Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

ΝΕΟ ΑΚΑΔΗΜΑΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

$
0
0
Ένα νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για ταλαντούχους νέους από την Ελλάδα ξεκινά το αμερικανικό πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» που εδρεύει στην Βαλτιμόρη σε συνεργασία με το Κολέγιο «Ανατόλια» που έχει την έδρα του στην Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
 
Τα εγκαίνια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν, την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, σε ειδική εκδήλωση στο χώρο του πανεπιστημίου «Johns Hopkins» στην οποία παρευρέθησαν σημαντικές προσωπικότητες της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού κόσμου από τις ΗΠΑ αλλά και την Ελλάδα.


Το νέο ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα ξεκινήσει την λειτουργία του το καλοκαίρι του 2014 και αφορά μαθητές 7 έως 18 ετών από την Ελλάδα που θα φιλοξενηθούν για τρεις εβδομάδες στο χώρο του Κολεγίου «Ανατόλια» στη Θεσσαλονίκη και θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικά σχεδιασμένη σειρά μαθημάτων από το εκπαιδευτικό προσωπικό του πανεπιστημίου «Johns Hopkins». Σκοπός του προγράμματος είναι να προωθήσει πρωτοποριακές μεθόδους διδασκαλίας, την αγάπη για μάθηση και να ενθαρρύνει την κριτική σκέψη.
 
Ο Πρόεδρος του Κολεγίου «Ανατόλια» Πάνος Βλάχος, μιλώντας στη ΦτΑ τόνισε ότι «Eίναι ένα πρόγραμμα που αφορά χαρισματικά και ταλαντούχα παιδιά. Δεν αντικαθιστά την κανονική διδασκαλία των παιδιών, είναι ένα παράλληλο πρόγραμμα το οποίο αφορά εκπαίδευση που γίνετε είτε σε καλοκαιρινά μαθήματα, είτε μέσω διαδικτύου, είτε σαββατοκύριακα» και πρόσθεσε ότι «είναι ένα πρόγραμμα που καλλιεργεί τα ταλέντα, διευρύνει τους ορίζοντες των παιδιών και τους δίνει την ευκαιρία να λειτουργήσουν μαζί με άλλα παιδιά που έχουν κοινά ενδιαφέροντα και ιδιαίτερες ικανότητες».  
 
Ανδρέας Δρακοπουλος
Η εκπαίδευση του ακαδημαϊκού προσωπικού που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Πέντε καθηγητές του Κολεγίου «Ανατόλια» ήρθαν στις ΗΠΑ για να ενημερωθούν για το πρόγραμμα, τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ενώ ξεναγήθηκαν και σε ορισμένες από τις πόλεις που λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα για να παρακολουθήσουν την διδασκαλία των μαθημάτων.
 
Η Μαρία Τσαουσίδου, είναι καθηγήτρια Βιολογίας και ένας από τους πέντε εκπαιδευτικούς που ήρθαν στις ΗΠΑ:
 
«Το πιο σημαντικό νομίζω ότι είναι πως αυτά τα παιδιά χρειάζονται κάτι που θα είναι συνεχής πρόκληση για το μυαλό τους και δεν τους δίνετε αυτή η δυνατότητα στην τάξη απαραίτητα και για αυτό θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα είναι πολύ σπουδαίο για αυτά τα παιδιά»
 
Ο ελληνοαμερικανός βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, τόνισε ότι «η πρωτοβουλία αυτή στοχεύει στην ανάδειξη των ταλαντούχων νέων οι οποίοι κυρίως τώρα που η Ελλάδα μαστίζεται από την κρίση, δεν θα είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τους ορίζοντες τους» ενώ πρόσθεσε «ότι σε μια στιγμή που οι Έλληνες νοιώθουν ότι η ελπίδα έχει χαθεί έρχεται αυτή η πρωτοβουλία για να τους διαψεύσει και να τους εκπλήξει ευχάριστα».
 
Το Κέντρο για Ταλαντούχους Νέους του πανεπιστημίου «Johns Hopkins», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται το ακαδημαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα έχει αντίστοιχα καλοκαιρινά προγράμματα σε 24 πόλεις των ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 9 χιλιάδες μαθητές κάθε καλοκαίρι.
 
Η Ελέιν Χάνσεν είναι η επικεφαλής του Κέντρου Ταλαντούχων Νέων που λειτουργεί στο αμερικανικό πανεπιστήμιο «Johns Hopkins».
 
«Δουλεύουμε με μαθητές που είναι άνω του μετρίου και είναι προχωρημένοι για την ηλικία τους, σε ακαδημαϊκό επίπεδο. Στόχος της συνεργασίας μας με το Κολέγιο «Ανατόλια» είναι φυσικά να βρούμε περισσότερους τέτοιους μαθητές, οι ικανότητες των οποίων δεν αξιοποιούνται επαρκώς στο σχολείο και έχουν τις δυνατότητες να παρακολουθήσουν μαθήματα ανώτερου επιπέδου».
 
Για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προσέφερε 3,3 εκατομμύρια δολάρια στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας που ανέλαβε τον περασμένο χειμώνα για την προσφορά συνολικά 130 εκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τρία χρόνια σε προσπάθειες που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση της ελληνικής κοινωνίας από την οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα τα τελευταία χρόνια.
 
Ο συμπρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος, μιλώντας στην Ελληνική Υπηρεσία της ΦτΑ τόνισε ότι το Ίδρυμα ανέλαβε το κόστος του προγράμματος για να μπορέσουν να συμμετέχουν ταλαντούχα παιδιά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.
 
«Είναι μια αρχή και αν πάει καλά μπορεί να δυναμώσει και να μεγαλώσει το πρόγραμμα αυτό. Εμείς το βλέπουμε γενικά στην ευρύτερη προσπάθεια που κάνουμε να δώσουμε ανακούφιση και ελπίδα στους νέους, ότι υπάρχει μέλλον και ότι οι προικισμένοι ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση μπορούν και αυτοί να έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε ένα περιβάλλον που τους δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να ενταχθούν στην κοινωνία και να εκμεταλλευτούν τις προικισμένες ικανότητες τους», τόνισε ο κ. Δρακόπουλος.    
 
«Δεν στρώνουμε απλά το δρόμο για την επιτυχία αυτών των παιδιών αλλά διασφαλίζουμε την δική μας επιτυχία γιατί αυτά τα παιδιά θα είναι οι ηγέτες, οι στοχαστές και οι επιστήμονες του μέλλοντος», επεσήμανε ο Ρόναλντ Ντάνιελς, Πρόεδρος του πανεπιστημίου «Johns Hopkins».  
 
Την πρώτη χρονιά το καλοκαιρινό πρόγραμμα αναμένεται να φιλοξενήσει περίπου 100-150 μαθητές, ενώ θα πραγματοποιηθούν μαθήματα σε 10 διαφορετικούς τομείς, μεταξύ των οποίων θα είναι τα μαθηματικά, η χημεία, η βιολογία και η επιστήμη ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>