Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all 57999 articles
Browse latest View live

Article 7

$
0
0

Ο Μάνος Χατζιδάκις για το Ρεμπέτικο



 
  
Η διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο τραγούδι δόθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1949 στο «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν.

Ερμηνεία και θέση του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού

    Θα ήθελα προκαταβολικά να σας πληροφορήσω, πως μ’ όλη μου την καλή διάθεση, δεν είμαι σε θέση να πω, ούτε καινούργια πράγματα, ούτε κι όσα μιλήσω απόψε να τα δώσω με σοφία. Θα προσπαθήσω όμως, κι όσο μπορώ πιο καλά, να σας μεταδώσω αυτό που με κάνει να ζω και να βλέπω την αξία του μέχρι σήμερα περιφερόμενου λαϊκού σκοπού της πόλης.
    Τώρα, αν τούτη η πανηγυριώτικη ομιλία για το ρεμπέτικο, γινόταν πριν δυο χρόνια, ίσως να ΄χε κάπως διαφορετικό χαρακτήρα, δηλαδή να ΄ταν, πιο μεροληπτική –μπορούμε να πούμε – και συγχρόνως πιο ενθουσιαστική για το θησαυρό που κλείνουν οι ρυθμοί του ζεϊμπέκικου και του χασάπικου. Δεν θα μπορούσαμε ίσως να ξεφύγουμε από τη γοητεία του γυαλένιου ήχου ενός μπουζουκιού για να κοιτάξουμε το θέμα μας στη ρίζα του κι ακόμη να μείνουμε όσο χρειάζεται ψυχροί κι αντικειμενικοί για μια τέτοια δουλειά. Αυτό -θα πείτε- μπορεί να γίνει σήμερα; Είναι κάτι που δεν μπορώ να προεξοφλήσω με βεβαιότητα. Όσο νά ΄ναι όμως, η μεγάλη διάδοση που πήρε τα δύο τελευταία χρόνια το ρεμπέτικο, μας αφήνει περιθώριο για μια τέτοια, επικίνδυνα πρώιμη, ομολογώ εργασία. 
    Το ρεμπέτικο, κι αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο, έχει πια επιβάλλει τη δύναμή του, λίγο - πολύ σ΄ όλους μας, είτε θετικά, είτε αρνητικά, είτε δηλαδή γιατί το παραδεχόμαστε, είτε όχι, ενώ συγχρόνως βλέπουμε να έχει δημιουργηθεί γύρω του μια επιπόλαιη κατάσταση μόδας, που μας κάνει ν’ αντιδρούμε δικαιολογημένα σ’ αυτήν και ν’ αμφιβάλλουμε για τη μελλοντική και ποιοτική εξέλιξη του είδους. (Εδώ πέρα βέβαια παίρνω σαν δεδομένο την ποιοτική του αξία). Και στον τόπο μας καθώς κι έξω, όλα περνούν απ’ αυτήν την περίοδο που ονομάζουμε μόδα. Μήπως απέφυγε κάτι τέτοιο το δημοτικό μας τραγούδι πριν 50 χρόνια, σαν φούντωνε το κίνημα των δημοτικιστών; Κι ακόμη πριν δύο χρόνια, το ίδιο δεν είχε συμβεί με τις λαϊκές εικαστικές τέχνες, όπου ο Θεόφιλος και ο Παναγής Ζωγράφος προβάλλονται στο ίδιο πλάνο με τον Χατζηκυριάκο-Γκίκα;
    Ποιος μπορεί να σταματήσει μια τέτοια κατάσταση, κι ακόμη ποιος μπορεί να μην παραδεχτεί ίσως την αναγκαιότητα αυτήν της περιόδου μόδας -ας την πούμε- ωσότου τα πράγματα κατασταλάξουν κι έλθουν στη φυσική τους θέση; Το ίδιο πρέπει -νομίζω- να περιμένουμε και με τα ρεμπέτικα. Γιατί θά ΄ναι κάπως ανόητο αν νομίσουμε, ότι ο χασάπικος μπορεί ή πάει ν΄αντικαταστήσει το ταγκό. Οι λαϊκοί τούτοι ρυθμοί έχουν κάτι πολύ, περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για να καλυφθούν οι βραδινές μας διασκεδαστικές ώρες - άσχετα αν αυτός ο χαρακτήρας επιβάλλεται κι επικρατεί στις λαϊκές τάξεις. Ύστερα για μας θά ΄ναι μεγάλο ψέμα αν ισχυρισθούμε ότι είναι δυνατόν να εκδηλωθούμε μ’ αυτούς τους τόσο γυμνούς κι απέριττους ρυθμούς. Κάτι τέτοιο μόνο για αυτούς, που με κρασί ή με άλλα μέσα, στέλνουν στο διάβολο - που λεν- κάθε κοινωνικό φραγμό και κάθε σύμβαση, έστω και για μια ώρα. 
    Παρατηρώντας όμως μια ιδιότητα αυτών των ρυθμών, ήδη δημιουργείται μέσα μας ένας θαυμασμός για τη δύναμη που περιέχουν και που μας κινεί το ενδιαφέρον να γνωρίσουμε από κοντά τούτη τη δύναμη που από ΄δω και πέρα λες και σαν μαγεία μας φέρνει σ΄ άμεση επαφή με το μελωδικό της στοιχείο. Αυτά όμως όλα κουράζουν σαν δεν τα δεις έξω απ' την καθημερινότητά τους. Κάθε απόπειρα που θα κινήσει να φέρει το ρεμπέτικο τραγούδι σε καθημερινή χρήση, και επιπόλαια και καταδικασμένη είναι. 
    Αλλά το ίδιο μήπως δεν συμβαίνει και με την άλλη μουσική, αυτήν που ονομάζουμε σοβαρή; Μπορεί κανείς να φανταστεί ποτές, πως μια βραδιά κεφιού του, είναι δυνατόν να την καλύψει με την Σονάτα 110 του Mπετόβεν; (Δικαιολογημένα τώρα ίσως να σας γεννηθεί απορία για τη σχέση που μπορεί να έχει το ρεμπέτικο με τον Μπετόβεν. Παρ΄ όλο που και αργότερα θα επανέλθω σε παρόμοιους παραλληλισμούς σας προειδοποιώ πως δεν υπάρχει απολύτως καμία σχέση).
    Λοιπόν δεν νομίζω, πως ο σνομπισμός αυτός γύρω από το ρεμπέτικο τραγούδι είναι δυνατό να μας σταθεί εμπόδιο, για να κοιτάξουμε προσεκτικά την αξία του και ν΄αγαπήσουμε την αλήθεια και τη δύναμη που περιέχει. Αυτά τα τραγούδια είναι τόσο κοντινά σε μας και σε τέτοιο σημείο δικά μας, που δεν έχoμε νομίζω σήμερα τίποτ΄ άλλο για να ισχυριστούμε το ίδιο.
    Μα πριν μπούμε σ'ένα αναλυτικότερο κοίταγμα του είδους αυτών των τραγουδιών, ας επιστρέψουμε για χατίρι μου σε μια κοντινή μα περασμένη πια εποχή και να δούμε μαζί εξελικτικά όλη την ποιητική ατμόσφαιρα, που συνθέτουν και δημιουργούν τα ρεμπέτικα, μέσα στην αυστηρή και δικιά τους περιοχή.
    Κατοχή. Πάνω σε μια γυμνή και παγωμένη άσφαλτο με μοναδικό φωτισμό την ψυχρή όψη ενός φεγγαριού, προχωράμε μ'ένα φίλο. Ένας λεπτός μα διαπεραστικός ήχος μπουζουκιού καθρεφτίζεται -λες- μες στην άσφαλτο και μας ακολουθεί βήμα προς βήμα. Ο φίλος μου προσπαθεί να μου εξηγήσει τη διάθεση φυγής και την έντονη εμμονή σ΄αυτή τη διάθεση που κρατούν οι τέσσερις νότες του περιφερόμενου τότες τραγουδιού «Θα πάω εκεί στην αραπιά». Μάταια προσπαθούσε να μου μεταδώσει τη συγκίνησή του και να μου δείξει μαζί αυτό το αντίκρισμα που υπήρχε αυτής της «διάθεσης φυγής» - καθώς την ονόμαζε στην όλη δημιουργημένη ατμόσφαιρα της πολιτείας των Αθηνών. Του λόγου μου -κάπως δικαιολογημένα βλέπετε με τη μικρή μου τότες ηλικία- του έφερνα όλες μου τις αντιρρήσεις, κουβαλώντας γνωστά επιχειρήματα που ιδιαίτερα σήμερα χρησιμοποιούνται πάρα πολύ από Αθηναίους της ώριμης ηλικίας. Δηλαδή περί αγοραίου, φτηνού και χυδαίου είδους καθώς κι άλλα παρόμοια. Αυτός όμως επέμενε τονίζοντας την κάθε λέξη του σύμφωνα με το ρυθμό «Θα πάω εκεί στην αραπιά», θέλοντας ίσως να μου δώσει και μια ρυθμική επαλήθευση των όσων έλεγε πάνω στο τραγούδι.
