Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 57999

ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η 4η ΜΠΙΕΝΑΛΕ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

$
0
0


Η Μεσόγειος στην 4η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
Η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά (αριστερά) και η επιμελήτρια της κεντρικής έκθεσης της Μπιενάλε Αντελίνα φον Φύρστενμπεργκ




Η Μεσόγειος και τα πολλαπλά πρόσωπα των ανθρώπων της και του τοπίου της είναι στο κέντρο της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο περίπτερο 6 της ΔΕΘ, το λεγόμενο Περίπτερο των Εθνών. Ο τίτλος της κεντρικής έκθεσης της Μπιενάλε «Παντού αλλά τώρα» παραπέμπει παντού στο μεσογειακό χώρο αλλά σήμερα, τώρα, δηλαδή στη στιγμή που η βόρεια πλευρά της Μεσογείου είναι σε κρίση και η νότια και η νοτιοανατολική συνταράσσεται  από βίαιες συγκρούσεις. Η επιμελήτρια αυτής της έκθεσης Αντελίνα φον Φύρστενμπεργκ κατόρθωσε να δώσει μέσα από τις επιλογές καλλιτεχνών και έργων αυτό το κλίμα και να δημιουργήσει ένα σύνολο με συνοχή, ανθρωποκεντρικό, αντιδογματικό και πλουραλιστικό που δημιουργεί στον θεατή μεγάλη συγκίνηση.

Περισσότεροι από 200 καλλιτέχνες, απ' όλο τον κόσμο παίρνουν μέρος στην φετεινη Μπιενάλε που αναπτύσσεται σε όλα τα μεγάλα μουσεία της Θεσσαλονίκης αλλά και σε ιστορικούς χώρους, όπως το Γενί Τζαμί και το Αλατζά Ιμαρετ και θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2014. Πλήθος εκδηλώσεων πλαισιώνουν τις κεντρικές εκθέσεις μετατρέποντας την Θεσσαλονίκη σε μια πόλη-εργαστήριο τέχνης, ιδεών και αισθημάτων. Η φετεινή διοργάνωση είναι κατά γενική ομολογία η καλύτερη, υψηλής ποιότητας ως προς τις εκθέσεις και υψηλού επαγγελματισμού ως προς την διοργάνωση. Την γενική διεύθυνση και τον συντονισμό έχει η διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, με τη συνεργασία της Κίνησης των Πέντε Μουσείων Θεσσαλονίκης και του Δήμου.

Εκτός από την κεντρική έκθεση  «Παντού αλλά τώρα», οι επισκέπτες της Μπιενάλε μπορούν ακόμη να δουν έξι μεγάλες εκθέσεις. Στην Αποθήκη Β1 του λιμανιού η έκθεση "Παράδοση-Ανατροπή", με έργα από τις μόνιμες συλλογές του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Στο κέντρο της έκθεσης, το τελευταίο έργο του Νίκου Αλεξίου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά (επιμέλεια Κατερίνα Κοσκινά, Γιάννης Μπόλης). Στη Μονή Λαζαριστών, μια μεγάλης κλίμακας παρουσίαση της συλλογής Κωστάκη, με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας, για τα 100 χρόνια από την γέννηση του συλλέκτη (επιμέλεια Μαρία Τσαντσάνογλου, Αγγελική Χαριστού). Στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο περίπτερο 4 της ΔΕΘ, η έκθεση «η μεσογειακή εμπειρία: Μεσόγειος ως χωροταξικό  παράδειγμα διακίνησης ιδεών και λόγου», με 140 έργα  Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών (επιμέλεια Ντένης Ζαχαρόπουλος). Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, η έκθεση "Μεσογειακά παλίμψηστα: τρία αινίγματα φθοράς και αφθαρσίας", όπου ο πάπυρος του Δερβενίου, το θεωρούμενο παλιότερο ελληνικό βιβλίο, συνομιλεί με την σύγχρονη τέχνη (επιμέλεια Ευαγγελία Στεφανή, Αγγελική Κουκουβού, Θέμις Βελένη). Στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών, η έκθεση αφιερωμένη στη χαράκτρια Βάσω Κατράκη (επιμέλεια Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Παναγιώτης Μπίκας, Ευαγγελία Τσαγκάλια). Στο Βυζαντινό Μουσείο, από τις 19 Οκτωβρίου, μια έκθεση που μοιάζει ερεθιστική: "Η τιμή του Αγίου Μάμαντος στη Μεσόγειο", με υλικό που καλύπτει μια μεγάλη περίοδο, από τον 6ο αιώνα ως τις μέρες μας (επιμέλεια Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, Νικόλαος Μπονόβας), αφιερωμένη σε έναν παράξενο Άγιο-ακρίτα, που λατρεύεται μέχρι σήμερα.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 57999

Latest Images

Trending Articles





Latest Images