Σε 8.000 περίπου τίτλους σχετικούς με τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο έχουν από σήμερα πρόσβαση οι Θεσσαλονικείς. Η πολυθρύλητη Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη εγκαινιάστηκε χθες το μεσημέρι και περιλαμβάνει το σύνολο της συλλογής του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που αριθμεί περίπου 2.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά. Επιπλέον, σε αυτή το κοινό έχει πρόσβαση στο σύνολο της συλλογής του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Studio - Παράλληλο Κύκλωμα, με 6.000 κινηματογραφικά βιβλία και περιοδικά, η οποία προήλθε σε μεγάλο βαθμό από δωρεές -ενδεικτικά αναφέρονται η προσωπική κινηματογραφική βιβλιοθήκη του αείμνηστου Παύλου Ζάννα και του κριτικού Αντώνη Μοσχοβάκη.
Τα εγκαίνια έγιναν στο πλαίσιο του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του διευθυντή του ΦΚΘ Δημήτρη Εϊπίδη και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Η Βιβλιοθήκη λειτουργεί στο χώρο του Μουσείου Kινηματογράφου-Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α, Λιμάνι).
Στον χαιρετισμό του, ο κ. Εϊπίδης δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός, τονίζοντας: «Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο πολλών ετών. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της πόλης δεν επαρκούν για να συντηρηθεί όλο το χρόνο η κινηματογραφική παιδεία. Στόχος μας ευθύς εξαρχής ήταν η ίδρυση της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, κάτι που δεν ήταν εύκολο».
Δωρεές
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη της Ταινιοθήκης Αργυρώ Μεσημέρη επεσήμανε: «Σήμερα είναι για εμάς μία μέρα χαράς και συγκίνησης. Πριν από τριάντα χρόνια, ο αείμνηστος Παύλος Ζάννας είχε τη γενναιοδωρία να προσφέρει την προσωπική του συλλογή κινηματογραφικών βιβλίων στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό Studio – Παράλληλο Κύκλωμα. Έκτοτε, η συλλογή συνέχισε να εμπλουτίζεται και έτσι ξεκίνησε η περιπέτεια που οδήγησε στη σημερινή ίδρυση της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης. Είναι μεγάλη χαρά που διασώθηκαν όλα αυτά τα βιβλία, ενώ στο μεταξύ προστέθηκαν και άλλοι δωρητές, όπως ο Αντώνης Μοσχοβάκης, καθώς και συλλογές όπως αυτή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Με αυτό τον τρόπο, εδραιώνεται η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιβλιοθήκη της Ελλάδας στους κόλπους του ΦΚΘ, θεσμού που μετρά 53 χρόνια ζωής σε μία πόλη με ξεχωριστή κινηματογραφική συνείδηση».
Χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»
Όπως υπογράμμισε η κ. Μεσημέρη, η ανακαίνιση του χώρου της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Τα εγκαίνια της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. «Με χαρά εγκαινιάζω την Κινηματογραφική Βιβλιοθήκη, μια σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με την οποία ουσιαστικά διευρύνεται η δραστηριότητα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης», είπε ο κ. Μπουτάρης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η Ταινιοθήκη έχει διαγράψει μέχρι τώρα εντυπωσιακή πορεία, έχει αποκτήσει πιστό κοινό, πάνω από 1.900 μέλη, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κινηματογραφικού πυρήνα στην πόλη, σε σύνδεση με τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ». Ο κ. Μπουτάρης ευχαρίστησε το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» για τη στήριξή του, καθώς και τους συνεργάτες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. «Είμαι σίγουρος ότι το Φεστιβάλ επιμένει να ανανεώνεται και να επεκτείνεται», παρατήρησε και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων: «Ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ανέλαβα την προεδρία του Δ.Σ. του θεσμού υπό κάποιους όρους. Ένας από αυτούς ήταν η ανάγκη πέρα από τη διάρκεια των δύο Φεστιβάλ, να αναπτυχθεί δραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα της πόλης. Μία τέτοια δράση ήταν η Ταινιοθήκη και παράλληλα η προσπάθεια να υπάρξει διαρκής χρήση των αιθουσών του Λιμανιού από το Φεστιβάλ».
Κλείνοντας την εκδήλωση, η κ. Μεσημέρη δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο εγχείρημα της ψηφιοποίησης. Όπως είπε, μέρος της συλλογής της Κινηματογραφικής Βιβλιοθήκης είναι ήδη ψηφιοποιημένο, ενώ η διαδικασία συνεχίζεται με την υλοποίηση νέου εγκεκριμένου ΕΣΠΑ.