    Αργότερα ο ίδιος φίλος, στον ίδιο δρόμο, μου μιλούσε για κάτι καινούργιο. Μα τώρα ήταν καλοκαίρι και η άσφαλτος μύριζε. Το ίδιο σκοτάδι, μα η κάψα έλιωνε τις φωνές και τις έφτιαχνε μόνιμους ίσκιους στα σπίτια. Υπήρχε γύρω μας κάτι ρευστό. Μια καινούργια ρεμπέτικη κραυγή -καινούργια για μένα βέβαια- κυλούσε μ’ ένταση ανάμεσα στα στενά και βρώμικα πεζοδρόμια του Πειραιά και της Αθήνας. Ακούγαμε την πρώτη στροφή που έλεγε «Κουράστηκα για να σ΄ αποκτήσω αρχόντισσά μου μάγισσα τρανή». Κι ο φίλος μου εξηγούσε θίγοντας όλο τον ανικανοποίητο ερωτισμό που έπνιγε την ατμόσφαιρα. Ακόμα, προσπαθούσε να μου εξηγήσει το τραγικό στοιχείο του τραγουδιού που ερχόταν αντιμέτωπο σε μια εποχή που μόνο συνθήματα κυκλοφορούσαν τρέχοντας. Αργότερα πολύ, θά ΄βλεπα πόσην αλήθεια είχαν τα λόγια του, γιατί τότες ακόμη έπαιζα με τις πραγματικές αξίες ανυποψίαστος.
    Περνούν μερικά χρόνια, πού η πυκνότητα της έντασης που περιείχαν τα έκαμε απέραντα. Πολλά συνέβησαν και συμβαίνουν στο μεταξύ. Έρχεται η απελευθέρωση και τινάζομε από πάνω μας τους Γερμανούς με την κατοχή τους. Παράλληλα η γενιά μου μεγαλώνει κατά πολλά χρόνια, έχοντας ξωπίσω της μια πολύ ισχυρή δοκιμασία. Και το ρεμπέτικο, αφού παίζει με πολύ και πηγαίο χιούμορ, σε ορισμένα διαλείμματα, γύρω από δραματικές περιπτώσεις μπαίνει με μεγαλύτερο άγχος μες στα βασικά και μεγάλα του θέματα: του έρωτα και της φυγής. Ένας ανικανοποίητος έρωτας που ξεκινάει από την πιο κυνική στάση και φτάνει με μια πρωτόγονη ένταση μέχρι τα πλατιά χριστιανικά όρια της αγάπης και μια φυγή που επιβάλλεται νοσηρά - θά ΄λεγα- από αδυναμία, μια που οι συνθήκες παραμένουν το ίδιο σκληρές σα μέταλλο στον άνθρωπο που κινάει για ν΄ αγαπήσει μ’ όλη του τη δύναμη κι όσο μπορεί περισσότερο.
    Αυτή παραμένει βασικά η θεματολογία του ρεμπέτικου μέχρι τα σήμερα. Κι όσο αφελείς κι αν μας φαίνονται οι καταστάσεις αυτές καθ΄ εαυτές, δεν μπορούμε να αρνηθούμε στους εαυτούς μας τουλάχιστον, πως ο νοσηρός ερωτισμός που σκορπίζεται απ΄ τους ήχους ενός μακρόσυρτου ζεϊμπέκικου, δεν κυκλοφορεί κι ανάμεσά μας έστω και με διάφορα πολύπλοκα σχήματα, έστω ακόμα κι αν ξεκινάει από χίλιες διάφορες αιτίες. 
    Κι ερχόμαστε σε μια από τις πιο βασικές κατηγορίες που προβάλλουν «οι υγιείς ηθικολόγοι» για το ρεμπέτικο. «Είναι αρρωστημένο» λεν μ’ αυστηρότητα, «ενώ το δημοτικό τραγούδι, γεμάτο υγεία και λεβεντιά» και κινούν το κεφάλι με σημασία, ενώ είμαι βέβαιος πως το δημοτικό μας τραγούδι τους είναι το ίδιο οχληρό όπως και το ρεμπέτικο, με τη διαφορά πως δεν τολμούν να ομολογήσουν ότι δεν τους αρέσει. Είναι σαν να βγουν και να πουν ότι δεν τους αρέσει ο Σαίξπηρ -για παράδειγμα- ή κάτι παρόμοιο. Ανέχονται το δημοτικό όχι όμως και το ρεμπέτικο. Το τελευταίο είναι κάτι που κυκλοφορεί ανάμεσά τους και μπορούν να το πετάξουν -έτσι φαντάζονται- επειδή δεν έχει κρεμαστεί ακόμη με χρυσές κορνίζες. Ίσως ξεχνάν ότι τα χρόνια μας δεν έχουν τίποτε κοινό με τα χρόνια της κλεφτουριάς, άσχετα αν οι ηρωικές πράξεις του στρατού μας τοποθετούνται δίκαια από την ιστορία πλάι στους Καραϊσκάκηδες και τους Κολοκοτρωναίους. Οι κύριοι αυτοί αγνοούν την εποχή μας καθώς και το ότι ένα λαϊκό τραγούδι καθρεφτίζει με μοναδική ένταση όχι μόνο μια τάξη ή μια κατηγορία ανθρώπων μα τις επιδράσεις μιας ολάκερης εποχής σε μια φυλή, σ' ένα έθνος μαζί με τις διαμορφωμένες τοπικές συνθήκες. 
    Η εποχή μας δεν είναι ούτε ηρωική ούτε επική και το τελείωμα του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου άφησε σχεδόν όλα τα προβλήματα άλυτα και μετέωρα. Τα μετέωρα αυτά προβλήματα δημιουργούν περιφερόμενα ερωτηματικά, που δεν περιορίζονται φυσικά μόνο στον τομέα της πολιτικής και της κοινωνιολογίας, μα εξαπλώνονται με την ίδια δύναμη και στη φιλοσοφία και την τέχνη, ακόμη και στην πιο καθημερινή στιγμή τ΄ ανθρώπου. Ο τόπος μας επιπλέον εξακολουθεί, σχεδόν δίχως διακοπή, ένα πόλεμο με επιμονή και με πίστη για την τελική νίκη, μα πάντα και ιδιαίτερα σήμερα, κοπιαστικό και οδυνηρό. Σκεφθείτε τώρα κάτω απ΄ αυτές τις αδυσώπητες συνθήκες την παρθενική ψυχικότητα του λαού μας. Παρθενική, γιατί τα εκατό χρόνια μόνον ελεύθερης ζωής δεν ήσαν ικανά ούτε να την ωριμάσουν ούτε και ν΄ αφήσουν περιθώριο για να ριζωθούν τα τελευταία ευρωπαϊκά ρεύματα. 
    Φανταστείτε λοιπόν αυτή τη στοιβαγμένη ζωτικότητα και ωραιότητα συνάμα ενός λαού σαν του δικού μας, να ζητά διέξοδο, έκφραση, επαφή με τον έξω κόσμο και να αντιμετωπίζει όλα αυτά που αναφέραμε πιο πάνω σαν κύρια γνωρίσματα της εποχής, κι ακόμη τις ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες του τόπου μας. Η ζωτικότητα καίγεται, η ψυχικότητα αρρωσταίνει, η ωραιότητα παραμένει. Αυτό είναι το ρεμπέτικο. Κι από ΄δω πηγάζει η θεματολογία του.
    Eπαναλαμβάνω - ένας ανικανοποίητος μα έντονος ερωτισμός που ακριβώς η ένταση του αυτή του προσδίδει έναν πανανθρώπινο χαρακτήρα και μια επιτακτική διάθεση φυγής από την πραγματικότητα με οιονδήποτε τεχνικόν μέσον, όπως είναι το χασίσι και τ΄ άλλα ναρκωτικά, που η χρησιμοποίησή του δείχνει την παθητικότητα της τάξης που το μεταχειρίζεται.
