Σπάνιο φωτογραφικό υλικό που αγγίζει τις 3.000 φωτογραφίες, λεπτομερή στοιχεία για 187 ταινίες καθώς και 200 βιογραφικά στοιχεία για τους σημαντικότερους συντελεστές στην ιστορία του ελληνικού σινεμά - όλα πλέον διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.finosfilm.com που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες εβδομάδες και αποτελεί ένα πολύτιμο ψηφιακό αρχείο για το κοινό αλλά και για τους επαγγελματίες του χώρου.
Στον ολοκαίνουργιο ιστότοπο της Finos Film υπάρχουν τα πάντα: η ιστορία της εταιρείας και του ιδρυτή της, οι φιλμογραφίες των ηθοποιών που συμμετείχαν στις ταινίες της, οι συνεντεύξεις των καλλιτεχνών, οι κριτικές για τις ταινίες, καθώς και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κανείς για το σημερινό στάτους της ιστορικής ελληνικής εταιρείας της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής.
Η έρευνα, συλλογή και επεξεργασία του σπάνιου υλικού ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια με το σκεπτικό να προσφέρει στο κοινό έναν ψηφιακό τόπο που θα τιμά τόσο τον ιδρυτή της Finos Film, Φιλοποίμενα Φίνο, όσο και όλους τους καλλιτέχνες που αποτέλεσαν την «ψυχή» της εταιρείας.
Ο σχεδιασμός του ιστότοπου επιτρέπει στους χρήστες τη σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ οι πιο θερμοί υποστηρικτές της Finos Film μπορούν να γίνουν μέλη της FFανατικής κοινότητας, να βαθμολογούν τις ταινίες και να μαθαίνουν πρώτοι τα νέα της εταιρείας.
Το περιεχόμενο της ιστοσελίδας θα εμπλουτίζεται τακτικά με νέες βιογραφίες, αφιερώματα και κριτικές ταινιών, ενώ σύντομα θα προστεθεί και βίντεο υλικό με τρέιλερ και αποσπάσματα από τις ταινίες (τον Αύγουστο του 2013 η Finos Film επιχείρησε να προσφέρει ολόκληρες τις ταινίες της, μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube, όμως προέκυψαν διεκδικήσεις πνευματικών δικαιωμάτων από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών και Πνευματικών Δικαιωμάτων κι έτσι η εταιρεία απέσυρε το οπτικοακουστικό υλικό).
34 χρόνια και 1.200 ηθοποιοί στο «ελληνικό Χόλιγουντ»
Ενα από τα πιο σημαντικά κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου η Finos Film σκιαγράφησε τη μεταπολεμική Ελλάδα, μια χώρα που προσπαθούσε να ανακάμψει από τον πόλεμο και τη φτώχεια. Από τον Μάρτιο του 1943 που προβλήθηκε η πρώτη της ταινία, «Η φωνή της καρδιάς» ως τον Ιανουάριο του 1997, που προβλήθηκε η τελευταία «Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται», σημείωσε μια διαδρομή 34 χρόνων, η οποία ορίστηκε από έναν άνθρωπο - τον εμπνευστή της Φιλοποίμενα Φίνο καθώς και από ένα σήμα, το περίφημο FF. Ο «πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου», όπως χαρακτηριζόταν ο Φίνος εκσυγχρόνισε το ελληνικό σινεμά στους τεχνικούς του τομείς, δημιούργησε σύγχρονα στούντιο, καθιέρωσε τα μιούζικαλ και ανέδειξε μια πλειάδα ταλαντούχων κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών και σταρ που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό.
Πάνω από 1.200 ηθοποιοί πέρασαν την πόρτα του Φίνου. Μία από αυτούς, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, έγινε η «εθνική σταρ». Πίσω από τους ηθοποιούς, οι σκηνοθέτες Αλέκος Σακελλάριος, Νίκος Φώσκολος, Γιάννης Δαλιανίδης και Ντίνος Δημόπουλος διαμόρφωσαν αυτό που θα ονομαστεί «ελληνικό Χόλιγουντ». Μαζί τους και πολλοί φωτογράφοι, συνθέτες, μοντέρ, μακιγιέρ, σκηνογράφοι και τραγουδιστές που αναδείχτηκαν μέσα από τις ταινίες και «σπούδασαν» στο πανεπιστήμιο της Φίνος Φιλμ. Ολοι τους αναπόσπαστα κομμάτια στην ιστορία της κινηματογραφικής βιομηχανίας της Ελλάδας. Η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου, τη δεκαετία του '60 όταν απογειώθηκε η παραγωγή και διεθνοποιήθηκε ταξιδεύοντας στο εξωτερικό, θα έχει πάντοτε την αίγλη του Φίνου.
Η τηλεόραση ήταν αυτή που επέβαλε τους τίτλους τέλους στην εταιρεία, τη δεκαετία του '70. Ωστόσο, οι ταινίες συνέχισαν να ψυχαγωγούν πολλές γενιές ως σήμερα μέσα από τη συνεχή τηλεοπτική προβολή τους. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Finos Film να επανέλθει στο προσκήνιο χάρη στις ενέργειες των κληρονόμων της και να αρχίσει να δραστηριοποιείται ξανά. Το 2006 άρχισε να στηρίζει κινηματογραφικές παραγωγές όπως τις ταινίες «Uranya» του Κώστα Καπάκα, «Πρώτη Φορά Νονός» της Ολγας Μαλέα, «Αθήνα - Κωνσταντινούπολη» του Νίκου Παναγωτόπουλου και «Λάρισα εμπιστευτικό» του Στράτου Μακρίδη, ενώ συμμετείχε και στη συμπαραγωγή της ταινίας «Παράδεισος στη Δύση» του Κώστα Γαβρά και των ριμέικ «Ο Ηλίας του 16ου» και «Ζητείται Ψεύτης» με την Odeon, που σημείωσαν επιτυχία.
Τo 2007 η Finos Film προχώρησε και στην ψηφιακή αποκατάσταση 165 ταινιών της σε συνεργασία με την εταιρεία Graal, διασώζοντας έτσι ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ τα τελευταία χρόνια πραγματοποίησε και εκδηλώσεις και εκθέσεις για τη μακρά παρουσία της στον χώρο.
Οσο για τον δημιουργό της εταιρείας, τον Φιλοποίμενα Φίνο, αυτός αφιέρωσε τη ζωή του στον κινηματογράφο, όπως αναφέρεται εξάλλου και στο σχετικό βιογραφικό του στο site της FinosFilm. Ολες οι πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του είναι εκεί, αναπόσπαστο κομμάτι για την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, σημείο αναφοράς για όλες τις γενιές - πόσω μάλλον σε μια χώρα που βιώνει την κρίση και ταυτόχρονα την αναγέννηση του κινηματογράφου της μέσα από τις ταινίες των νέων σκηνοθετών.