) εικονιζόταν Η Ορχήστρα Συμφωνικής Τζαζ του… Γερμανικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, της περιόδου 1941-1944. Ολάκερο εκείνο το τεύχος ήταν αφιερωμένο στη… Μουσική της Κατοχής! Όπως διαβάζω, ανάμεσα σε άλλα: «Από τα ίδια αποκρουστικά μεγάφωνα οι Γερμανοί μεταδίδουν τις συναυλίες της συμφωνικής ορχήστρας του επιταγμένου Ραδιοφωνικού Σταθμού Θεσσαλονίκης. Άκουγες λοιπόν… δωρεάν, περπατώντας πεινασμένος στους δρόμους της ζοφερής Θεσσαλονίκης της Κατοχής, Μπετόβεν και Μότσαρτ (όχι όμως και Μέντελσον, Βιβάλντι κ.ά. γιατί ήταν Εβραίοι…) και ελαφρά μουσική τζαζ από την ορχήστρα του Αλέκου Σπάθη». Και λίγο πιο κάτω στη συνέντευξη του Κώστα Καρανίκα (ακορντεονίστας και πιανίστας στη ορχήστρα Σπάθη): «Το ’34, μόλις τελείωσα το σχολείο, με πήραν σε μια ορχήστρα που έπαιζε στο Φάληρο. Επειδή δεν είχα ακορντεόν μου έδωσε ο πιανίστας το δικό του. Τότε συνηθιζόταν οι πιανίστες να έχουν ακορντεόν, για να παίζουν στα ταγκό. Την ορχήστρα μας τη λέγαμε Les Saloniciens. Είχαμε κάνει λάβαρα ωραία, όπως και αναλόγια με τον τίτλο του συγκροτήματος. Παίζαμε κομμάτια τζαζ. Ήμασταν δηλαδή τότε οι μοντέρνοι της εποχής. Γινόταν χαμός όταν παίζαμε. Οι νέοι πετούσαν τα καπέλα και τα κασκόλ από ενθουσιασμό. Για τους μεγάλους σε ηλικία μουσικούς της εποχής ήμασταν επαναστάτες»
Κι ενώ αυτά γίνονταν πριν τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια της Κατοχής, στην περίοδο του Εμφυλίου και στα πρώτα χρόνια του ’50 τα πράγματα φαίνεται πως είχαν δυσκολέψει. Γράφει σχετικώς ο Ντίνος Χριστιανόπουλος στο περιοδικό Θεσσαλονικέων Πόλις(#13/36, Ιούνιος 2011): «Από την άλλη μεριά, εμείς λίγο-πολύ είχαμε αυτό που θα λέγαμε εχέγγυα εθνικοφροσύνης. Δεν ήμασταν ύποπτοι για αριστερές αποκλίσεις. Άλλωστε, δεν είχε ξεφύγει πια ρουθούνι. Όσοι δεν είχαν σκοτωθεί στα βουνά είχαν πάει στις εξορίες. Εμείς πια ήμασταν τα αγγελούδια της αστικής κοινωνίας, καλά παιδιά από καλές οικογένειες, από καλά σωματεία, κατηχητικά και τέτοια. Δεν υπήρχε υποψία. Και όμως από αυτά τα καλά παιδιά άρχισε σιγά σιγά να ξεφυτρώνει το αίτημα ενός συνδικαλισμού. Ως τότε κάτι μικροκινήματα ήταν καπελωμένα, δεν μπορείτε να φανταστείτε από ποιόν: από την Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών. Υπήρχε και αυτό το φρούτο. Μια Υπηρεσία εντεταλμένη να κάνει κάτι σποραδικές πνευματικές εκδηλώσεις· θυμούμαι, ας πούμε, ότι το 1953, στα εντευκτήρια αυτής της Υπηρεσίας εγώ έκανα μια διάλεξη, από τις πρώτες μου, με τίτλο ‘Μια υπεράσπιση της τζαζ’. Για πρώτη φορά είχε γίνει κάτι τέτοιο πράγμα, να υπερασπιστώ την τζαζ, η οποία ήταν πανούκλα – το λιγότερο. Πανούκλα για τους πάντες».  
Κι ενώ η τζαζ φαίνεται πως δεινοπαθούσε, κατά τον Χριστιανόπουλο, στα πρώτα χρόνια του ’50, προς το τέλος της δεκαετίας είχαν γίνει κάμποσα βήματα μπροστά. Σ’ ένα κείμενο της αγγλικής έκδοσης του παλαιού περιοδικού Jazz Forum(#25, October 1973), το οποίο κυκλοφορούσε από τις PolishJazz Society και European JazzFederationo Σάκης Παπαδημητρίου παρουσιαζόταν από το έντυπο ως ο έλλην συνεργάτης-ανταποκριτής, που θα πληροφορούσε τους ευρωπαίους αναγνώστες για τα δικά μας jazz δρώμενα. Έτσι, σ’ εκείνο το τεύχος διαβάζουμε πως ο γνωστός, σήμερα, πιανίστας, αυτοσχεδιαστής, συγγραφέας και συνεργάτης (και-κάτι-παραπάνω) στο Jazz & Τζαζ, σχηματίζει το πρώτο του τζαζ σχήμα στο Κολέγιο Ανατόλια, το 1957, παίζοντας ακορντεόν! Το σχήμα εκείνο θα παρέμενε για κανα-δυο χρόνια εν ζωή, έως ότου δηλαδή ο Παπαδημητρίου «μετακόμιζε», ως φοιτητής, στο Αριστοτέλειο, εγκαταλείποντας το ακορντεόν και ασχολούμενος πλέον με το πιάνο (αναφέρομαι στο διάστημα 1959-1963). 
Είναι η εποχή (1963) της κυκλοφορίας του βιβλίου τού Σάκη Παπαδημητρίου Εισαγωγή στην Τζαζ στις εκδόσεις Διαγώνιος του Ντίνου Χριστιανόπουλου–, ένα βιβλίο για το οποίον είχε σημειώσει ο ίδιος ο συγγραφέας του: «Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο για την τζαζ γραμμένο από έλληνα συγγραφέα και μάλιστα σε μια εποχή που ακόμα και η διεθνής βιβλιογραφία της τζαζ δεν ήταν ιδιαίτερaμεγάλη. Αναλύονται τα στυλ της εξέλιξης της τζαζ από τη γέννησή της μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50, η διάδοσή της, οι επαφές της με άλλα είδη μουσικής, καθώς και τα κυριότερα όργανα. Το βιβλίο συμπληρώνεται με ευρετήριο μουσικών όρων και εκφράσεων» (από το Τριήμερο Σύγχρονης Τζαζ, Δήμος Πατρέων/ Πέμπτο Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας, 1990). Βεβαίως, πλην του βιβλίου, ο Παπαδημητρίου αρθρογραφούσε για την jazz σε θεσσαλονικιώτικα φοιτητικά ή μη περιοδικά κι εφημερίδες της εποχής (ΔιαγώνιοςΕλληνικός Βορράς), ενώ το 1968 θα εκδοθεί ένα ακόμη πόνημά του, το Σκέψεις για τη Σύγχρονη Μουσική[Διαγώνιος], εκεί όπου η jazz εξακολουθεί να δηλώνει παρούσα μέσα από… πιο πλάγιους τρόπους. 