    Καταλαβαίνετε βέβαια τώρα πως το αρρωστημένο στοιχείο του σημερινού μας λαϊκού τραγουδιού, δεν έχει σαν αιτία ένα υπερβολικό ωρίμασμα ζωής - καθώς η μεσοπολεμική ντεκαντέντσα με κέντρο τη Γαλλία -και γι ΄αυτό δεν αποτελεί κάτι το σάπιο, μα προέρχεται καθαρά από μια στοιβαγμένη ζωική δύναμη που ασφυκτιά δίχως διέξοδο, δίχως επαφή, από μιαν υπερβολική υγεία- θά λεγε κανείς. Πάντως το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις είναι μια παρακμή. Σημαντική όμως η διαφορά ανάμεσά τους. Η μια κινά απ’ τη ζωή, η άλλη από το θάνατο. Το να θέλει λοιπόν κανείς ν΄ αγνοήσει την πραγματικότητα και μάλιστα του τόπου του, μόνον κακό του κεφαλιού του μπορεί να κάμει. Τα χρόνια μας είναι δύσκολα και το λαϊκό μας τραγούδι, που δεν φτιάχνεται από ανθρώπους της φούγκας και του κοντραπούντο ώστε να νοιάζεται για εξυγιάνσεις και για πρόχειρα φτιασιδώματα υγείας τραγουδάει την αλήθεια και μόνον την αλήθεια.
    Τώρα πολλοί μπορούν να πουν αυτά περίπου: «Καλά. Όσα είπες είναι σωστά και τα παραδεχόμαστε. Μα τι μας πείθει ότι το ρεμπέτικο είναι η σημερινή μας λαϊκή έκφραση καθώς λες και που σαν τέτοια βέβαια πρέπει να συνδέεται με την παράδοση του δημοτικού τραγουδιού και του βυζαντινού μέλους, κι όχι ένα τραγούδι μιας ορισμένης κατηγορίας ανθρώπων που εκφράζει την προσωπικήν της κατάσταση;» 
    Το ερώτημα τούτο ασφαλώς σε πολλούς θα γεννηθεί, αν και προηγουμένως μίλησα όσο μπορούσα σαφέστερα, για την άμεση σχέση του ρεμπέτικου με το πλατύ μάλιστα σήμερα, και του τόπου και της εποχής μας. Aυτόματα επίσης καταρρέει και το επιχείρημα, ότι αποτελεί έκφραση προσωπικών καταστάσεων. Μένει λοιπόν να εξετάσουμε το ελληνικόν του είδος. Αν και κατά πόσον συνδέεται με τη λαϊκή μας παράδοση και ποια είναι τα στοιχεία που αντλεί απ΄ αυτήν. Για να προχωρήσουμε και να μπορέσουμε να δούμε μαζί ό,τι συνδετικό στοιχείο υπάρχει, θα το εξετάσουμε από δυο ξεχωριστές πλευρές, πρώτα από τη μορφική του πλευρά κι ύστερα απ΄ το ύφος του. Το ρεμπέτικο κατορθώνει με μια θαυμαστή ενότητα, να συνδυάζει το λόγο, τη μουσική και την κίνηση. Απ΄ τη σύνθεση μέχρι την εκτέλεση, μ’ ένστικτο δημιoυργούνται οι προϋποθέσεις για την τριπλή αυτή εκφραστική συνύπαρξη, που ορισμένες φορές σαν φτάνει τα όρια της τελειότητας θυμίζει μορφολογικά την αρχαία τραγωδία. Ο συνθέτης της μουσικής είναι συγχρόνως και ο ποιητής καθώς και ο εκτελεστής. Βασικά του όργανα είναι τα μπουζούκια -μεγάλο μαντολίνο τουρκικής μάλλον προελεύσεως- κι ο μπαγλαμάς -παραλλαγή της κρητικής λύρας και της συγγενικής νησιώτικης, πιο μικροσκοπικής απ΄ αυτήν και κρουστές με πέννα. Η σύνθεση του τραγουδιού βασίζεται βέβαια πάνω στη χορευτική κίνηση, με τρεις χαρακτηριστικούς ρυθμούς, τον ζεϊμπέκικο, τον χασάπικο και τον σέρβικο (ο τελευταίος έχει ολιγότερη χρήση).
    Ο ζεϊμπέκικος σε ρυθμό 9/8 είναι ο βασικότερος ρυθμός της ρεμπέτικης μουσικής. Προήλθε ασφαλώς απ΄ τα χορευτικά 9/8 των Κυκλάδων και του Πόντου, πού εδώ όμως έχει χάσει ολότελα τη ρυθμική του αγωγή κι έχει γίνει αργός, βαρύς, μακρόσυρτος και περιεκτικότερος. Χορεύεται από έναν μόνο χορευτή και επιδέχεται αφάνταστη ποικιλία αυτοσχεδιασμού με μόνο δεδομένο την αίσθηση του ρυθμού. Ο καλός χορευτής στο ζεϊμπέκικο θα ΄ναι εκείνος που θα διαθέτει τη μεγαλύτερη φαντασία και την κατάλληλη πλαστικότητα ώστε να μην αφήσει ούτε μια νότα μπουζουκιού που να μην τη δώσει με μια αντίστοιχη κίνηση του σώματός του. Σα χορός είναι ο δυσκoλότερoς και ο δραματικότερος σε περιεχόμενο. 
    Ο χασάπικος βασίζεται πάνω στο ρυθμό 4/4 κι ο τρόπος που χορεύεται -δυο χορευτές συνήθως, αλλά και τρεις και τέσσερις πολλές φορές- έρχεται σα μια προέκταση του δημοτικού χορευτικού τρόπου, με μια κάποια ευρωπαϊκή επίδραση. Δεν ξέρω γιατί, μα πολλές φορές μου θυμίζει -πολύ μακριά όμως- τη γαλλική java! 
    Ο σέρβικος που κι η ονομασία του δείχνει την προέλευσή του, είναι ένας γρήγορος ρυθμός και παρουσιάζει ελάχιστο ενδιαφέρoν κι αυτό απ’ τη μεριά της δεξιοτεχνίας και μόνο των εκτελεστών και του χορευτή. Χρησιμοποιείται πάρα πολύ λίγο, παραμένει μ’ ένα ματαιόδοξο περιεχόμενo να φαντάξει, μια που ικανοποιεί μόνoν το επιδεικτικό μέρoς των ποδιών κάποιου χορευτή.  Ο ζεϊμπέκικος είναι ο πιο καθαρός, συγχρόνως ελληνικός ρυθμός. Ο δε χασάπικος έχει αφομοιώσει μιά καθαρή ελληνική ιδιομορφία. 
    Πάνω σ' αυτούς τους ρυθμούς χτίζεται το ρεμπέτικο τραγούδι, του οποίου παρατηρώντας τη μελωδική γραμμή, διακρίνομε καθαρά απάνω την επίδραση ή καλύτερα την προέκταση του βυζαντινού μέλους. Όχι μόνο εξετάζοντας τις κλίμακες που από το ένστιχτο των λαϊκών μουσικών διατηρούνται αναλλοίωτες, μ’ ακόμη, παρατηρώντας τις πτώσεις, τα διαστήματα και τον τρόπο εκτέλεσης. Όλα φανερώνουν την πηγή, πού δεν είναι άλλη απ΄ την αυστηρή κι απέριττη εκκλησιαστική υμνωδία. 
    Όχι πως το δημοτικό τραγούδι δεν έχει κι αυτό στοιχεία διοχετευμένα στο ρεμπέτικο. Μα πολύ λιγότερα. H παρουσία του είναι έντονη, ιδιαίτερα στο ελαφρότερο είδος που περισσότερο το χαρακτηρίζει μια χάρη και μια νησιώτικη ελαφράδα. Παράδειγμα φέρνω, αν θυμάστε, κάπως παλιότερα το «Πάρτη βάρκα στο λιμάνι , κάτω στο Πασαλιμάνι» καθώς και το γνωστότατο «Ανδρέα Zέππo». Και τα δυο έχουν πολύ έντονα πάνω τους τη σφραγίδα του δημοτικού μας τραγουδιού.
    Μα για να εξηγήσουμε τη βασική αυτή προέκταση του βυζαντινoύ μέλους στο ρεμπέτικο, αρκεί να δούμε πόσο κοινή ατμόσφαιρα δημιουργούσε η παρακμή του Βυζαντίου με τη δικιά μας σήμερα. Ατμόσφαιρα το ίδιο καταπιεστική, το ίδιο ασαφής, άσχετα αν στα χρόνια εκείνα προερχόταν από ένα λαθεμένο ξόδεμα θρησκευτικού συναισθήματος. Έτσι τα εκφραστικά στοιχεία του ετoιμόρρoπoυ Βυζαντίου με την άμεση παθητικότητά τους βρίσκουν οικεία ατμόσφαιρα μες στο ρεμπέτικο -το σύγχρονο λαϊκό μέλος- για ν’ αναπτυχθούν και να συνθέσουν τη σημερινή εκφραστική μορφή μιας το ίδιο έντονης παθητικότητας.
Το δημοτικό τραγούδι και τα υγιή του εκφραστικά στοιχεία έχουν τη θέση μόνον μιας πιο άμεσης κληρονομιάς. Για τα 80% της ρεμπέτικης μουσικής, τίποτες παραπάνω.
