Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ Η ΜΥΚΟΝΟΣ ΦΕΤΟΣ

$
0
0
Τα πρωτεία φέτος, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, κατέχει η Μύκονος, όπου τα ξενοδοχεία αύξησαν φέτος τις τιμές τους κατά 43,1%, ενώ τις είχαν ήδη αυξήσει και πέρυσι κατά 49,3%. Στις αφίξεις η Μύκονος έρχεται δεύτερη μετά τη Καλαμάτα. 
Συγκεκριμένα η Μύκονος παρουσιάζει αύξηση 66,8% στις αφίξεις το πρώτο εξάμηνο και 34,3% από Ιαν. έως Ιούλιο, και η Καλαμάτα 71,7% και 60,6% τις αντίστοιχες περιόδους.

Κούρσα ανόδου εξ άλλου καταγράφουν οι γενικές φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, τόσο από πλευράς αφίξεων για το επτάμηνο, όσο και από πλευράς εισπράξεων, όπως δείχνει και η συγκεντρωτική έκθεση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος. Σύμφωνα με τις μετρήσεις μάλιστα, Ρώσοι και Αμερικανοί τουρίστες κρατούν μέχρι τώρα τα σκήπτρα στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη.

Και μπορεί τα ποσοστά αυτά να ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στη Σαντορίνη, κοινή πεποίθηση ωστόσο των στελεχών σε υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ είναι πως δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η εικόνα της χώρας κατά την επόμενη σεζόν. Εξάλλου αμέσως μετά τη σύσκεψη της Παρασκευής στο νησί όπου προήδρευσαν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη αποφασίστηκε να διαμορφώσει ο ΕΟΤ άμεσα καμπάνια προβολής της Σαντορίνης στα social media και να σχεδιάσει την αναβαθμισμένη παρουσία του νησιού στη Διεθνή έκθεση του Λονδίνου (WTM) τον προσεχή Νοέμβριο. 

Σχετικά με τις μέχρι τώρα μετρήσεις πάντως, από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων (χωρίς να υπολογίζονται σε αυτά οι αφίξεις στο Ελευθέριος Βενιζέλος) προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο είχαμε τη μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των ξένων τουριστών. Δυναμική η οποία συνεχίστηκε με ακόμη πιο έντονο ρυθμό και τον Ιούλιο. Πιο συγκεκριμένα, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 13,6% μέχρι τον Ιούνιο, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου η άνοδος ήταν 12,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Σύμφωνα μάλιστα με το ΙΤΕΠ, βρισκόμαστε 15% πάνω στην ταξιδιωτική κίνηση ακόμη και σε σύγκριση με το 2008, το οποίο θεωρήθηκε εξαιρετικό έτος για τον ελληνικό τουρισμό. 

Σε ότι αφορά το κρίσιμο κομμάτι των τουριστικών εισπράξεων, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών μέχρι το Μάιο παρουσίασε πλεόνασμα 306 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή, όπως διευκρινίζει το ΙΤΕΠ, οφείλεται στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 15,4% το πρώτο πεντάμηνο σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2012. Από τους τουρίστες που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στους προορισμούς που επισκέπτονται είναι αυτοί από Ρωσία και ΗΠΑ, με την αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις από τις δύο αυτές χώρες να αγγίζει το 20%. 

Και μπορεί οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το πρώτο πεντάμηνο να εμφανίζονται μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με το 2012, η αύξηση των εσόδων που παρατηρείται σημαίνει ότι οι Αμερικανοί τουρίστες αφήνουν πιο πολλά χρήματα από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι εισπράξεις από τη Ρωσία από την άλλη σπάνε κάθε ρεκόρ και ακολουθούν το ρυθμό της επισκεψιμότητας, η οποία καταγράφει αύξηση 37,6% το ίδιο διάστημα.

Η έρευνα του ΙΤΕΠ περιλαμβάνει και μετρήσεις σχετικά με τη διακύμανση των ξενοδοχειακών τιμών. Εδώ παρατηρούνται μεγάλες διαφορές. Ενδεικτικά, οι τιμές στην Αθήνα τον Αύγουστο μειώθηκαν κατά 3,8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012. Παρά την οικονομική κρίση ωστόσο, υπάρχουν προορισμοί που αύξησαν σημαντικά τις τιμές τους. Τα πρωτεία κατέχει η Μύκονος, όπου τα ξενοδοχεία αύξησαν φέτος τις τιμές τους κατά 43,1%, ενώ τις είχαν ήδη αυξήσει και πέρυσι κατά 49,3%. Ξενοδοχεία στη Σαντορίνη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη έχουν επίσης αυξήσει τις τιμές. Αντίθετα, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα είναι από τους προορισμούς, στους οποίους οι ξενοδοχειακές τιμές παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 17%.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>