Σαράντα δύο ημέρες απομένουν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οπότε η Θεσσαλονίκη θα «υποδεχτεί» με ένα μεγάλο πάρτι την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2014.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης εργάζεται πυρετωδώς σε συνεργασία με ξένους φορείς, ιδρύματα, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, πρεσβείες και εθελοντές της πόλης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και του ΟΗΕ, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στους νέους και στις κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και καλλιτεχνικές ανησυχίες τους.
Στόχος είναι, να αποτελέσει ο θεσμός μια γιορτή για την πόλη και τους περισσότερους από 150.000 νέους που ζουν σε αυτήν, αλλά και να αφήσει μια πολύτιμη κληρονομιά μετά τη λήξη του.
«Το μεγαλύτερο όφελος από τη διοργάνωση θα είναι να δοθεί η δυνατότητα στους νέους επί μονίμου βάσεως να συμμετέχουν στα πράγματα και να παρουσιάζουν τη δουλειά τους», εξήγησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε σχετική συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Αθήνα για την παρουσίαση του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας.
Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε: «η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη της ζωντάνιας, αλλά και η πρωτεύουσα της ανεργίας. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση κοχλασμού, να δούμε τι θα βγει στο τέλος. Πάντως, ο θεσμός αυτός είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να μας δώσει μια νέα εικόνα αυτής της περίφημης ερωτικής πόλης των Βαλκανίων».
Τη στήριξή του στη διοργάνωση εξέφρασε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης. «Η πολιτική αναγέννησης της χώρας θα έρθει από τις ομάδες της νεολαίας που κάνουν πράγματα. Η πιο δημιουργική όψη της δημόσιας σφαίρας είναι οι νέοι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα δημόσια πράγματα», παρατήρησε ο κ. Καμίνης.
Οι κύριοι στόχοι του δήμου Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση είναι, να μπει η Θεσσαλονίκη στη λίστα των νεανικών προορισμών της Ευρώπης, να υπάρξει ανοιχτός διάλογος με τους νέους της πόλης, να υπάρξει συνεργασία με τα σχήματα της κοινωνίας των πολιτών, να ενσωματωθούν στις τακτικές δράσεις του δήμου οι καλύτερες δράσεις της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας και να διεκδικήσει ο δήμος τη λειτουργία του Κέντρου Ανάπτυξης Πολιτικών για τη Νεολαία της Νοτιανατολικής Ευρώπης στην πόλη.
Η θεματική της διοργάνωσης, αλλά και το λογότυπο που έχει δημιουργηθεί, περιστρέφονται γύρω από την έννοια του «Χρόνου». «Το λογότυπο συνδυάζει το παρελθόν και το παρόν, θυμίζει αρχαιοελληνική περικεφαλαία και σύγχρονο κούρεμα, ενώ έχει έντονο το μαύρο χρώμα για να στείλει μηνύματα κατά της ξενοφοβίας, αλλά και να θυμίσει μελανόμορφο αγγείο», επισήμανε η Μαρία Πασχαλίδου, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του δήμου Θεσσαλονίκης, φορέα διοργάνωσης του θεσμού.
Η αυλαία του επίσημου προγράμματος θα ανοίξει στις 31 Δεκεμβρίου με ένα μεγάλο υπαίθριο πάρτι μπροστά από τον Λευκό Πύργο. Καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 150 εκδηλώσεις σε όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Έπειτα από διαβουλεύσεις με εθελοντικές και νεανικές ομάδες της Θεσσαλονίκης διαμορφώθηκαν έντεκα προτεραιότητες για την κατάρτιση του προγράμματος των εκδηλώσεων. Όπως εξήγησε ο συντονιστής του προγράμματος, Μπάμπης Παπαϊωάννου, αυτές είναι: οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, η προώθηση της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, η κοινωνική ένταξη/ πολυπολιτισμικότητα, το αστικό τοπίο, η παρουσίαση των δράσεων των ΜΚΟ, οι αθλητικές εκδηλώσεις, οι περιβαλλοντικές δράσεις, ο νεανικός τουρισμός, ο εθελοντισμός, οι δράσεις για το παιδί και η συμμετοχή των νέων στα κοινά.