    Εξετάζοντας τώρα το ύφος του τραγουδιού βρίσκομε ευθύς εξ΄ αρχής το βασικό εκείνο χαρακτήρα του συγκρατημένoυ, που μόνο επειδή είναι γνήσια ελληνικό, μπορεί και το κρατεί με τόση συνέπεια. Και στη μελωδία και στα λόγια και στο χορό, δεν υπάρχει κανένα ξέσπασμα, καμιά σπασμωδικότητα, καμιά νευρικότητα. Δεν υπάρχει πάθος. Υπάρχει ή ζωή με την πιο πλατιά έννοια. Όλα δίνονται λιτά, απέριττα με μια εσωτερική δύναμη που πολλές φορές συγκλονίζει.
    Μήπως αυτό δεν είναι το κύριο και μεγάλο στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική φυλή; Και ακόμα ολάκερο το λαμπρό μεγαλείο της αρχαίας τραγωδίας και όλων των αρχαίων μνημείων, δεν βασίζεται πάνω στην καθαρότητα, στη λιτή γραμμή και προπαντός στο απέραντο αυτό sostenuto που, προϋποθέτει δύναμη, συνείδηση και πραγματικό περιεχόμενo;
    Ποια από τις καλές τέχνες στον τόπο μας σήμερα μπορεί να περηφανευτεί ότι κράτησε τη βασική αυτή ελληνικότητα -τη μοναδική άξια κληρoνoμιά που έχουμε πραγματικά στα χέρια μας- για τη σύνθεσή της. Ποιά μουσική μας μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι βρίσκεται πέρα απ΄ το βυζαντινό μέλος, πέρα απ΄ το δημοτικό τραγούδι και στη χειρότερη περίπτωση πέρ’ απ΄τις σπασμένες αρχαίες κολώνες του Παρθενώνος και του Ερεχθείου, ότι βρίσκεται εκεί που όλα αυτά βρεθήκανε στην εποχή τους; Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι γνήσια ελληνικό, μοναδικά ελληνικό.
    Eπιτρέψατέ μου τώρα να σάς παρουσιάσω δυό από τους πιο γνήσιους και πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της σύγχρονης έλληνικης λαϊκής μουσικής, τον Μάρκο Bαμβακάρη και τη Σωτηρία Μπέλλου με το συγκρότημά της. (Είσοδος)
    Οι λαμπροί αυτοί μουσικοί στο είδος τους προσεφέρθηκαν ευγενώς να παίξουν απόψε πέντε χαρακτηριστικά ρεμπέτικα τραγούδια για να μπορέσουμε έτσι να πάρουμε μια συγκεκριμένη ιδέα όλων αυτών που είπαμε πιο πάνω. Θ’ αρχίσουν μ’ ένα τραγούδι που έχει συνθέσει ο Μάρκος Bαμβακάρης πάνω στο ρυθμό του χασάπικου και με τον τίτλο «Φραγκοσυριανή κυρά μου» (τραγούδι).
    Το δεύτερο τραγούδι που θα ακούσετε είναι πάλι σύνθεση του Μάρκου Βαμβακάρη σε ρυθμό ζεϊμπέκικου «Εγώ είμαι το θύμα σου» (τραγούδι).
    Το τρίτο είναι σύνθεση της Σωτηρίας Μπέλλου (ζεϊμπέκικo) «Σταμάτησε μανούλα μου να δέρνεσαι για μένα». Από τα πιο χαρακτηριστικά στο είδος του. (τραγούδι)
    Το τέταρτο, σύνθεση Tσιτσάνη, σε ρυθμό χασάπικου «Πάμε τσάρκα στο Μπαξέ τσιφλίκι».
    Με την ευκαιρία τώρα που θ΄ ακούσουμε το γνωστότατο «Άνοιξε - άνοιξε» του Παπαϊωάννου θα ΄θελα να ΄λεγα λίγα λόγια για τη σημασία του και το σταθμό που φέρνει στη ρεμπέτικη φιλολογία του τραγουδιού, ζητώντας βέβαια πρώτα συγγνώμη απ΄ τους αγαπητούς μουσικούς για τη μικρή αυτή παρεμβολή.
    Λίγο πριν απ΄ τον πόλεμο του ’40 ο Tσιτσάνης τραγούδησε για πρώτη φορά το «Αρχόντισσα μου μάγισσα τρανή, κουράστηκα  να σ’ αποκτήσω». Ήταν ένας μεγαλοφυής σχεδιασμός -μπορώ να πω- πάνω στο ερωτικό θέμα, που η δύναμή του και η αλήθεια του μας φέρνει κοντά στον «Ερωτόκριτο» του Κορνάρου και μετά από εκατοντάδες χρόνια κοντά στο «Ματωμέvο Γάμο» του Λόρκα. Η μελωδική του γραμμή αφάνταστη σε περιεκτικότητα και σε λιτότητα πλησιάζει τον Μπαχ. Αυτό το τραγούδι ορθώθηκε για να αντιμετωπίσει μια τυραννισμένη και δύσκολη εποχή και στάθηκε η πρώτη δυνατή φωνή μιας γενιάς.
    Πριν δυο χρόνια ο ίδιος ο Τσιτσάνης τραγούδησε για πρώτη φορά πάλι αυτούς τους στίχους «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι / το σκοτάδι είναι βαθύ / κι όμως ένα παλικάρι / δεν μπορεί να κοιμηθεί», ο ερωτισμός προχωράει και θίγει ακέραια το ανικανοποίητο, δίδοντας μια τόσο λεπτή μα τόσο έντονη αίσθηση μιας βαριάς ατμόσφαιρας, λες και προμηνούσε ένα άγχος, μια καταιγίδα. Φέτος -ο Παπαϊωάννου αυτή τη φορά- μας δίνει ολάκερο αυτό το άγχος με μια δυνατή κραυγή πια- η μοναδική μες στα ρεμπέτικα, και γι΄ αυτό τόσο αληθινή με το «Άνοιξε – άνοιξε». Δεν ξέρω, αλλά σ΄ αυτά τα τρία τραγούδια υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος που δίνει ξεκάθαρα και μοναδικά το τραγικό στην ερωτική μας περιοχή (τραγούδι).
    Θα μπορούσα ακόμα να μιλήσω για τις ταβέρνες και το κέντρον διασκεδάσεως «Ο Μάριος» καθώς και για τον «Παναγάκη» κοντά στον Αϊ-Παντελεήμονα, όπου κάθε βράδυ ο Bαμβακάρης και η Μπέλλου λειτουργούν πάνω στην τέχνη τους. Θα μπορούσα να μιλήσω και για βροχερές νύχτες όπου με λάμπες του πετρόλαδου φωτίζονταν οι σκιές ενός πλήθους που όλοι μαζί τραγουδούσαν ήρεμα, λες και πιστεύανε στην αιωνιότητα. Ακόμη θα μιλoύσα για το χορό του κομπολογιού όπου ένα παλικάρι μ΄ ένα γαρύφαλo στο στόμα γίνεται ένα μικρό κουβάρι γύρω απ΄ το κεχριμπαρένιο λαμπρό κομπολόι - θα μπορούσα να ΄λεγα τόσα πολλά που να μην έφταναν ώρες ολάκερες να μιλάω λες κι είμαι μoναχός μου. Μα όλα αυτά είναι μια γοητεία.
    Ακούσατε με τι ψυχρότητα και αυστηρότητα ειπώθηκαν αυτά τα πέντε τραγούδια. Ο ρυθμός δεν ξέφυγε ούτε πιθαμή για να τονίσει κάτι πιο έντονα, οι φωνές ίσιες, μονοκόμματες λες και τα λόγια δεν είχαν συγκίνηση. Έτσι είναι. Τίποτες που να σε προκαλέσει να τα προσέξεις, να τα ξεχωρίσεις. Πρέπει να ξελαφρώσεις μέσα σου για να δεχτείς τη δύναμή τους. Αλλιώς τα χάνεις γιατί αυτά δεν σε περιμένουν. Έτσι κι εμείς. Κάποτες θα κοπάσει η φασαρία γύρω τους κι αυτά θα συνεχίσουν ανενόχλητα το δρόμο τους. Ποιος ξέρει τι καινούργια ζωή μας επιφυλάσσουν τα νωχελικά  κι απαισιόδοξα 9/8 για το μέλλον. Όμως εμείς θα ’χουμε πια για καλά νοιώσει στο μεταξύ τη δύναμή τους.
    Και θα τα βλέπουμε πολύ φυσικά και σωστά να υψώνoυν τη φωνή τους στον άμεσο περίγυρό μας και να ζουν πότε για να μας ερμηνεύουν και πότε για να μας συνειδητοποιούν το βαθύτερο εαυτό μας.