Η τζαζ συνείδηση στην πόλη προχώρησε (στο βαθμό που θα μπορούσε να προχωρήσει) φυσικά (και) μέσα από τις συναυλίες· είτε εκείνες αφορούσαν στις μετακλήσεις καλλιτεχνών από το εξωτερικό, τις οποίες επιχειρούσαν οι διάφοροι φορείς (λίγες αλλά σημαντικές), είτε στις πιο… εφαρμόσιμες παρουσίες των ποικίλων χορευτικών ορχηστρών στα κλαμπ της εποχής. Από τον Σάκη Παπαδημητρίου πάλι (Jazz & Τζαζ #27, 6/1995) πληροφορούμαστε πως την 30/4/1963 δύο γερμανικά συγκροτήματα εμφανίστηκαν στο Βασιλικόν Θέατρο Θεσσαλονίκης. Το πρώτο ήταν οι DixielandMessengers, ενώ το δεύτερο ήταν το κουιντέτο σύγχρονης jazz του γερμανού τρομπονίστα Albert Mangelsdorff! Η συναυλία είχε διοργανωθεί από το Ελληνικό Ίδρυμα Εξυπηρετήσεως Πανεπιστημίων σε συνεργασία με το αντίστοιχο γερμανικό, υπό την προστασία του γερμανού προξένου. Γενικώς, ο γερμανικός παράγων έπαιζε πάντα ένα ρόλο στα ελληνικά τζαζ δρώμενα, κάτι που αποδεικνύεται και από τα υπόλοιπα live που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη τα επόμενα χρόνια. Ποια ήταν αυτά; 
Κατά πρώτον το 1965 έρχεται στη Θεσσαλονίκη ο βιμπραφωνίστας και φλαουτίστας Gunter Hampel. Είναι η εποχή τού άλμπουμ “Heartplants” [SABA, 1965] και άρα είναι πολύ πιθανόν ο Hampelνα εμφανίστηκε στην πόλη με τους Manfred Schoof τρομπέτα, Alexander Von Schlippenbach πιάνο, Buschi Niebergall μπάσο και Pierre Courbois ντραμς. Αν είναι όντως έτσι τότε μιλάμε για ένα ιστορικό free live! Επτά χρόνια αργότερα (μάλλον το 1972) εμφανίζεται στην πόλη το Otto Wolters Trio πιθανώς με τη σύνθεση Otto Wolters πιάνο, Horst Wagner μπάσο και Charles Beneckeντραμς, ενώ την άνοιξη του ’74 (18/3) το Manfred Schoof Quintet(Manfred Schoof τρομπέτα, Michel Pilz μπάσο κλαρίνο, ErhardKroeger τρομπόνι, Dieter Flimm ντραμς, Eberhard Weber μπάσο) βάζει τη δική του υπογραφή στη… free σκηνή της πόλης. (Είχε προϋπάρξει η συναυλία της Αθήνας, την 15/3, στο Θέατρο Στοά στου Ζωγράφου). 
Μία άλλη εκδήλωση, για την οποίαν έχει γράψει ο Σάκης Παπαδημητρίου στο Jazz & Τζαζ(#88, 7/2000), ήταν η Φοιτητική Εβδομάδα του 1965,στην οποία θα εμφανίζονταν το Συγκρότημα Τζαζ και το Θέατρο Χορού του Πανεπιστημίου Charles της Πράγας. Το συγκρότημα RevivalClub απαρτιζόταν αποκλειστικώς από φοιτητές που έπαιζαν dixieland, ενώ το χοροθέατρο είχε μέλη της Σχολής Καλών Τεχνών (του Πανεπιστημίου Charlesπροφανώς), που πειραματίζονταν με συνθέσεις των... «André Previn, Modern Jazz Quartet, George Shearing και αποσπασμάτων από την Σαιξπηρική Σουίτα του Duke Ellington»Την ίδιαν ώρα μία άλλη τζαζ παρουσιαζόταν στα κέντρα και τα κλαμπ της Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Λευτέρης Κογκαλίδης στους Μοντέρνους Ρυθμούς (#31, 9/6/1965): «Από το Πάσχα ως τώρα εμφανίσθηκαν στα δύο-τρία κέντρα –ή κλαμπ– της Θεσσαλονίκης οι εξής: Ορχήστρα Λούκας με την Νέλλη Μάνου και τον Τζούλιο, Φόρμιγξ, Ορχήστρα Λεβ με τον Τζίμυ, ο πιανίστας Σπάρτακος με την Λίντα Χαλκιαδάκη, ο Γιάννης Βογιατζής, η νέγρα τραγουδίστρια Τζόυς Πήτερς με τον συνθέτη και πιανίστα Γιώργο Θεοδοσιάδη. Από τις 3 Ιουνίου άρχισε εμφανίσεις στο ‘Λουξεμβούργο’ το ιταλικό κουιντέτο Έτζιο Γκραίη και από την 1η Ιουνίου στη ‘Ρέμβη’ παίζει η ορχήστρα του Κώστα Κλάβα»Το συγκρότημα εκείνο, όμως, που άλλαξε τα τζαζ δεδομένα στην πόλη δεν ήταν άλλοι από τους Jo-Ba-Sa και όχι… ΤΖΟΜΠΑΣΑ... Για να δούμε, όμως, πως ακριβώς έχουν τα πράγματα…
