Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΠΟΤΕ

$
0
0

Το gazzetta.gr ανοίγει το φάκελο του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων το οποίο ψηφίστηκε με νόμο να δημιουργηθεί δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο στις εγκαταστάσεις του IBC - στις οποίες λειτουργεί τώρα το εμπορικό κέντρο Golden Hall – αλλά δεν έγινε ποτέ, παρότι έχουν ήδη διατεθεί 20 εκατομμύρια ευρώ, ναι 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μπορεί να χαθούν άλλα 16 εκατομμύρια που διεκδικεί η ανάδοχος εταιρεία!
Πρόκειται για μία από τις ιστορίες της τρομερής ελληνικής πραγματικότητας, όπου ενώ λαμβάνονται αποφάσεις και τελικά χρηματοδοτούνται, τίποτα δεν γίνεται κι όλα μένουν στα χαρτιά, με αποτέλεσμα η χώρα να φτάσει στο σημείο που βρίσκεται
Παράλληλα αποδεικνύει ότι η ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 πήγε χαμένη, ειδικά στο θέμα της αξιοποίησης όλων των εγκαταστάσεων, μετά τους αγώνες...
Διαβάστε παρακάτω και θα καταλάβετε!
Πως ξεκίνησαν όλα
Η υπόθεση πάει αρκετά χρόνια πίσω όταν Αναπληρώτρια Υπουργός Πολιτισμού ήταν η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά η οποία με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Κυβέρνησης Καραμανλή σκέφτηκε και υλοποίησε τις πρώτες μελέτες για την κατασκευή Ολυμπιακού Μουσείου στο χώρο του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) , δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.
Οι πρώτες σκέψεις έγιναν τελικά νόμος του κράτους, καθώς θεσμοθετήθηκε με τις διατάξεις του νόμου 3342/2005 περί μεταολυμπιακής αξιοποίησης των Ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων, η δημιουργία του Μουσείου των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και του Μουσείου του Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού (αυτό σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου -IAAF), σε τμήμα του IBC.
Πριν από την ψήφιση του νόμου είχαν ήδη γίνει οι ειδικές μελέτες για το περιεχόμενο και τη μορφή λειτουργίας των δύο μουσείων που ήταν αρκετά πρωτοποριακές, καθώς δεν πρότειναν τον κλασσικό, στατικό χαρακτήρα δημιουργίας ενός μουσείου, αλλά ένα χώρο με διαδραστικό χαρακτήρα με τη χρήση σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας.
Παράλληλα η λειτουργία των δύο μουσείων θα συνδεόταν αμφίδρομα με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών, στο πλαίσιο της υποτιθέμενης μεταολυμπιακής λειτουργίας του και τα δύο κτίρια θα συνδέονταν με τον «Ολυμπιακό περίπατο», σχέδια που φυσικά ουδέποτε υλοποιήθηκαν.
Η χρηματοδότηση και η σύμβαση του έργου
Το 2007 και συγκεκριμένα στις 3 Ιουλίου με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού, το έργο εντάχθηκε στο 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για 40.700.000 ευρώ, με τον προϋπολογισμό να συμπεριλαμβάνει εκτός από την κατασκευή του, τον τεχνολογικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τη λειτουργία των δύο μουσείων.
Για την κατασκευή έγινε διεθνής δημόσιος διαγωνισμός στις 15 Δεκεμβρίου 2005 με προυπολογισμό 49.028.000 ευρώ για ολόκληρο το έργο. Συμμετείχαν επτά εταιρείες και τελικά κατακυρώθηκε στην ΕΡΕΤΒΟ Α.Ε., με τη σύμβαση να υπογράφεται στις 28/11/2007. Ο συμβατικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου ορίστηκε στους 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης την 27/11/2009.
Μάλιστα σε αυτό το μεγαλεπήβολο project είχε προβλεφθεί και κατασκευή πεζογέφυρας από την ανατολική πλευρά της περιμέτρου του ΟΑΚΑ, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των δύο μουσείων, που θα έρχονταν από το Ολυμπιακό Στάδιο.
Το συνολικό εμβαδό του Μουσείου των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν σε όλα τα επίπεδα 17.290 τετραγωνικά μέτρα, ενώ άλλα 5.000 τετραγωνικά ήταν το Μουσείο του Παγκόσμιου Κλασσικού Αθλητισμού.
Tι θα περιείχε το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων
Οπως σας αναφέραμε και πριν, είχαν γίνει ήδη δύο μελέτες προτού κατακυρωθεί ο διαγωνισμός οι οποίες περιελάμβαναν τη διαμόρφωση του υπογείου με βοηθητικούς χώρους, το ισόγειο με εκθεσιακό χώρο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη και αμφιθέατρο.
Ανάμεσα στο ισόγειο και στον όροφο θα κατασκευάζονταν δύο μεταλλικά μεσοπατώματα με το πρώτο να λειτουργεί ως ειδικός ενδιάμεσος εκθεσιακός χώρος ο οποίος θα ενοποιούσε αισθητικά τα δύο μουσεία, ενώ το δεύτερο θα είχε άλλες χρήσεις.
Στον πρώτο όροφο θα κατασκευάζονταν οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι, χωρισμένοι στις εξής τέσσερις θεματικές ενότητες: «Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαιότητα», «Oλυμπιακοί Αγώνες 1896 – Μεσοολυμπιάδα», «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» και «Μέλλον».
Φυσικά θα υπήρχαν εστιατόριο και καφετέρια, αλλά και κατάστημα με αναμνηστικά...
Τι έγινε τελικά
Ολα αυτά, όπως είναι σε όλους αντιληπτό, έμειναν ασκήσεις επί χάρτου. Ενώ ξεκίνησαν οι εργασίες, με την πάροδο του χρόνου η εργολαβία άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και για το λόγο αυτό έκανε επίσημα αιτήματα για καθυστέρηση στην πληρωμή λογαριασμών.
Και φτάσαμε στις 7 Ιουνίου του 2010 όταν η ανάδοχος εταιρεία υπέβαλε δήλωση διακοπής των έργων και από τότε σταμάτησε κάθε εργασία.
Πόσα χρήματα «πετάχτηκαν»
Ολα αυτά στοίχισαν 20.800.000 ευρώ τα οποία σύμφωνα με τον τελευταίο εγκεκριμένο λογαριασμό έχουν καταβληθεί στην εταιρεία που κέρδισε στον διαγωνισμό. Επίσης η ίδια εταιρεία διεκδικεί 16.500.000 για εργασίες που υποστηρίζει ότι έκανε αλλά δεν έχει πληρωθεί.
Δηλαδή η ζημιά μπορεί να φτάσει στα 37,3 εκατομμύρια ευρώ για το ελληνικό Δημόσιο, χωρίς να υπάρχει Μουσείο, παρά μόνο τέσσερις τοίχοι, άδειοι εσωτερικά.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 60435

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>