Με βάση τις εκτιμήσεις των τουριστικών πρακτόρων το τρέχον έτος μπορεί να αποδειχθεί ίδιο ή και καλύτερο από την περσινή χρονιά-ρεκόρ, δήλωσε ο γγ του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, ο οποίος ολοκλήρωσε τις επαφές του με τους σημαντικότερους παίκτες της ρωσικής τουριστικής αγοράς, στην τουριστική έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ.
«Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά στην έκθεση της Μόσχας ΜΙΤΤ το κλίμα της αισιοδοξίας, ότι ύστερα από μία χρονιά σταθμό, το 2013, με ρεκόρ και σε αφίξεις και σε εισπράξεις, πράγματα τόσο σημαντικά για την οικονομία και για το 1 εκατομμύριο κόσμο, που εργάζεται στον κλάδο του τουρισμού, έρχεται ένα επίσης πολύ αισιόδοξο 2014» είπε ο κ. Λειβαδάς, ο οποίος επικαλέστηκε τα στοιχεία των προκρατήσεων και τις εκτιμήσεις, που του παρουσίασαν τα τουριστικά πρακτορεία με τα μεγαλύτερα μερίδια στην τουριστική αγορά της Ρωσίας.
Είναι προφανές ότι στους υπολογισμούς αυτούς λαμβάνεται υπόψη τόσο η ιδιαιτερότητα των διεθνών εξελίξεων, όσο και η πιθανώς αναμενόμενη τάση «διόρθωσης» μετά από μια χρονιά ρεκόρ, όμως σε κάθε περίπτωση η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι «το 2014 μπορεί να είναι το ίδιο και πιθανόν ακόμη καλύτερο, από το 2013».
Ο κ. Λειβαδάς συμπλήρωσε ότι «είναι σαφές από τις δηλώσεις και της Γενικής Προξένου μας κ. Μιχαλοπούλου και όλων, ότι το ζήτημα της βίζας σε ό,τι αφορά στα ισχύοντα δεν πρόκειται να αλλάξει, αντίθετα γίνεται κάθε προσπάθεια να βελτιωθούν οι όροι και να επιταχυνθεί η διαδικασία ακόμη περισσότερο».
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 κατέληξε με ένα 66% αύξηση σε σχέση με το 2012, δηλαδή με έναν συνολικό αριθμό άνω του 1,3 εκατ. Ρώσους τουρίστες σε σχέση με 850.000, που είχαν αφιχθεί στη χώρα μας το 2012.
Ο γγ του ΕΟΤ σημείωσε ότι για πρώτη φορά ο Οργανισμός προχώρησε σε έρευνα πεδίου, δηλαδή έρευνα της τουριστικής αγοράς της Ρωσίας, ώστε να καταγραφούν οι βασικές παράμετροι του Ρώσου τουρίστα, το λεγόμενο προφίλ του, που συμπεριλαμβάνει τις επιθυμίες και προτιμήσεις του σε ό,τι αφορά την τουριστική του συμπεριφορά και άλλα στοιχεία, που βοηθούν στον σχεδιασμό του τουριστικού προϊόντος για τη Ρωσία. «Ως ΕΟΤ, τόσο αυτήν, όσο και όλες τις άλλες ειδικές έρευνες τις προσφέρουμε δωρεάν τόσο προς φορείς του Δημοσίου (Περιφέρειες, Δήμοι κλπ), όσο και του ιδιωτικού τομέα (Επιμελητήρια, Ενώσεις κλπ), ακόμη και ενδιαφερόμενους ιδιώτες» κατέληξε ο κ. Λειβαδάς.