Κατ’ αρχάς όλα σχετίζονται με την Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία Τέχνη, που ιδρύθηκε το 1951. Μέσα στα πλαίσια της Τέχνης θα λειτουργήσει, το 1973, η Λέσχη Τζαζ και Ποπ, που θα φέρει σ’ επαφή τους Θεσσαλονικείς με τα νέα ρεύματα της jazz και του rock της περιόδου. Να πώς παρουσίασε τη Λέσχη στο περιοδικό Jazz Forum (#26, December 1973) ο Σάκης Παπαδημητρίου: «Μία τζαζ λέσχη άνοιξε τις πύλες της στη Θεσσαλονίκη, τον Ιανουάριο του 1973. Μολονότι διάφορες ανάλογες προσπάθειες είχαν ξεκινήσει στα fifties και τα sixties, αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει σοβαρά και μάλιστα κάτω από την προστασία της ‘Τέχνης’, της πιο ενδιαφέρουσας καλλιτεχνικής κοινότητας της πόλης. Το Ίδρυμα Φορντ (Ford Foundation) επιχορήγησε την Εταιρεία για τα έτη 1972-74 “προκειμένου να μπορέσει η ‘Τέχνη’ να συνεχίσει το έργο και τις πολιτιστικές δραστηριότητές της”. Η ‘Τέχνη’ αγόρασε και εγκατέστησε στην αίθουσά της ενισχυτές, στερεοφωνικό συγκρότημα, ηχεία, μαγνητόφωνο, αλλά και κάποια μουσικά όργανα. Έτσι, τα μέλη του κλαμπ θα μπορούσε να συναντηθούν, ν’ ακούσουν μουσική, να συζητήσουν για τη μουσική και με τους μουσικούς, να παρακολουθήσουν live, ταινίες κ.λπ. Τα μέλη του κλαμπ έχουν μάλιστα σχηματίσει κι ένα κουαρτέτο με τον Σάκη Παπαδημητρίου στο πιάνο και το όργανο, τον Βασίλη Οικονομόπουλο στην κιθάρα και το μπάσο, τον Φλώρο Φλωρίδη στο φλάουτο και το σοπράνο σαξόφωνο και τον Γιάννη Καμπούρογλου στα ντραμς. Το κουαρτέτο έχει ήδη εμφανιστεί στη Λέσχη αυτοσχεδιάζοντας σε συνθέσεις του Παπαδημητρίου, ο οποίος είναι και ο υπεύθυνος (της Λέσχης). Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Τρίτη από τις 8-10 το βράδυ. Η Λέσχη έχει επιτυχή πορεία μέχρι τώρα και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της. Ανάμεσα στα μελλοντικά της σχέδια είναι εισηγήσεις και σεμινάρια πάνω στη μουσική, περισσότερα live από το σχήμα της Λέσχης, αλλά και από άλλα γκρουπ, οργανογνωσία, καινοτομικές ηχητικές τεχνικές, φιλμ από jazz φεστιβάλ και συζητήσεις για δίσκους»
Οι Jo-Ba-Sa με τον Φλώρο Φλωρίδη (όρθιος). Στη φωτογραφία, μπροστά από το όργανο, ο Βασίλης Οικονομόπουλος που δεν βρίσκεται πια στη ζωή, στο πιάνο ο Σάκης Παπαδημητρίου και στα ντραμς ο Γιάννης Καμπούρογλου.
Το συγκρότημα της Λέσχης (Γιάννης “John” Καμπούρογλου, Βασίλης “Basil” Οικονομόπουλος, Σάκης “Sakis” Παπαδημητρίου) μπορεί να μην είχε επίσημο όνομα, όμως στο χώρο ήταν γνωστό ως Jo-Ba-Sa (τα δύο πρώτα γράμματα από τα αγγλικά ονόματα των μελών του). Οι Jo-Ba-Sa αν και δεν άφησαν κάποιαν επίσημη ηχογράφηση, άφησαν όμως ουκ ολίγες ανεπίσημες (φυλαγμένες στα αρχεία των μουσικών), που φανερώνουν τζαζ μεράκι και πρωτοτυπία. Με ρεπερτόριο που περιελάμβανε Miles Davis(κομμάτια από το “Kind of Blue”), Sonny Rollins (“Doxy”), CharlesLloyd (“Forest flower”), McCoy Tyner (“Walk spirittalk spirit”) και βεβαίως δικές τους συνθέσεις όπως το “Gradually” (με επιρροές από Soft Machine εποχής “Third”) ή άλλες σε «περίεργα» μέτρα, οι Jo-Ba-Sa ήταν ένα προχωρημένο τζαζ σχήμα της εποχής – και όχι μόνο για τα δεδομένα της Θεσσαλονίκης. 
Άλλη μια μαρτυρία από τον τόμο Χρονικό ’73/ καλλιτεχνική πνευματική ζωή[Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα, Αθήνα 1973], την οποίαν είχε πρωτοϋπογράψει, μάλλον, ο Λευτέρης Κογκαλίδης σε άρθρο του σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης: «Η προσπάθεια για την δημιουργία μουσικής λέσχης φίλων της τζαζ και της ποπ δεν είναι καινούργια στη Θεσσαλονίκη, αλλά είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια κίνηση στεγάζεται σ’ ένα σοβαρό καλλιτεχνικό σωματείο, όπως η ‘Τέχνη’. Σε ερώτηση που υποβάλαμε στον υπεύθυνο για την δημιουργία του τμήματος κ. Παπαδημητρίου για τις επιδιώξεις της ομάδος του είπε τα εξής: “Προς το παρόν σημασία έχει να υπάρχει ένα στέκι όπου να μπορεί κανείς να ακούσει τζαζ και ποπ έστω και μια φορά την εβδομάδα από ένα καλό σύστημα ενισχυτών και μεγαφώνων, δυνατά και καθαρά, χωρίς τον φόβο ότι ενοχλεί τον γείτονά του. Επίσης, να ξέρει ότι εκεί θα συναντήσει κι άλλους, που αγαπούν την ίδια μουσική, θα συζητήσει για τους νέους δίσκους, θα ακούσει την εισήγηση ενός μέλους γύρω από κάποιο μουσικό θέμα, θα βρει περιοδικά, καταλόγους δίσκων, βιβλία, παρτιτούρες κ.λπ., που θα τον βοηθήσουν να μάθει περισσότερα για την μουσική και τους δημιουργούς της. Οι εισηγήσεις από απλή παρουσίαση στην αρχή θα γίνονται πιο λεπτομερείς, δηλαδή θα εξετασθεί ιστορικά η τζαζ και η ποπ, οι πηγές τους, οι μουσικές επιδράσεις, το κοινωνικό περίγραμμα μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν, η σχέση τους με άλλες μορφές μουσικής και Τέχνης, τα μουσικά όργανα, η νέα τεχνολογία κ.