Κι όμως, υπάρχουν ακόμα περιοχές της Γης που κανένα ανθρώπινο μάτι δεν τις έχει αντικρίσει: ένα γιγάντιο αλλά άγνωστο μέχρι σήμερα φαράγγι αποκαλύφθηκε από δορυφορικά ραντάρ που σάρωσαν την κατεψυγμένη επιφάνεια της Γροιλανδίας.
Η γιγάντια σχισμή, αναφέρει διεθνής ομάδα ερευνητών στο περιοδικό Science, έχει μήκος τουλάχιστον 750 χιλιόμετρα, είναι δηλαδή μακρύτερο από το Γκραν Κάνιον στις ΗΠΑ, και σε ορισμένα σημεία έχει βάθος 800 μέτρα. Ξεκινά σχεδόν στο κέντρο της Γροιλανδίας και καταλήγει στις βόρειες ακτές της, στο φιορδ του Παγετώνα Πέτερσμαν.
Το φαράγγι, κρυμμένο κάτω από σχεδόν δύο χιλιόμετρα πάγου, ακολουθεί την πορεία ενός αρχαίου δικτύου ποταμών που έρεαν πριν από περίπου τέσσερα εκατομμύρια χρόνια, πριν ακόμα η Γροιλανδία μπει στην κατάψυξη.
Διαβάστε επίσης:
- Πώς γεννήθηκαν οι «θαμμένες Άλπεις» της Ανταρκτικής
- Τάφρος στο μέγεθος του Γκραν Κάνιον κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής
- Πώς έμοιαζε η Ανταρκτική πριν μπει στην κατάψυξη
Η ερευνητική ομάδα επεξεργάστηκε δεδομένα από ιπτάμενα και δορυφορικά ραντάρ που συλλέχθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες από τη NASA και ερευνητές στη Βρετανία και τη Γερμανία.
Ορισμένα μήκη κύματος στην ακτινοβολία των ραντάρ διαπερνούν τον πάγο αλλά ανακλώνται από τα υποκείμενα πετρώματα. Ο χρόνος που απαιτείται προκειμένου να ανακλαστεί ένας παλμός ακτινοβολίας και να επιστρέψει στο ραντάρ αποκαλύπτει και το βάθος της περιοχής που εξετάζεται.
Παρόλο που το αρχαίο ποτάμι που σκάλισε το φαράγγι στο βράχο έχει πια εξαφανιστεί, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το Γκραν Κάνιον της Γροιλανδίας παίζει ακόμα σημαντικό ρόλο, καθώς πιθανότατα μεταφέρει μέχρι τη θάλασσα το υγρό νερό που σχηματίζεται από το επιφανειακό λιώσιμο των παγετώνων.