ΣΗΜΕΡΑ - 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

$
0
0
   1504: η Γαλλία παραχωρεί το βασίλειο της Νάπολης στην Αραγονία. 

   1747: ανοίγει η πρώτη κλινική για αφροδίσια νοσήματα σε νοσοκομείο του Λονδίνου. 

   1797: γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης, Φραντς Σούμπερτ. 

   1828: πεθαίνει στη Βιέννη ο πρίγκιπας Αλέξανδρος Υψηλάντης, ένας από τους πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 

   1865: καταργείται η δουλεία στις ΗΠΑ, με την 13η τροπολογία του Συντάγματος από το Κογκρέσο. 

   1901: "οι ""Τρεις Αδελφές""του ’Αντον Τσέχοφ κάνουν πρεμιέρα στη Ρωσία." 

   1902: λήγει με κοινή απόφαση περί ειρηνικής διευθέτησης όλων των διαφορών, η Παναμερικανική Διάσκεψη, που γίνεται στο Μεξικό. 

   1906: σημειώνεται ο ισχυρότερος σεισμός, που έχει καταγραφεί με τεχνικά μέσα. Έχει μέγεθος 8,6 Ρίχτερ και επίκεντρο στην Κολομβία. 

   1910: η Βρετανία ανακοινώνει στη Ρωσία την πρόθεσή της να εισβάλει στην Περσία, για να αντιμετωπίσει τις ταραχές, που συγκλονίζουν τη χώρα. 

   1914: επιστρέφει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος, έπειτα από πολυήμερο ταξίδι, που πραγματοποίησε στην Ευρώπη για τα ελληνικά δίκαια. 

   1923: "γεννιέται ο συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ. Μερικά από τα έργα του είναι: ""Το Χρονικό της Εποχής μας"", ""Αρχαία Δειλινά""και ""Οι Γυμνοί και οι Νεκροί""." 

   1929: γεννιέται η Βρετανίδα ηθοποιός Τζιν Σίμονς. 

   1929: ο Λέον Τρότσκι εξορίζεται από την ΕΣΣΔ. 

   1930: οι πέντε μεγάλες ναυτικές δυνάμεις του κόσμου (Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιαπωνία, Ιταλία) συναντώνται στο Λονδίνο, προκειμένου να συζητήσουν τον περιορισμό των ναυτικών τους εξοπλισμών. 

   1933: πεθαίνει ο ’Αγγλος νομπελίστας μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, Τζον Γκαλσγουόρθι. 

   1934: ένας από τους ογκωδέστερους σε πλήθος θεατών αγώνας πυγμαχίας διεξάγεται στο Σικάγο, με 20.000 θεατές να παρακολουθούν τον Τζιμ Λόντος να κερδίζει τον Τζόε Σαλβόντι. 

   1934: ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρούσβελτ ανακοινώνει την υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου στα 59,6 σεντς και καθορίζει την τιμή του χρυσού ανά ουγγιά σε 35 δολάρια. 

   1935: η ΕΣΣΔ ζητά από την Ιαπωνία να αποσυρθεί από τα εδάφη της Μαντζουρίας. 

   1936: πεθαίνει ο δικτάτορας και στρατιωτικός Γεώργιος Κονδύλης. 

   1937: γεννιέται ο συνθέτης Φίλιπ Γκλας 

   1939: η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών αποκτά τον πρώτο της ειδικό κανονισμό. 

   1942: ιαπωνικές δυνάμεις εισβάλλουν στη Μανίλα των Φιλιππίνων. 

   1944: πεθαίνει ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Ζιροντού. 

   1946: το νέο Σύνταγμα της Γιουγκοσλαβίας, που είναι στα πρότυπα της Σοβιετικής Ένωσης, αναγνωρίζει ότι, αποτελείται από έξι Δημοκρατίες (Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Μακεδονία). 

   1949: στις ΗΠΑ, κάνει πρεμιέρα η πρώτη πρωινή σαπουνόπερα, διάρκειας μόλις 15 λεπτών. 

   1949: συνέρχεται στα βουνά η 5η Ολομέλεια του ΚΚΕ, με κυρίαρχο πρόσωπο τον Νίκο Ζαχαριάδη. 

   1950: ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, ανακοινώνει ότι, έχει διατάξει την ανάπτυξη της βόμβας υδρογόνου. 

   1954: στη Γιουγκοσλαβία, ο στρατάρχης Τίτο απορρίπτει το σοβιετικό πρότυπο της συγκεντρωτικής εξουσίας και οικονομίας. 

   1956: πεθαίνει ο ’Αγγλος συγγραφέας Α.Α. Μίλνε, γνωστός από τα βιβλία του για το Winnie the Pooh. 

   1958: "εκτοξεύεται από τον αμερικανικό στρατό ο πρώτος δορυφόρος της χώρας. Ο ""Εξπλόρερ 1"", τίθεται σε τροχιά γύρω από τη Γη, για να μελετήσει τις κοσμικές ακτίνες." 

   1960: το θέμα της σύνταξης των αγροτών συζητά η ελληνική Βουλή. 

   1964: "αμερικανική κυβερνητική έκθεση με τίτλο ""Καπνός και Υγεία""συνδέει για πρώτη φορά το κάπνισμα με τον καρκίνο των πνευμόνων." 

   1969: καθαιρούνται από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οι Δρακόπουλος και Μπριλλάκης. 

   1971: για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια, τηλεφωνική γραμμή ενώνει το Ανατολικό με το Δυτικό Βερολίνο. 

   1971: "ξεκινά η διαστημική αποστολή ""Απόλλο 14""." 

   1974: 94 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος της Παναμέρικαν συντρίβεται στην Αμερικανική Σαμόα, στο νότιο Ειρηνικό. 

   1974: πεθαίνει ο Σάμιουελ Γκόλντγουϊν, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και διευθυντής των ομώνυμων στούντιο κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ. 