ά. Επίσης, ελπίζω σιγά-σιγά να φτάσουμε σε μια βαθύτερη μουσική ανάλυση των χαρακτηριστικών της τζαζ και της ποπ με παραδείγματα στο πιάνο ή σε άλλα μουσικά όργανα. Κάτι άλλο που μας ενδιαφέρει πολύ είναι η δημιουργία ορχήστρας από τα μέλη. Ήδη υπάρχει ένα τρίο, που αποτελείται από τον Βασίλη Οικονομόπουλο στο μπάσο, τον Γιάννη Καμπούρογλου στα ντραμς και από εμένα στο πιάνο. Τον Φεβρουάριο παίξαμε ένα βράδυ για τα μέλη, δηλαδή ουσιαστικά αυτοσχεδιάσαμε πάνω σε πέντε δικά μας κομμάτια. Υπάρχουν και άλλοι από τα μέλη που παίζουν κάποιο μουσικό όργανο κι έτσι ίσως δημιουργηθεί κι άλλο γκρουπ. Ήδη το τρίο κάνει πρόβες ως κουαρτέτο με τον Φλώρο Φλωρίδη στο φλάουτο. Το σπουδαιότερο βέβαια είναι το ότι η ‘Τέχνη’ μάς διαθέτει για πρόβες την αίθουσά της, όπου υπάρχει ένα καταπληκτικό πιάνο Σταϊνγουαίη, ένα ηλεκτρικό όργανο, μαγνητόφωνο, μικροφωνική και μεγαφωνική εγκατάσταση, όλα ιδιοκτησία της ‘Τέχνης’. Εμείς κουβαλήσαμε τα ντραμς, το μπάσο και έχουμε παραγγείλει ένα σοπράνο σαξόφωνο”. Ζητήσαμε επίσης από τον κ. Παπαδημητρίου να μας κάνη ένα σύντομο απολογισμό των πρώτων τεσσάρων μηνών λειτουργίας του τμήματος ‘Τζαζ και Ποπ’. “Από τα τέλη Ιανουαρίου μέχρι τον Μάιο έγιναν 14 τακτικές εκδηλώσεις της Τρίτης. Ο μέσος όρος των μελών ήταν γύρω 40-50 άτομα. Ακούστηκαν από δίσκους (οι περισσότεροι από τους οποίους δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά) περίπου 100 διαφορετικά γκρουπ και μουσικοί της τζαζ και της ποπ. Προεβλήθησαν δύο φιλμ που παρεχώρησε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών, από τα οποία το ένα αφορούσε την μουσική εκπαίδευση των μαθητευομένων της τζαζ στη σχολή Μπέρκλη της Βοστώνης και το άλλο το φεστιβάλ του Κονκόρντ της Αμερικής. Το τρίο έπαιξε μια φορά σύγχρονη τζαζ για τα μέλη. Έγιναν δύο βραδυές αφιερωμένες η μία στα μπλουζ και η άλλη στο συγκρότημα Pink Floyd. Από τις πολλές εισηγήσεις οι σπουδαιότερες ήσαν για τα μπλουζ, τα σπιρίτσουαλς, τις επιδράσεις ινδικής μουσικής, τα μουσικά όργανα, συγκρίσεις μικρών και μεγάλων ορχηστρών. Τα σχέδια της ομάδας αυτής, που ξεκίνησε με τόση διάθεση και πέτυχε πολλά μέσα σε λίγους μήνες, είναι να συνεχίσει τις τακτικές εκδηλώσεις κάθε Τρίτη βράδυ από τον Σεπτέμβριο, να αυξήσει τις ζωντανές εμφανίσεις του γκρουπ και να παρουσιάσει κι άλλα συγκροτήματα τζαζ και ποπ, να γίνει επίδειξη μουσικών οργάνων και συγχρόνων εγκαταστάσεων από ειδικούς, να προβάλλει φιλμ, να παρουσιάσει τους νέους δίσκους κ.λπ.»
Η Λέσχη Τζαζ και Ποπ δεν διατηρήθηκε για πολύ καιρό. Το στρατιωτικό καθεστώς, μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου –και στην προσπάθειά του να επιβιώσει μέσα από τις γνωστές εσωτερικές ανακατατάξεις– κλείνει την Φοιτητική Ένωση Μορφωτικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης, όπως και την Τέχνη (και μαζί της τη Λέσχη) προφανώς λόγω του ότι εκεί συναθροίζονταν φοιτητές και όχι επειδή ακουγόταν jazz, έπειτα από προκήρυξη του στρατιωτικού διοικητή της πόλης. Γράφει, σχετικώς, ο Σάκης Παπαδημητρίου (Jazz & Τζαζ, #87, 6/2000): «Θυμάμαι επί χούντας, όταν είχαν σφραγίσει την Τέχνη με εκείνο το περίφημο διάταγμα “περί καταστάσεως πολιορκίας” στις 22 Νοεμβρίου του 1973. Με ένα χαρτί του τύπου: “Απεφασίσαμεν και διατάσσομεν… την κατάργησιν και διάλυσην της Τέχνης, συσταθείσης το 1951… και την θέσιν υπό μεσεγγύησιν απάσης της περιουσίας τού ως άνω συλλόγου κατά της διατάξεως του Α.Ν. 2636/40 περί δικαιοπραξιών εχθρών και εχθρικών περιουσιών”».
Το κλείσιμο της Τέχνης (και της Λέσχης Τζαζ και Ποπ) ήταν όμως πρόσκαιρο. Μετά την πτώση της χούντας, στους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης (Σεπτέμβριος του ’74) η Τέχνη ξανανοίγει (υπάρχει βεβαίως ακόμη και σήμερα), ενώ και η Λέσχη παίρνει κι αυτή σιγά-σιγά μπροστά, συνεχίζοντας τις δραστηριότητές της από το 1975 έως και το 1977. Μετά τα πράγματα άλλαξαν (κοινωνικώς και ό,τι άλλο). Έχει ήδη ανοίξει το Τζαζ Κλαμπ του Γιώργου Μπαράκου στην Πλάκα (12/1974), ο Παπαδημητρίου έχει ξεκινήσει τις εκπομπές του στην ΕΡΑ, ενώ έχει ήδη εκδώσει και το άλλο σημαντικό βιβλίο του Θέματα και Πρόσωπα της Σύγχρονης Τζαζ (1950-1970) [Διαγώνιος, Θεσσαλονίκη 1974], ετοιμάζεται το περιοδικό ΤΖΑΖ (12/1977) στο οποίο ο Παπαδημητρίου είναι υπεύθυνος ύλης (εκδότης ο Κώστας Γιαννουλόπουλος) και γενικώς η κατάσταση αποκτά άλλα χαρακτηριστικά· εκείνα που και σήμερα, λίγο-πολύ, γνωρίζουμε…

