Εθελοντικά δουλεύουν μερικοί από τους εργαζόμενους στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, για να μην υστερήσει σε τίποτα το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (14-23 Μαρτίου).
Αιτία είναι η έλλειψη προέδρου του στο δ.σ. του ΦΚΘ, και έτσι δεν υπάρχει κανείς με αρμοδιότητα να υπογράψει την ανανέωση των συμβάσεών τους. Η θέση έχει χηρέψει από τον περασμένο Νοέμβριο, μετά την παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, αλλά παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του ΦΚΘ και τις προσωπικές του καλλιτεχνικού διευθυντή του, Δημήτρη Εϊπίδη, ο υπουργός Πολιτισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τηρεί σιγήν ιχθύος. Ούτε λεφτά να του ζητούσαν... Κι όσο περνά ο χρόνος, λήγουν κι άλλες συμβάσεις προσωπικού.
«Το θέμα του προέδρου επείγει. Είναι σοβαρότατο», δήλωσε χθες ο Δ. Εϊπίδης στη συνέντευξη Τύπου για το 16ο ΦΝΘ. Ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον καλλιτεχνικό διευθυντή να υπογράψει για θέματα όπως συμβάσεις, αναθέσεις έργων (π.χ. έκδοση καταλόγων), πληρωμή προμηθευτών κ.ά., τα οποία μένουν μετέωρα και απλώς δεν λύνονται. «Το δ.σ. είναι αυτό που επικυρώνει οικονομικά θέματα και προσλήψεις, αλλά αυτά μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν μόνο με την υπογραφή του προέδρου», πρόσθεσε.
Παρ'όλα αυτά, το 16ο ΦΝΘ ξεκινά την Παρασκευή, με την προβολή 191 ταινιών, με τον Δ. Εϊπίδη να δηλώνει υπερήφανα ότι το ΦΝΘ θεωρείται πλέον το τρίτο σημαντικότερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη. Από τις 191 ταινίες, οι 56 είναι ελληνικές. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν 138 ξένες ταινίες και 25 ελληνικές. Ο φετινός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 650.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 400.000 προέρχονται από το ΕΣΠΑ, οι 80.000 από το πρόγραμμα MEDIA, οι 25.000 από χορηγούς, οι 20.000 είναι σε είδος, ενώ 125.000 που υπολείπονται θα καλυφθούν από τα εισιτήρια. Και καθώς οι ελπίδα πεθαίνει τελευταία, περιμένουν να δουν τι θα πάρουν από τον ΥΠΠΟ.
Από 'δω και πέρα, όμως, απλώνεται το άγνωστο. Για το ερχόμενο, 55ο ΦΚΘ, είναι άγνωστο από πού θα βρεθούν τα χρήματα. Ενίσχυση από το ΕΣΠΑ δεν θα υπάρξει φέτος, καθώς το ΥΠΠΟ ακόμη δεν έχει βγάλει τις προκηρύξεις. Αυτό διαρκεί 3 μήνες. Ακόμη 3 μήνες απαιτούνται για την αξιολόγηση των προτάσεων, 3 μήνες διαρκούν οι προκηρύξεις των διαγωνισμών από κάθε φορέα, και απαιτούνται ακόμη 3 μήνες ώς την υλοποίηση. Δηλαδή, απαιτείται συνολικά ένας χρόνος για να ξεκινήσει η χρηματοδότηση των φορέων από το ΕΣΠΑ. «Δεν ξέρω πώς θα καλύψει το ΥΠΠΟ το κόστος του 55ου ΦΚΘ», σχολίασε ο Δ. Εϊπίδης. Αλλά υποσχέθηκε ότι «το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δεν θα κλείσει».
Οπως είπε, έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός με ακόμη πιο αιματηρές οικονομίες και μειώσεις, καθώς ο προϋπολογισμός μειώθηκε από τα 2,4 εκατ. ευρώ το 2013 (προήλθαν από το ΕΣΠΑ), στο 1,5 εκατ. ευρώ για το 2014. Και ακόμη δεν υπάρχει ούτε ευρώ από το ΕΣΠΑ 2014 - 2020. Οπότε κινδυνεύει και το επόμενο, 17ο ΦΝΘ, που θα γίνει το Μάρτιο του 2015. Σύμφωνα με την εμπειρία, χρήμα θα φανεί μέσα στο 2015, καθώς από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, τα χρήματα δόθηκαν τον Ιούλιο του 2008.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για να μπορέσει ο Δ. Εϊπίδης να παρακολουθήσει το Φεστιβάλ των Κανών, τον ερχόμενο Μάιο, από το οποίο γίνεται η επιλογή του κύριου όγκου των ταινιών που προβάλλονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.