   1975: επανάσταση ξεσπά στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας, Ασμάρα. Τα στρατεύματα της Αιθιοπίας, που είχαν υπό την κατοχή τους την Ασμάρα, μάχονται εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών. 

   1978: ένας τερματοφύλακας αποβάλλεται κατά τη διάρκεια αγώνα του πρωταθλήματος της Τανζανίας στο Νταρ Ες Σαλαάμ. Ο διαιτητής, αφού παρατηρεί την παράξενη συμπεριφορά του, διαπιστώνει ότι, είναι μεθυσμένος και κρύβει ένα μπουκάλι με αλκοόλ πίσω από το δοκάρι του. 

   1981: δυσκολίες παρουσιάζονται στο διάλογο για τις αμερικανικές βάσεις, καθώς οι ΗΠΑ αρνούνταν να δεχθούν όλες τις ελληνικές απόψεις. 

   1982: το Ισραήλ συμφωνεί να αναπτυχθεί τετραεθνής ειρηνευτική δύναμη στο Σινά. 

   1983: απορρίπτεται η πρόταση του Αμερικανού Προέδρου, Ρόναλντ Ρέιγκαν, να συναντηθεί με τον Σοβιετικό Πρόεδρο, Γιούρι Αντρόποφ, για την πυραυλική συνθήκη. 

   1985: ολοκληρώνονται στο Ζάππειο οι εργασίες της Διάσκεψης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό, στην οποία συμμετείχαν οι πρόεδροι της Αργεντινής και της Τανζανίας, οι πρωθυπουργοί της Σουηδίας, της Ινδίας και της Ελλάδας, καθώς και άλλες προσωπικότητες. 

   1987: "ο Κρις Γούντς, τερματοφύλακας της ""Γκλάσκοου Ρέιντζερς""δέχεται γκολ μετά από 1.196 λεπτά, χρόνο - ρεκόρ για τη Βρετανία. Είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 12 συνεχόμενους αγώνες, από τις 29/11/86 μέχρι 24/1/1987." 

   1990: "ανοίγει το πρώτο εστιατόριο της αλυσίδας ""ΜακΝτόναλντς""στη Μόσχα, που εξυπηρετεί καθημερινά σχεδόν 30.000 πελάτες." 

   1992: ιατρική έρευνα δείχνει πως, τα μωρά, που τρέφονται με μητρικό γάλα γίνονται εξυπνότερα. 

   1992: οι Αβορίγινες, οι ιθαγενείς στην Αυστραλία, αμφισβητούν την κυριαρχία της λευκής πλειοψηφίας και απειλούν ότι, θα καταφύγουν στο δικαστήριο της Χάγης, για την ισότιμη μεταχείρισή τους και την επιστροφή των εκτάσεών τους, που καταπατήθηκαν από τους αποικιοκράτες. 

   1992: την επιβολή κυρώσεων στη Λιβύη ζητά, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος. 

   1993: στη Γεωργία, στα σύνορα με τη Ρωσία, χιονοστιβάδες, που πέφτουν σε ορεινό πέρασμα, σκοτώνουν 50 άτομα. 

   1993: "τα πρώτα Κρατικά Βραβεία Κινηματογράφου απονέμονται στις ταινίες ""Μπάιρον, η μπαλάντα ενός δαιμονισμένου""του Κούνδουρου, ""Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε""των Τσιώλη- Βακαλόπουλου και ""Βερύκοκα στο καλάθι""του Τουλιάτου." 

   1994: "πάνω από 5.600 παιδιά του δρόμου στη Βραζιλία έχουν δολοφονηθεί από ""αποσπάσματα θανάτου""και την αστυνομία κατά την τετραετία 1988-1991, σύμφωνα με έκθεση της ανθρωπιστικής οργάνωσης ""Αμέρικα Γουότς""." 

   1994: στην Αλγερία, ο αξιωματικός Λιαμίν Ζερουάλ ορκίζεται Πρόεδρος της χώρας. 

   1995: σε εκεχειρία συμφωνούν το Περού και ο Ισημερινός, τερματίζοντας τις μεταξύ τους συγκρούσεις, από τις οποίες σκοτώθηκαν 31 άτομα. 

   1996: επί ποδός πολέμου Ελλάδα και Τουρκία, μετά την κρίση στις βραχονησίδες των Ιμίων. 

   1996: την αποστολή στρατιωτικών παρατηρητών στην ανατολική Σλαβονία, για την επιτήρηση της διαδικασίας αφοπλισμού, αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

   1997: στην Τουρκία, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων τάσσεται κατά της καθιέρωσης του παραδοσιακού καλύμματος της κεφαλής των γυναικών, στα πανεπιστήμια και τις δημόσιες υπηρεσίες. 

   2000: 131 άνθρωποι σκοτώνονται όταν αεροσκάφος συντρίβεται στις ακτές του Μαλιμπού, στην Καλιφόρνια. 

   2001: πεθαίνει ο Γκόρντον Ντίκσον, συγγραφέας βιβλίων επιστημονικής φαντασίας. 

   2001: στην Ολλανδία, σκοτσέζικο δικαστήριο καταδικάζει ένα Λίβυο και αθωώνει έναν άλλον για την συμμετοχή τους στην έκρηξη βόμβας σε αεροσκάφος της Pan Am και της συντριβής του στο Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988. 