(Ευχαριστώ τους Γ. Καμπούρογλου και Σ. Παπαδημητρίου) 

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 10

$
0
0
Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΛΟΥΚΑΣ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΜΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΖΟΥΛΙΟ ΣΤΑ 'ΚΑΣΤΡΑ'ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟ 1965.

Article 3

$
0
0
Ενημερωτικό Δελτίο της Ε.Ε.Μ.Ε.          [Οκτώβριος] [2018]

2η Προσυνεδριακή Ημερίδα της Ε.Ε.Μ.Ε. : Η μουσική στη σχολική ζωή
Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018 
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ – ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Ώρα: 9:30-17:30 (Ώρα προσέλευσης-εγγραφών: 9:30-10:00)
Χώρος: Κτίριο Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
 2η Προσυνεδριακή Ηµερίδα του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.),  θα πραγµατοποιηθεί σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018, στo Κτίριο του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα Ιωάννινα.
Το θέµα της ημερίδας είναι: «Η μουσική στη σχολική ζωή» και πραγµατοποιείται στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου της Ε.Ε.Μ.Ε. µε τίτλο «Μουσική Εκπαίδευση και Κοινωνία: νέες προκλήσεις, νέοι προσανατολισµοί» που θα γίνει στις 23-25 Νοεµβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη.
Η Ημερίδα περιλαμβάνει εργαστήρια*, εισηγήσεις και στρογγυλή τράπεζα και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς μουσικής, νηπιαγωγούς, δασκάλους, φοιτητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο. 
Οι εισηγητές της Ηµερίδας θα προσεγγίσουν µερικά από τα κεντρικά ερωτήµατα που θέτει προς συζήτηση και προβληµατισµό το 8ο Συνέδριο της Ε.Ε.Μ.Ε.: Ποιος ο ρόλος της μουσικής στη σχολική ζωή του μαθητή, μέσα και έξω από το σχολείο; Ποιοι είναι σήµερα οι µαθητές µας και ποιες οι εκπαιδευτικές τους ανάγκες σε σχέση µε τη µουσική; Πώς μπορούμε ως παιδαγωγοί να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προκλήσεις μιας κοινωνίας που αλλάζει διαρκώς;  Και πώς μπορεί η μουσική εκπαίδευση να αποκτήσει νόημα για τα ίδια τα παιδιά;

