Εκτός ΕΡΤ βρίσκεται από χθες ο γενικός διευθυντής Τηλεόρασης Κώστας Σπυρόπουλος με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής τηλεόρασης. Αιτία, όπως υποστηρίζεται, η κίνηση του Κώστα Σπυρόπουλου να συμμετάσχει η κρατική ραδιοτηλεόραση στο ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» (συμπαραγωγή με το ARTE, τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις των Σουηδίας, Φινλανδίας, Πολωνίας και το Βουλγαρικό Κέντρο Κινηματογράφου), παρακάμπτοντας την Επιτροπή Κοστολογίου αλλά φέρνοντας την πρόταση εκπρόθεσμα στην Επιτροπή Προγράμματος και χωρίς να ενημερώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
Από τη διοίκηση της ΕΡΤ μάλιστα θεωρήθηκε ότι το επίμαχο πρόγραμμα προωθεί τις τουρκικές σαπουνόπερες. «Είναι ανόητοι και αγράμματοι», απαντά από την πλευρά του ο Κώστας Σπυρόπουλος. Και υποστηρίζει ότι το ντοκιμαντέρ «Κισμέτ» όχι μόνο δεν προωθεί τις τουρκικές σαπουνόπερες, αντιθέτως «αποκαλύπτει, εξουδετερώνει και εξευτελίζει την τουρκική προπαγάνδα μέσω των συγκεκριμένων σίριαλ».
Στο - ημιτελές - ντοκιμαντέρ που παρουσιάστηκε στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Αμστερνταμ μιλούν συντελεστές των τουρκικών σίριαλ («Χίλιες και μια νύχτες», «Σουλεϊμάν ο μεγαλοπρεπής», «Γκουμούς» κ.λπ.), οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι συγκεκριμένες παραγωγές συνέβαλαν στη χειραφέτηση των γυναικών του Ισλάμ διότι στις σειρές αυτές εμφανίζονται ως ισότιμες με τους άνδρες, να διεκδικούν τις ζωές και τα δικαιώματά τους.
Χάρη στα τουρκικά σίριαλ (ή εξαιτίας τους;) και στο πρότυπο της σύγχρονης μουσουλμάνας που προβάλλουν, αυξήθηκαν - όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ - τα διαζύγια στον αραβικό κόσμο από γυναίκες που δεν άντεχαν άλλο τη βάναυση συμπεριφορά των συζύγων τους.
Ο Κώστας Σπυρόπουλος που κατείχε επιτελική θέση στην ΕΡΤ και πάλι επί ΝΔ, όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, και ακολούθησε τον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Παναγόπουλο στον Σκάι, έκανε λόγο περί «πολιτικής δίωξης» αλλά και για «εκκαθάριση ανθρώπων που στέκονται εμπόδιο για να μετατραπεί η κρατική ραδιοτηλεόραση σε παραμάγαζο και φάντασμα του παρελθόντος».
Ο Κώστας Σπυρόπουλος τον περασμένο Οκτώβριο είχε λογοκρίνει - προκαλώντας αντιδράσεις - το πρώτο επεισόδιο της βραβευμένης βρετανικής σειράς «Ο πύργος του Ντάουντον» δίνοντας εντολή να κοπεί σκηνή φιλιού μεταξύ δύο ανδρών. Και αυτό εν αγνοία της διοίκησης και από φόβο, όπως υποστήριξε, ότι θα υποστεί το κανάλι (ΝΕΤ) κυρώσεις από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.