Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

$
0
0
Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Επικρατείας κατέθεσε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Νίκος Τσούκαλης σχετικά με την απαράδεκτη απουσία δικτύωσης της νέας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στην περιφέρεια.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Μετά την απόφαση κατάργησης της ΕΡΤ τον προηγούμενο Ιούνιο, κυβερνητικοί παράγοντες τόνισαν ότι το νέο σχήμα, η «Δημόσια Τηλεόραση» (ΝΕΡΙΤ) θα αποτελούσε το  «ελληνικό BBC».  Σύμφωνα όμως με καταγγελία της ΠΟΕΣΥ, δημιουργείται ένας συρρικνωμένος αθηνοκεντρικός οργανισμός, που φιμώνει και εξαφανίζει την περιφέρεια, ακυρώνοντας τις διακηρύξεις κυβερνητικών στελεχών περί δημιουργίας ενός νέου, ανεξάρτητου, πολυφωνικού και ποιοτικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.
Συγκεκριμένα, ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας τελικά σχεδιάζεται με ελάχιστο προσωπικό (προκηρύσσονται μόλις 132 θέσεις) καθιστώντας τον μη ανταγωνιστικό για τα ιδιωτικά κανάλια, ενώ η παραγωγή μεγάλου μέρους των προγραμμάτων του παραδίδεται σε ιδιώτες. Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη καταγγελία έχει πραγματοποιήσει και η ΕΣΗΕΑ εκφράζοντας ταυτόχρονα «τη ριζική διαφωνία της για τον αδιαφανή τρόπο πρόσληψης του προσωπικού, καθώς το σύστημα μοριοδότησης που επελέγη ευνοεί τους υποψήφιους χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία στη δημόσια ραδιοτηλεόραση έναντι των απολυμένων συναδέλφων της ΕΡΤ, ολοκληρώνοντας έτσι το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ της 11ης Ιουνίου 2013».
Αναφορικά δε με την περιφέρεια, προβλέπονται μόλις 15 δημοσιογράφοι για την ΕΤ3 και κανένας για την υπόλοιπη Ελλάδα, πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, η ΕΣΗΕΜ-Θ επισημαίνει ότι «η προκήρυξη μόλις 15 θέσεων εργασίας για δημοσιογράφους στη ΝΕΡΙΤ δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το πώς αντιλαμβάνονται οι δημιουργοί του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα το ρόλο της Θεσσαλονίκης: ως έδρα ενός στοιχειώδους ανταποκριτικού γραφείου. Οι διαδοχικές δεσμεύσεις όλων των πολιτικών προσώπων που εδώ και επτά μήνες υπόσχονταν ότι θα σχηματίσουν έναν αναβαθμισμένο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και σε διάφορους τόνους αναπαρήγαγαν τη ρητορική για την αξία της περιφέρειας οριστικά πέφτουν στο κενό, μαζί με την αξιοπιστία τους. Οι συνέπειες από την ακύρωση της Θεσσαλονίκης ως έδρας άρτιου και αυτόνομου ενημερωτικού σχήματος δεν έχουν τοπική μόνο εμβέλεια: χαρακτηρίζουν το σύνολο της κυβερνητικής αντίληψης για την ενημέρωση ως δημόσιο αγαθό και καθιστούν εξ ορισμού αδόκιμο το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα της ΝΕΡΙΤ».
Κατόπιν των ανωτέρω και δεδομένου ότι μεθοδεύεται η δημιουργία μιας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την οποία έχουν εκφραστεί αρνητικά τόσο η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, όσο και η EBU,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Προτίθεται να δρομολογήσει έναν ευρύτερο κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων όπως η ΠΟΕΣΥ και ΕΣΗΕΑ αλλά και της ελληνικής Βουλής;
-Για ποιο λόγο δεν προβλέπονται σταθμοί αναμετάδοσης της νέας ραδιοτηλεόρασης στην περιφέρεια; Ποιο το σχέδιο της κυβέρνησης σχετικά με τη δικτύωση της ΔΤ στην περιφέρεια;»

Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>