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας θα το βρείτε εδώ: Πρόγραμμα Ημερίδας
Συμμετοχή: Φοιτητές και διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Δωρεάν
                    Μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε. (οικονομικά τακτοποιημένα για το 2018): Δωρεάν
                    Μη μέλη της Ε.Ε.Μ.Ε.: 8 ευρώ
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και μουσικοπαιδαγωγικό υλικό από την Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση.

Για την καλύτερη προετοιμασία της Ημερίδας  συμπληρώστε τα στοιχεία σας στην παρακάτω φόρμα: https://goo.gl/forms/1LxZlGp5BSrzuIND2
* Στα εργαστήρια υπάρχει όριο συμμετεχόντων. Κάθε συμμετέχουσα/ων μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και δύο εργαστήρια. Οι δηλώσεις των εργαστηρίων θα γίνουν κατά την προσέλευση-εγγραφή στην Ημερίδα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες: info@eeme.gr
 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ 'ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ'

$
0
0

Ο Χάρης Ρώμας σε πρόσφατη συνέντευξη του στο περιοδικό Down Town αποκάλυψε ποιον ηθοποιό δεν ήθελε η Ελένη Ράντου να παίξει μαζί τους.
"Στο καστ αποφασίζαμε και οι τρεις. Δηλαδή, εγώ, η Ελένη και η Άννα Χατζησοφιά. Πολλές φορές διαφωνούσαμε. Συμφωνήσαμε απόλυτα όμως στη Μαρία Λεκάκη και με αυτό το σίριαλ έκανε καριέρα. Έγινε η "γκαρσόνα Βου"όλης της Ελλάδας.
Και αμέσως μετά έγινε πρωταγωνίστρια στην "Νταντά". Σε οντισιόν επίσης ανακαλύψαμε και την Καλλιρρόη Μυριάγκου, που έπαιξε τη Ματίνα Μανταρινάκη, που τη φώναζαν Ταπεινό Χαμομηλάκι Εγώ ενθουσιάστηκα. Η Ελένη, η Αννα και ο σκηνοθέτης Κώστας Λυχναράς δεν την ήθελαν. Οι οντισιόν της ήταν πολύ κακές, αλλά εγώ έβλεπα πως μπορούσε αυτό το κάπως ατσούμπαλο πλάσμα να δημιουργήσει έναν ρόλο.
Μου είπε ο σκηνοθέτης, "θα καταστραφείς αν τη φέρεις". Ευτυχώς, δεν τον άκουσα. Η μόνη μεγάλη διαφωνία στο καστ που είχαμε με την Ελένη ήταν για τον Βασίλη Κούκουρα. Δεν τον ήθελε καθόλου κι εκεί εγώ πάτησα πόδι και είπα "θα τον πάρουμε". Και έκανε μοναδική επιτυχία Αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία με την Ελένη. Το λέω πρώτη φορά ανοιχτά, γιατί όλα έχουν λυθεί και δεν υπάρχουν πια παρεξηγήσεις".

Article 1

$
0
0

Page 1
12
2016Jon Sudano posts a video on YouTube where he sings the lyrics to Smash Mouth's "All Star" over the music to John Lennon's "Imagine." It takes off, and he racks up millions of views with similar videos where he sings "All Star" over other famous songs, including "Y.M.C.A.,""Under the Bridge" and "Wonderwall."More
2016Bob Dylan is awarded the Nobel Prize in Literature, "For having created new poetic expressions within the great American song tradition." Previous winners in this category include William Golding, John Steinbeck, and William Faulkner. He's the first American to win since Toni Morrison in 1993.
2009Jazz crooner Al Martino, also known for his role as Johnny Fontane in The Godfather, dies in Springfield, Pennsylvania, at age 82.
2007T.I. is arrested just hours before he is scheduled to perform at the BET Hip Hop Awards. According to police, the rapper paid $12,000 to a bodyguard to buy three guns for him. Police take him into custody on weapons charges and place him in federal custody over the weekend.
2002The Spanish sisterly act Las Ketchup scores a UK #1 hit with the strangely infectious "The Ketchup Song." In the US, the song stalls at #54.
1997Matchbox 20 (which in early 2000 changes its name to Matchbox Twenty) embarks on its first headlining tour in Las Vegas with opening act Lila Haydn & Her Band.
1997Billy Joel plays his new classical compositions on National Public Radio's Performance Today show.
1992Linda McCartney releases Linda McCartney's Sixties: Portrait of an Era, a collection of her most memorable works as a rock photographer. The book includes photos of The Rolling StonesThe Beatles (including husband Paul McCartney), The Who, the Grateful DeadJimi HendrixJanis Joplin, Jim Morrison (The Doors), Aretha FranklinB.B. KingRay Charles, and Otis Redding.
1987Sting releases his second solo album, ...Nothing Like the Sun.
1986Joni Mitchell's Ladies Of The Canyon is certified Platinum by the RIAA.
1980Ashanti is born Ashanti Shequoiya Douglas in Glen Cove, New York.
1980George Jones wins Single of the Year at the Country Music Association awards for "He Stopped Loving Her Today," starting a career resurgence for the Country legend.
1979"Don't Stop 'Til You Get Enough" by Michael Jackson tops the Hot 100.
1977R&B singer Shirley Brickley (of The Orlons) is shot to death by an intruder in her home, at age 32.
1971The Velvet Vampire is released in the US; the soundtrack includes "Evil Hearted Woman Blues" performed live by its composer Johnny Shines.
Page 1
12

