Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα brands της βιομηχανίας της μόδας, ο οίκος Bulgari, χτίστηκε χάρη στο εμπορικό δαιμόνιο ενός Έλληνα, αλλά και στις καίριες επιλογές και κινήσεις των κληρονόμων του. Οι Nicola και Paolo Bulgari πρόκειται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes να φιγουράρουν στη διάσημη λίστα του με τους δισεκατομμυριούχους του 2013, κατέχοντας σήμερα μόλις το 1% του διάσημου brand.
Από την Ήπειρο στη Ρώμη
Πριν από 150 χρόνια, ο Κωνσταντίνος Βούλγαρης, πλανόδιος αργυροχόος, γυρνούσε σε όλη την Ήπειρο, μέχρι και στα αλβανικά σύνορα πουλώντας την πραμάτεια του. Το 1884, ο εγγονός του Σωτήριος είχε τη διορατικότητα να πάρει δύο αποφάσεις οι οποίες έμελλε να είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της εταιρείας. Μετέφερε την έδρα της στη Ρώμη και υιοθέτησε τη λατινική εκδοχή της εμπορικής ονομασίας της –Bulgari ή Bvlgari, όπως έχουμε συνηθίσει να τη βλέπουμε αποτυπωμένη στις συσκευασίες αρωμάτων και κοσμημάτων.
Χρονιά – σταθμό για τον ιστορικό οίκο αποτέλεσε το 2011. Μέχρι τότε, ο Bulgari συνέχιζε να είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, με τον Paolo και το Nicola να κρατούν τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου της εταιρείας αντίστοιχα. Τότε ήταν που η γαλλική αυτοκρατορία LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) αγόρασε την Bulgari, αφήνοντας στην οικογένεια μόνο το 3,5% του ομίλου. Ωστόσο, η αύξηση των μετοχών της LVMH οδήγησε τους αδερφούς Bulgari και τον ανιψιό τους Francesco Trapani στην πώληση μέρους αυτών, με σκοπό την κάλυψη φόρων και λοιπών εξόδων.
Το κατάστημα του οίκου Bulgari στο Μιλάνο
Σήμερα, το μόλις 1% το οποίο κατέχουν τα δύο αδέρφια τούς έχει εξασφαλίσει μια θέση στο κλαμπ των δισεκατομμυριούχων και μάλιστα με τη σφραγίδα του περιοδικού Forbes. Κι αυτό, χάρη στη ραγδαία αύξηση της μετοχής της LVMH (αποτέλεσμα και της ένταξης του Bulgari στον όμιλο) και στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Με την «αξία», λοιπόν, του καθενός από τα δύο αδέρφια να υπολογίζεται κοντά στο1,5 δισεκατομμύριο, η θέση τους στη λίστα Forbes η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Μάρτιο, θεωρείται σχεδόν δεδομένη.