THIS DAY IN MUSIC

$
0
0

January 31st: On this Day
1953, Perry Como was at No.1 on the UK singles chart with 'Don't Let The Stars Get In Your Eyes'. The American singer and television personalities first hit - Como was a seventh son of a seventh son. 
1957, Decca Records announced that Bill Haley & His Comets, 'Rock Around the Clock' had sold over a million copies in the UK, mostly on 10inch 78's. The version of 'Rock Around the Clock' that was used in the movie Blackboard Jungle differs from the hit single version. The difference is in the two solo breaks. 
1963, Two former Shadows members, Jet Harris and Tony Meehan were at No.1 on the UK single charts with 'Diamonds'. 
1964, The first night of a UK Package Tour kicked off at The Public Hall in Preston Lancashire with John Leyton, The Swinging Blue Jeans, The Rolling Stones, Jet Harris and Mike Sarne. 
1967, The Beatles spent a second day at Knole Park, Sevenoaks, Kent, England to complete filming for the 'Strawberry Fields Forever' promotional video. The film was shot in colour, for the benefit of the US market, since UK television was still broadcasting only in black and white. Taking time out from filming John Lennon bought a 1843 poster from an antiques shop in Surrey which provided him with most the lyrics for The Beatles song 'Being For The Benefit Of Mr Kite'.
1967, 
1968, Love Affair were at No.1 on the UK singles chart with 'Everlasting Love'. Singer Steve Ellis was the only band member to perform on the recording. 
1969, Led Zeppelin played the first of two nights at The Fillmore East, New York City during the band's first North American tour. Porter's Popular Preachers opened the night, then Led Zeppelin took the stage. It is alleged that Zeppelin's show was so powerful and got such an enthusiastic audience that headliners Iron Butterfly refused to follow them. 
1970, American blues musician Slim Harpo died of a heart attack while recording in London aged 46. Had the 1966 US No.16 single 'Baby Scratch My Back'. The Rolling Stones, Pretty Things, Yardbirds and Them all covered his songs. 
1970, The Jackson Five went to No.1 on the US singles chart with 'I Want You Back'. The song was originally written for Gladys Knight & The Pips and was the first of four No.1's for the group. It made No.2 in the UK. 
1976, ABBA knocked Queen from the UK No.1 position on the UK singles chart with 'Mamma Mia.' Queen's single 'Bohemian Rhapsody'  had enjoyed a nine week run at the top of the charts, by coincidence, Queen's single contains the famous "mamma mia, mamma mia, mamma mia let me go" line. 
1978, Greg Herbert saxophone player with Blood Sweat & Tears died of an accidental drug overdose in Amsterdam, Holland aged 30. Blood, Sweat & Tears won a Grammy Award in 1969 for Album of the Year. 
1981, Blondie went to No.1 on the US singles hart with 'The Tide Is High', the group's third US No.1, also a No.1 in the UK. 
1984, Queen's 'Radio Ga Ga' entered the UK charts at No.4. The track which was released after Queen's recording and touring hiatus of over a year spent eleven weeks in the chart, peaking at No.2. 
1987, Paul Simon went back to No.1 on the UK album chart with Graceland the album stayed on the chart for a total 101 weeks. 'Graceland' later won the 1987 Grammy Award for Album of the Year, while the title song won the 1988 Grammy Award for Record of the Year. 
1988, Janet Jackson started a two week run at No.1 on the US singles chart with 'Together Again'. The track was taken from her sixth studio album, The Velvet Rope. 
1990, The Stone Roses were granted conditional bail by Wolverhampton Magistrates court after the band had trashed their record company's offices. 
1998, Usher went to No.1 on the UK singles chart with 'You Make Me Wanna'. The US hip-hop vocalist and actor was 18 at the time. 
1999, US dance music producer Armand Van Helden went to No.1 on the UK singles chart with 'You Don't Know Me'. Helden also had a No.1 with the remix of the Tori Amos track 'Professional Widow'. 
2000, The Strokes played their first ever UK show when they appeared at The Wedgewood Rooms, Portsmouth. 
2003, Robbie Williams topped a chart based on UK album sales from the past 5 years. The former Take That singer had sold 9.7 million albums in Britain, an average of more than 5,000 every day. The Corrs were in second place with 5.8m sales, Westlife in third with 5.1, Madonna in fourth with 5m and The Beatles in fifth with 4.7m. 
2006, Notorious Big, feat P Diddy, Nelly, Jagged Edge & Avery Storm were at No.1 on the UK singles chart with 'Nasty Girl'. This posthumous hit had contributions from a selection of US Urban Soul and Hip Hop performers. 
2007, Jim Morrison was enlisted to help fight global warming more than 35 years after his death. 'Woman in the Window', a previously unreleased poem written and recorded by The Doors frontman shortly before he died in 1971 was being set to music and used to publicise the Global Cool campaign. 
2008, Natasha Bedingfield entered the US chart at number three with her album Pocketful of Sunshine, equaling the record set by soul singer Sade in having the highest-ever US chart debut for a UK-signed female. The British singer sold 50,000 copies of the record in its first week of release. 
2009, Dewey Martin drummer with The Dillards and Buffalo Springfield died aged 68. The Canadian musician had the 1967 US No.17 hit single 'For What It's Worth' with Buffalo Springfield as well as working with The Monkees. In 1971, Martin retired from the music industry to become a car mechanic. 
2009, David Gilmour appeared at Coldfall Primary School, Muswell Hill, London, during a charity show with The Seat Of The Pants Band. The black-tie dinner dance, at which Bob Hoskins, Suggs from Madness and comedian Les Dennis also appeared, raised over £50,000 for a cancer charity. 
January 31st: Born on this day
1946, Born on this day, Terry Kath, guitarist with Chicago who had the 1976 UK & US No.1 single with 'If You Leave Me Now'. Kath accidentally shot himself dead on January 23rd 1978. His last words were, "Don't worry it's not loaded" as he put the gun to his head and pulled the trigger. The guitarist and singer was killed instantly. 
1951, Born on this day, Harry Wayne Casey, singer with KC and the Sunshine Band who had the 1975 US No.1 single 'That's The Way, I Like It', and the 1983 UK No.1 single 'Give It Up'. 
1951, Born on this day, Phil Manzanera, guitarist with Roxy Music who scored the 1972 UK No.4 single 'Virginia Plain' plus 15 other UK Top 40 singles. In 2006 Manzanera co-produced David Gilmour's No.1 album album 'On An Island'. 
1952, Born on this day, Curley Smith, drummer with American group Jo Jo Gunne who had the 1972 UK No.6 & US No. 27 single 'Run Run Run.' 
1954, Born on this day, Adrian Vandenburg, Dutch guitarist who was a member of Whitesnake who had the 1987 US No.1 & UK No.9 single 'Here I Go Again'. Also a member of Manic Eden. 
1956, Born on this day, John Lydon, (Johnny Rotten,) singer with the Sex Pistols who had the 1977 UK No.2 single 'God Save The Queen' and 1977 UK No.1 album Never Mind The Bollocks, Here's The Sex Pistols'. Formed Public Image Ltd who scored the 1983 UK No.5 single 'This Is Not A Love Song'. 
1961, Born on this day, Lloyd Cole, English singer, songwriter, who formed Lloyd Cole and the Commotions. Had the 1985 UK No.19 single 'Brand New Friend', from their debut album 'Rattlesnakes' and as a solo artist the 1995 UK No.24 'Like Lovers Do'. An avid golfer, he is known for playing concerts in towns suspiciously close to famous golf courses. 
1964, Born on this day, Jeff Hanneman, guitarist with American thrash metal band Slayer who released the 1986 album 'Reign in Blood'. Hanneman died on 2nd May 2013 at the age of 49. Since 2011, Hanneman had been suffering from necrotising fasciitis, a flesh-eating disease that he is believed to have contracted from a spider bite. 
1966, Born on this day, Al Jaworski, bassist with English group Jesus Jones who had the 1990 US No.2 hit with 'Right Here Right Now' and the 1991 UK No.7 single 'International Bright Young Thing'. 
1967, Born on this day, Chad Channing, Nirvana's first drummer who left the band in 1990. Has since worked with The Methodists, East of the Equator and Redband. 
1970, Born on this day, Minnie Driver, actress, singer, songwriter who had the 2004 album 'Everything I've Got In My Pocket'. Was once a member of UK band Puff, Rocks and Brown who were signed to Island records. 
1981, Born on this day, Justin Timberlake, singer with *NSYNC who had the 2000 US No.1 single 'It's Gonna Be Me' and the 1999 UK No.5 single 'I Want You Back'. As a solo artist scored the 2003 UK No.2 & US No.3 single 'Cry Me A River'. His second solo album 'FutureSex/LoveSounds' was released in 2006 with the US No.1 hit singles 'SexyBack', 'My Love' and 'What Goes Around... Comes Around.' With his first two albums, Timberlake has sold over fourteen million albums worldwide. Timberlake has his own record label called Tennman Records. He also has an acting career, having starred in films such as The Social Network, Bad Teacher and Friends with Benefits. 
1987, Born on this day, Marcus Mumford, English musician, best known as the lead singer of Mumford & Sons. Their second studio album 'Babel' released in 2012 debuted at number one on both the UK Albums Chart and the US Billboard 200. It became the fastest selling album of 2012 in the UK.

EVENTS OF THIS DAY IN THE PAST 31/1

$
0
0

[edit]

Births[edit]

Deaths[edit]

Article 3

$
0
0
 

Απλά... πράγματα που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ σε όλον τον κόσμο!


Δείτε παρακάτω όλα όσα είναι συνηθισμένα για μας, άλλα σε άλλες χώρες ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ... Μάθετε απ'έξω τη λίστα και θυμηθείτε να είστε πιο προσεκτικοί την επόμενη φορά...
Στις ΗΠΑ, οι γυναίκες ποτέ δεν βάφονται έξω ενώ είναι μπροστά άλλοι! Αυτό θεωρείται εξίσου ακατάλληλο όπως και να κοιταχτείς στον καθρέφτη!
Την περίοδο του 1920 στα σχολεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν επικίνδυνο να γράφεις σωστά εάν προερχόσουν από την εργατική τάξη. Ενήλικες και παιδιά μέχρι και τον κίνδυνο της τιμωρίας αντιμετώπιζαν...
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ακατάλληλο να... πλέκεις εκτός σπιτιού. Αν θέλετε, μπορείς μόνο να συζητήσετε για το χόμπι σας. Να ξέρετε, ότι το  πλέξιμο στη Βρετανία είναι και ανδρικό χόμπι! Η πλεκτομανία έχει γίνει το τρίτο, μετά από το ποδόσφαιρο και την πολιτική θέμα για συζήτηση στα μπαρ και τις παμπ.
Τον 19ο αιώνα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ήταν ακατάλληλο για έναν άνδρα να καλέσει μια γυναίκα να χορεύψουνε πάνω από 3 φορές. Μετά από το δεύτερο χορό, έπρεπε να την παντρευτεί!
Στη Βουλγαρία, για μεγάλο χρονικό διάστημα, ήταν ακατάλληλο για τους άνδρες να πίνουν λιγότερο από ενάμιση λίτρο κρασί την ημέρα. Αυτό έχει πολύ μικρό κόστος εκεί... Εάν λοιπόν οι οικοδεσπότες σας φανούν τσιγκούνηδες στο κέρασμα, θεωρήστε το δείγμα αφιλοξενίας!
Κατά τη διάρκεια της ιαπωνικής τελετής του τσαγιού θεωρείται απρεπές να κάθεται κάποιος σταυροπόδι και παράλληλα, πρέπει να βγάλει και τα παπούτσια του!
Στην Ταϊλάνδη, θεωρείται ακατάλληλο να αγγίξετε το κεφάλι του συνομιλητή σαςή να τον χτυπήσετε στον ώμο. Αυτά θεωρούνται βήματα αγάπης και η δημόσια επίδειξη της αγάπης στην Ταϊλάνδη δεν επιτρέπεται με τίποτα!