Prince Introduces His Symbol On New Album

1992
Prince releases an album with a symbol on the cover that later becomes his name.

This isn't the first time a major act has issued an album with no lettering (Led Zeppelin had four symbols representing each band member on their fourth album), but for Prince, it signals a shift in identity, as the following year, he changes his name to the symbol. The album is generally referred to as either The Symbol Album or Love Symbol Album.

It's the first release under Prince's new contract with Warner Bros., which is heralded as a $100 million deal, but that's only if he can sell 5 million copies of each album. This album doesn't approach that, and in 1993, Prince announces his name change after a contentious dispute with the label - Prince wants to release lots of material, but Warners doesn't want to flood the market.

Prince had been using a similar symbol - a combination of the male and female signs - for about a decade, but these uses were typically elements within a larger design. For the album, Prince wants it to be the focal point, which means it needs more distinction. He hires a local design firm, HDMG in Minneapolis, to embellish it. Using the same male/female overlay, they add a swirly horn, creating the "Love Symbol." The designers have no idea that it will become Prince's moniker.

Even after he changes his name back to Prince when his Warner Bros. deal ends in 2000, he continues to use the symbol as part of his visual presentation. It works especially well for his guitars, giving him an instantly recognizable profile that he shows off during his 2007 Super Bowl performance.

Article 0

$
0
0

Η ζωή στους -80°C:  προσπαθεί να μαγειρέψει κι όλα γίνονται γλυπτά πάγου

Αυγά που αψηφούν την βαρύτητα. Φωτογραφία: Twitter
Αυγά που αψηφούν την βαρύτητα. Φωτογραφία: Twitter

Ο Cyprien Verseux είναι αστροβιολόγος και μελετητής των παγετώνων, που εργάζεται επί του παρόντος στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση στον κόσμο: τον σταθμό Concordia της Ανταρκτικής.
Ακόμη και ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, είναι
 πιο κοντά στον πολιτισμό από αυτόν τον τόπο, βαθιά στην πιο απομονωμένη και 
αφιλόξενης ήπειρό μας.
Ο Cyprien Verseux
Ο Cyprien Verseux
Όταν δεν είναι απασχολημένος να συλλέγει δείγματα και να κάνει έρευνα για το 
κλίμα που επικρατούσε σε άλλες εποχές, ο Cyprien διατηρεί ένα μπλογκ που
 μοιράζεται την εμπειρία του πώς είναι να ζει κανείς σε αυτό το ακραίο περιβάλλον.
 Οι δυσκολίες του να κάνει κανείς πράγματα που θεωρούμε όλοι μας δεδομένα, είναι
 η καθημερινότητα του Cyprien και μιας μικρής ομάδας επιστημόνων που είναι μόνοι
 τους στη βάση στα βάθη του χειμώνα της Ανταρκτικής, όπου ακόμη και τα βακτήρια
 δεν μπορούν να επιβιώσουν.
Ανταρκτική, Cyprien Verseux, επιστημονικη βάση Concordia, μαγείρεμα
«Εννέα μήνες τον χρόνο, κατά την διάρκεια του χειμώνα, κανείς δεν μπορεί να φύγει 
ή να φτάσει εδώ» λέει στο Bored Panda ο Cyprien. «Κάνει τόσο κρύο που κανένα
 όχημα δεν μπορεί να φύγει ή να φτάσει εδώ. Είμαστε επί του παρόντος 13 άτομα:
 τεχνικοί, επιστήμονες, ένας μάγειρας και ένας γιατρός».
Η έλλειψη οξυγόνου και το άγονο, ερημικό τοπίο κάνουν τους επιστήμονες να
 νιώθουν πως ζουν σε έναν άλλο πλανήτη. «Είναι η πιο κρύα περιοχή στη Γη, με
 θερμοκρασίες κάτω από τους -80 βαθμούς Κελσίου τον χειμώνα» εξηγεί. «Είδαμε
 ξανά τον ήλιο μετά από τρεις μήνες. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και φτωχός 
σε οξυγόνο».
«Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε ένα αφιλόξενο μέρος, το Concordia είναι
 εξαιρετικά ελκυστικό στους ερευνητές διαφόρων τομέων, όπως η αστρονομία, η
 ανθρώπινη φυσιολογία (Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος το χρησιμοποιεί 
για να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε κάτι παρόμοιο με τις
 μελλοντικές συνθήκες μιας βάσης στη Σελήνη ή τον Άρη), η παγετολογία, η
 γεωφυσική».
Η δουλειά του Cyprien και των συνεργατών επιστημόνων του είναι ζωτικής 
σημασίας, καθώς ρίχνουν φως στο πώς το κλίμα έχει αλλάξει και δίνει μια εικόνα για
 τις πιθανές αλλαγές στο μέλλον. «Η έρευνα που γίνεται εδώ, δίνει πολύτιμες
 πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή» λέει. «Χάρη στο έργο EPICA που 
διεξάγεται εδώ, γνωρίζουμε πως τα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, ειδικά του 
διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου, δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά τουλάχιστον
 για τα τελευταία 800.000 χρόνια».
Για πλάκα και μόνο, ο Cyprien αποφάσισε να βγει έξω και να προσπαθήσει να
 «μαγειρέψει», λαμβάνοντας φωτογραφίες από διαφορετικά είδη τροφίμων στο
 ψύχος. Φυσικά, ήταν απλώς ένα αστείο, αλλά οι εικόνες δείχνουν τις δύσκολες 
συνθήκες που κυριαρχούν στην Ανταρκτική, με τα φαγητά να αψηφούν τους νόμους
της βαρύτητας, καθώς παγώνουν προτού προλάβουν βνα φτάσουν στον πάτο του
 πιάτου. «Ξεμείναμε από φρέσκο φαγητό νωρίς τον χειμώνα, γι’ αυτό και
 καταναλώνουμε κυρίως κατεψυγμένα τρόφιμα: δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες δεν
 είναι ποτέ πάνω από το μηδέν, τα αποθηκεύουμε σε δοχεία έξω» δήλωσε ο Cyprien.

