Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 40892

THESSALONIKI FOOD FESTIVAL

0
0
Με επόμενους σταθμούς το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες τη Στοκχόλμη, αλλά και τη Νέα Υόρκη, θα συνεχιστούν υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival, τα γαστρονομικά ταξίδια των γεύσεων της Θεσσαλονίκης, που άρχισαν από το Τορόντο του Καναδά, με στόχο να βάλουν την πόλη στον παγκόσμιο χάρτη των προορισμών τουρισμού γαστρονομίας.
Το σχετικό προγραμματισμό του δήμου Θεσσαλονίκης, επί του θέματος, γνωστοποίησε ο εντεταλμένος, για τα θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων, σύμβουλος, Σπύρος Πέγκας, με αφορμή την παρουσίαση των δράσεων του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης 2013 – Thessaloniki Food Festival, που ξεκινά στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 15 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

«Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αναδείξει την πολυδιάστατη γαστρονομική ταυτότητα της πόλης μέσα από μια σειρά από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, που μας φέρνουν κοντά στα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Θεσσαλονίκης», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση της φετινής διοργάνωσης. «Στοχεύουμε στην μεγαλύτερη χρονική διάρκεια του Φεστιβάλ από το 2014 και προσδοκούμε να θέτουμε υπό την αιγίδα του γαστρονομικά γεγονότα της πόλης», είπε ο κ. Πέγκας.

«Η Νέα Ελληνική Καντίνα, τα εργαστήρια για παιδιά, τα cooking masterclasses με γνωστούς chef, σε ξενοδοχεία αλλά και στις λαϊκές αγορές της πόλης, τα δρομολόγια (taste the history on the bus) με την πολιτιστική γραμμή του ΟΑΣΘ, αλλά και οι γευστικές διαδρομές στη νεοελληνική, ποντιακή, πολίτικη και εβραϊκή κουζίνα, η ελληνική και διεθνής αγορά για την παρουσίαση τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, οι επισκέψεις σε μουσεία, οι δράσεις της Λέσχης  Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, η επιστροφή στο Festival του ήρωα- chef Καραγκιόζη για να μαγειρέψει ελληνικά φαγητά για το Σαράι, είναι ορισμένες μόνο από τις 40 μικρές και μεγάλες δράσεις του Φεστιβάλ», ανέφερε ο συντονιστής και του φετινού προγράμματος, Λευτέρης Ελευθεριάδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

Πρωτότυπες δράσεις
Πιο συγκεκριμένα, για τη φετινή χρονιά ο θεσμός φιλοξενεί πρωτότυπες δράσεις οι οποίες δίνουν ακόμα πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα στο Thessaloniki Food Festival 2013 και είναι:

- η Νέα Ελληνική Καντίνα που διεξάγεται για πρώτη φορά και είναι το αντίθετο της εξεζητημένης γκουρμέ κουζίνας, αφού πρόκειται για γρήγορο και πρόχειρο φαγητό, που όμως διατηρεί τα στοιχεία της παράδοσης, δίνοντας ένα ποιοτικό αποτέλεσμα. Η εκδήλωση της καντίνας θα διοργανωθεί στις 22 Νοεμβρίου στις 18:00-20:00, θα είναι ανοιχτή προς το κοινό και θα διεξαχθεί στην πλατεία Αριστοτέλους.

- το ημερήσιο πρόγραμμα γευμάτων σε μουσεία της πόλης, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (πινακοθήκη). Η εκδήλωση αυτή ονομάζεται Yummy Museums και το θέμα του μενού θα είναι εμπνευσμένο από τους πίνακες των μουσείων, ενώ θα συνοδεύεται από σύντομο φυλλάδιο που θα αναφέρεται στο έκθεμα και τη γευστική πρόταση που το συνοδεύει.

- η προσφορά φαγητού στο τουριστικό λεωφορείο της πόλης. Στην εκδήλωση Taste the history on the bus θα σερβίρεται finger food από γεύσεις που πέρασαν από τη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 2000 χρόνια.
Επιπλέον, συνεχίζονται οι δράσεις:

- «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω. Μενού 10€», και

- Οι «Γειτονιές των Γεύσεων» που διοργανώνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης (Λαδάδικα, Πλατεία Ναυαρίνου και Διαγώνιος), στις οποίες συμμετέχουν από μεζεδοπωλεία και ουζερί μέχρι gourmet εστιατόρια, παραδοσιακά ταβερνάκια και ζαχαροπλαστεία που βρίσκονται εκεί, με παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον σημαντικές εκδηλώσεις αποτελούν οι Greek και International Agora που θα διοργανωθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, (23-24 Νοεμβρίου-πρώτο Σαββατοκύριακο- για την Ελληνική Αγορά και 30 Νοεμβρίου -1 Δεκεμβρίου-δεύτερο Σαββατοκύριακο- για τη Διεθνή Αγορά), από τις 10:00 το πρωί έως τις 16:00. Οι δράσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό και οι παραγωγοί και επιχειρηματίες θα έχουν τη δυνατότητα να εκθέσουν τα τοπικά και παραδοσιακά αγαθά τους σε πάγκους. Την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα, που είναι και η τελευταία βδομάδα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ, διοργανώνεται η Χριστουγεννιάτικη Αγορά, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν παιδιά, αλλά και ενήλικες.

Στα παιδικά προγράμματα που εμπεριέχει η δράση αναφέρθηκε η ειδική συνεργάτης του Φεστιβάλ, Σύλβια Κουμεντάκη, τονίζοντας ότι «η διατροφική διαπαιδαγώγηση που προσφέρεται στα παιδιά μέσω της διασκέδασης της ενημέρωσης και του παιχνιδιού είναι πολύ σημαντική για τις διατροφικές επιλογές τους ως ενήλικες».

Viewing all articles
Browse latest Browse all 40892

Latest Images

Trending Articles

Latest Images