Δύο πυλώνες
Οι εκδηλώσεις αναπτύσσονται σε δύο πυλώνες: τη φιλοξενία διεθνών εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη και τις δράσεις για τους νέους της πόλης. Στο πλαίσιο της φιλοξενίας διεθνών εκδηλώσεων υπολογίζεται, ότι θα ταξιδέψουν στην πόλη περισσότερα από 10.000 άτομα από όλο τον κόσμο. Θα διοργανωθούν συναντήσεις, ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και δράσεις σε συνεργασία και με τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών (όπως του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ), μορφωτικών ιδρυμάτων και πρεσβειών. Σε αυτές συγκαταλέγονται το σεμινάριο «Reclaim the future» για το μέλλον των νέων στην Ευρώπη μετά την περίοδο της Κρίσης (Μάιος 2014), η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νέων στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Ε.Ε. (Μάρτιος), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Stratego (Αύγουστος), το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας (Οκτώβριος) και η διεθνής συνάντηση φοιτητών Εράσμους (Νοέμβριος). Επίσης, ο δήμος ετοιμάζει την ανάπλαση μιας, μέχρι σήμερα, σχετικά υποβαθμισμένης περιοχής κοντά στον Βαρδάρη και τη μετονομασία της σε «Πάρκο των Εθνών» προς τιμήν του ΟΗΕ, που θα εγκαινιαστεί τον Οκτώβριο του 2014.
Οι δράσεις για τους νέους της πόλης περιλαμβάνουν τη διοργάνωση διαγωνισμών για την ανάδειξη ταλέντων σε 20 θεματικές, όπως βίντεο, φωτογραφία, γκράφιτι, διακόσμηση, γαστρονομία, ποίηση, δοκίμιο, κόσμημα, ανακυκλώσιμα υλικά, θέατρο, μουσική και ζωγραφική. Στόχος των διοργανωτών είναι οι νέοι που θα διακριθούν να συμμετάσχουν σε αντίστοιχους διεθνείς διαγωνισμούς και να έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και στο εξωτερικό τη δουλειά τους. Στο πλαίσιο του άξονα αυτού, εξάλλου, διοργανώνεται κάθε δύο μήνες το «NGO coffee», όπου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντά εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων και έχει απευθείας διάλογο μαζί τους.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνεται και τη συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, όπως η συνδιοργάνωση τριών συναυλιών με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και η σύμπραξη με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα έχει ως κεντρικό έκθεμά του μια αρχαία πινακίδα, όπου αναγράφεται μια αντίστοιχη συνεργασία δήμου και νεανικών οργανώσεων της εποχής.
Στο εξωτερικό
Δράσεις θα διοργανωθούν και σε πόλεις του εξωτερικού, όπως στο Βερολίνο, το Λονδίνο, την Αγία Πετρούπολη και την Κωνσταντινούπολη, ενώ υπήρξε συμφωνία του δήμου Θεσσαλονίκης με την εταιρεία «Cocomat» προκειμένου να διοργανώσει στα καταστήματα και τα ξενοδοχεία της σε όλο τον κόσμο «Εβδομάδες Θεσσαλονίκης» για την προβολή της πόλης.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η πιλοτική φάση του προγράμματος, κορύφωση της οποίας θα αποτελέσει η τελετή ανακήρυξης της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας για το 2016 την ερχόμενη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη.
Το ποσό που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του δήμου για το 2013 και το 2014 σχετικά με τη διοργάνωση ανέρχεται στα δύο εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο στόχος του δήμου είναι το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων να καλυφθεί από χορηγίες.
Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ. Η ανακήρυξη της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας γίνεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας, επίσημο εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα νεολαίας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο τρόπος σύνταξης του φακέλου υποψηφιότητας από τον δήμο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες νέων υποδείχτηκε στη συνέχεια ως ο πλέον κατάλληλος τρόπος σύνταξης φακέλων των υποψήφιων πόλεων.