 

Article 14

$
0
0
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Ήταν 14 Οκτωβρίου του 1976, όταν ο Γιώργος Καματερός οδηγήθηκε σε δίκη για το «θαυματουργό νερό» του, που υποτίθεται ότι θεράπευε τον καρκίνο...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Η πιο παλιά πλατεία της Αθήνας, από την οποία ξεκινούν ακτινωτά οι βασικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Πήρε το όνομά της στις 14 Οκτωβρίου 1862, όταν πλήθος Αθηναίων συγκεντρώθηκε στην Πλατεία για να πανηγυρίσει την έξωση του Όθωνα...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Ρόκερ, ηθοποιός και σόουμαν. Έφυγε από τη ζωή στις 14 Οκτωβρίου 2004...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Άγγλος ηθοποιός, που διακρίθηκε για τους ρόλους που ερμήνευσε στην τηλεόραση («Άγιος», «Οι Αντίζηλοι») και τον κινηματογράφο («Τζέιμς Μποντ»). Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1927...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Γερμανός στρατάρχης, που διακρίθηκε στις επιχειρήσεις στην Βόρειο Αφρική κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Η Αλεπού της Ερήμου». Αυτοκτόνησε με δηλητήριο, μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Χίτλερ, στην οποία είχε ανάμιξη...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Αμερικανίδα πολιτειολόγος και φιλόσοφος, γερμανοεβραϊκής καταγωγής. Στο έργο της πραγματεύεται τη φύση της εξουσίας και τις έννοιες της άμεσης δημοκρατίας και του ολοκληρωτισμού. Γεννήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 1906...
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Γερμανός συνθέτης. Έγραψε μουσική για παιδικά μιούζικαλ και πολλά τραγούδια, αλλά στην ιστορία θα μείνει για ένα, τη «Λιλή Μαρλέν». Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου του 2002....
Posted: 13 Oct 2018 05:35 PM PDT
Σημαντικός Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης. Στο έργο του οι αφηρημένες φόρμες αναπτύσσονται σε μονοχρωματικά φόντα. Πέθανε στις 14 Οκτωβρίου 2014.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 11

$
0
0
ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΜΙΝΙ.ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ ΒΡΑΔΥ ΗΤΑΝ ΣΤΑΘΜΕΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΙΣΚΗ,ΟΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ 'ΝΕΟΛΑΙΑΣ'ΤΟΥ 'ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΒΟΡΡΑ'.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 12

$
0
0
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣΣ.ΣΤΗΝ ΕΡΤ 2,ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ,ΕΝΑΛΛΑΞ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ.ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΡΑΒΑΤΕΣ ΗΤΑΝ ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ.ΕΜΙΛΙΟ ΠΟΥΤΣΙ,ΡΟΖΕ Ε ΓΚΑΛΕ,ΓΚΟΥΤΣΙ,ΜΠΑΛΜΑΙΝ,ΚΛΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 13

$
0
0
ΟΤΑΝ ΜΕ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΙΕΡΩΣΑ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ 3 ΣΤΗΝ ΔΕΘ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ,ΕΔΩ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ CD PLAYER ME DANEIKO MHXANHMA AΠO THN  PHILIPS.ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟ  ΛΑΖΑΡΗ.


ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 14

$
0
0
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ .ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ ΟΔΥΣΣΕΑ ΑΓΓΕΛΗ ,ΕΝΩ ΕΠΙΘΕΩΡΕΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 15

$
0
0
2001.ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ 3 ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΛΔΑΒΙΑΣ,ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΑ ΩΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ..Add caption

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 16

$
0
0


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ 3 ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΟΘΟΝΗΣ/16-9 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ Ο ΓΡΑΦΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ  ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΕΝΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 17

$
0
0
2011 .ΣΤΗΝ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ,ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗΣ,Η ΛΕΣΧΗ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΓΙΑΝΝΗ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΟΚ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΤΟΤΕ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΜΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΕΡΤΖΟΣ.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΥ 18

$
0
0
ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΜΟΥ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΣ ΚΑΙ ΤΩΡΑ 'ΒΑΣΙΛΙΑΣ'ΤΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΓΙ ΚΑΣΑΠΟΓΛΟΥ.

Viewing all 58048 articles
Browse latest View live




Latest Images