Ενα εγκεφαλικό εμφύτευμα που επιτρέπει σε ζώα να βλέπουν το αόρατο υπέρυθρο φως δημιούργησαν αμερικανοί επιστήμονες. Το συγκεκριμένο εμφύτευμα, όπως ανέφεραν οι ειδικοί που το ανέπτυξαν, δεν αποτελεί μόνο κάτι σαν το χάρισμα της «έκτης αίσθησης» αλλά και το πρώτο βήμα για έναν νέο τύπο τηλεπαθητικής επικοινωνίας από εγκέφαλο σε εγκέφαλο.
Οι αμερικανοί ειδικοί, με επικεφαλής τον δρα Μιγκέλ Νικολέλις από το Πανεπιστήμιο Duke στη Βόρεια Καρολίνα, τοποθέτησαν ηλεκτρόδια σε ποντίκια και συγκεκριμένα στα τμήματα των εγκεφάλων τους που διαχειρίζονται την αίσθηση της αφής. Στο παρελθόν συσκευές παρόμοιες με το σύστημα ηλεκτροδίων που χρησιμοποίησαν οι αμερικανοί ειδικοί είχαν αξιοποιηθεί σε ανθρώπους για να αποκαταστήσουν κάποιες απολεσθείσες ικανότητές τους λόγω παραλυσίας.
Μπορούσαν δηλαδή με τη σκέψη τους και με τη βοήθεια των ηλεκτροδίων να μετακινήσουν έναν κέρσορα κατά μήκος μίας οθόνης. Στην περίπτωση του δρος Νικολέλις και των συνεργατών του τα ποντίκια μπόρεσαν να αντιληφθούν το υπέρυθρο φως και μάλιστα το εγχείρημα αυτό αποτελεί την πρώτη περίπτωση όπου ένα εμφύτευμα μπορεί να προσδώσει σε ζώο μια εντελώς καινούργια αίσθηση.
Οι ειδικοί τοποθέτησαν στα ποντίκια τον ανιχνευτή υπέρυθρου φωτός με τα ηλεκτρόδια. Οταν στο κλουβί όπου βρίσκονταν άνοιξαν μία πηγή υπέρυθρου φωτός, τα ποντίκια άρχισαν να τρίβουν τα ρύγχη τους, γεγονός που υποδήλωνε ότι προσπαθούσαν να αγγίξουν το αόρατο φως.
Το συμπέρασμα για τους ειδικούς από τη μελέτη αυτήν ήταν ότι ένα μέρος του εγκεφάλου που είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται μία συγκεκριμένη αίσθηση μπορεί επίσης να διαχειριστεί και άλλου είδους αισθητήριες πληροφορίες.
Ωστόσο ο δρ Νικολέλις ανέφερε στην επιθεώρηση «Nature Communications» ότι το συγκεκριμένο επίτευγμα αποτελεί ουσιαστικά το προοίμιο μιας πολύ μεγάλης ανακάλυψης η οποία θα δημοσιευθεί τον άλλο μήνα σε επιστημονικό περιοδικό και αφορά την τηλεπαθητική επικοινωνία.
«Πρόκειται για κάτι που μόνο στη φαντασία μας υπήρχε μέχρι τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος μιλώντας την περασμένη Κυριακή στην Αμερικανική Ακαδημία για την Προαγωγή της Επιστήμης. Η αίσθηση που δημιουργήθηκε στους επιστήμονες από τα λεγόμενα του αμερικανού ειδικού είναι ότι μάλλον θα πρόκειται για την κατασκευή κάποιας μικροσυσκευής που θα τοποθετείται στον εγκέφαλο και θα επιτρέπει την απευθείας επικοινωνία ενός ζώου με κάποιο άλλο.