Article 2

$
0
0
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΦΑΟΥΣΤ
του Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε
σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου 

 9, 10 &  11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η παράσταση που ενθουσίασε κοινό και κριτικούς, έρχεται στην Θεσσαλονίκη για τρεις μόνο παραστάσεις !
Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και η«Λυκόφως»του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου  παρουσιάζουν  το έργο-ορόσημο της παγκόσμιας δραματουργίας,  σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.  Στον ρόλο του Φάουστ ο Νίκος Κουρής.  Μεφιστοφελής ο Αργύρης Πανταζάρας.
Η παράσταση αυτή εγκαινιάζει την συνεργασία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης .

Σε μια εποχή που οι κλασσικοί βανδαλίζονται, ο Γκαίτε της Ευαγγελάτου είναι πνευματικό λουτρό ! ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, TA NEA 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου φέρνει ένα νέο Φάουστ, απτό, θεατρικότατο, πειστικό, μοντέρνο.   ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ,  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου στη δική της αναμέτρηση με αυτόν τον πνευματικό ογκόλιθο επέδειξε μια, χειρουργικής ακρίβειας, σκηνοθετική ικανότητα. –   ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, EL CULTURE

ΤΟ ΕΡΓΟ
Το έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε (1749-1831) έχει τις ρίζες του στο θρύλο του Φάουστ που αποτυπώθηκε σε μπαλάντες, κουκλοθέατρα, ξυλογραφίες και χαρακτικά ήδη από τον 16ο αιώνα. Η μεγάλη διάδοσή του έγινε χάρη σε μια λαϊκή φυλλάδα, που κυκλοφόρησε το 1587 ο τυπογράφος Johan Spiess, με τον τίτλο Ιστορία του Δόκτορα Ιωάννου Φάουστ, θαυματοποιού και τεχνίτη της μαύρης μαγείας όπου συγκεντρώνονται ιστορίες που αναφέρονται στον αστρολόγο και μάγο Γιόχαν Φάουστ ο οποίος πιθανότατα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γεννήθηκε ίσως μετά τα μέσα του 15ου αιώνα και πέρασε τη ζωή του ως περιπλανώμενος αγύρτης: κέρδιζε τα προς το ζην γράφοντας ωροσκόπια και κάνοντας μαγικά κόλπα ακατανόητα για τους σύγχρονούς του τα οποία έδωσαν τροφή για την δημιουργία θρύλων και δοξασιών γύρω από το πρόσωπό του, ενώ σύμφωνα με κάποιο χρονικό ο ίδιος έκλεισε μια συμφωνία με τον διάβολο. Το βιβλίο επανεκδόθηκε πολλές φορές μέχρι τον 18ο αιώνα.
Κεντρικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής μυθολογίας ο Φάουστ γνώρισε πολλές μεταμορφώσεις. Η πρώτη και πιο γνωστή θεατρική του εκδοχή βρίσκεται στον Δόκτορα Φάουστους του  Κρίστοφερ Μάρλοοου,  έργο που γράφτηκε από το 1597 ως το 1583, και  ανήκε στο σταθερό ρεπερτόριο των αγγλικών θιάσων που περιοδεύουν στη Γερμανία κατά την εποχή του Γκαίτε ο οποίος όμως ήδη γνωρίζει την παλιά μορφή της λαϊκής φυλλάδας καθώς και τη μεταφορά της στο κουκλοθέατρο. 
Ο Φάουστ αποτέλεσε  το έργο ζωής του Γκαίτε που άρχισε να το γράφει το 1773 σε ηλικία 25 περίπου ετών.  Ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος του έργου το 1806 και καταπιάστηκε με το δεύτερο μέρος του τα χρόνια που ακολούθησαν για να το ολοκληρώσει το 1831, επτά μήνες πριν το θάνατό του. 
Ο Φάουστ του Γκαίτε έγινε το μεγάλο πρότυπο που παρακίνησε δεκάδες δημιουργούς να αναπλάσουν το μύθο του μέχρι τις μέρες μας σε όλες τις μορφές της καλλιτεχνικής έκφρασης.  
Το γεγονός ότι η σύνθεση του έργου του Γκαίτε εκτείνεται σε μια τόσο μεγάλη διάρκεια έχει ως αποτέλεσμα ότι ο συγγραφέας του ενσωματώνει στο κείμενο του Φάουστ όλους τους προβληματισμούς που τον απασχόλησαν κατά το διάστημα της σύνθεσης του έργου, όλες τις διαφορετικές ιδέες και τα θέματα με τα οποία καταπιάστηκε, παραδίδοντας τελικά ένα εξαιρετικά περίπλοκο έργο το οποίο ό ίδιος χαρακτήρισε ως «τραγωδία». Στο έργο ενσωματώνονται πολλά κωμικά στοιχεία που εναλλάσσονται με τραγικές σκηνές αφού τελικά πρόκειται για ένα κείμενο όπου τόσο ο αναγνώστης όσο και ο θεατής του θα αναγνωρίσουν  όλες τις γνωστές μορφές του θεάτρου μέχρι την εποχή του Γκαίτε. Αν θεωρήσουμε ότι ο μύθος του Φάουστ αντανακλά τη μετάβαση από το μεσαίωνα στην αναγέννηση θα πρέπει να αναλογιστούμε πως το έργο του Γκαίτε αντανακλά την είσοδο  στη νεότερη εποχή του θεάτρου. Τα στοιχεία και οι σκηνές που αντλούν τη μορφή τους από την αρχαία τραγωδία και την κωμωδία, το σατυρικό δράμα, και την όπερα, είδη που εναλλάσσονται ακόμη και μέσα σε κάθε πράξη του έργου, προσφέρουν την προπαρασκευή για την είσοδο στο μοντέρνο θέατρο το οποίο θα εξελίσσεται συνεχώς από τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Φάουστ είναι έργο, στοχαστικό, οραματικό, τραγικό, ποιητικό αλλά και σατιρικό, θεμελιακό για τη νεότερη ευρωπαϊκή λογοτεχνία ενώ ταυτόχρονα είναι ο προπομπός και το βαρόμετρο σκηνικών επιτευγμάτων του εικοστού αιώνα και παραμένει ένα μεγάλο στοίχημα για τους δημιουργούς της σκηνής.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
- λίγα λόγια από την Κατερίνα Ευαγγελάτου
ΜΕΦΙΣΤΟΦΕΛΗΣ
Μα όρια δε σου έβαλε κανείς,
Μπορείς ν’ αρπάζεις ό,τι θες-θα το γλεντήσουμε!
Μην είσαι ανόητος, βούτα σε όλα τολμηρά.

ΦΑΟΥΣΤ
Μα δεν με νιώθεις; Δε σου μιλάω για χαρά!
Θέλω να βυθιστώ στον ίλιγγο, στις απολαύσεις που χαρίζει η οδύνη,
στο μίσος που αγαπά , στην πυρκαγιά που δροσιά δίνει
Ο Φάουστ έχει κατακτήσει το σύνολο της ανθρώπινης γνώσης, αλλά καθώς πλησιάζει το τέλος του βίου του αισθάνεται ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την πραγματική ζωή. Αποζητά μία στιγμή που θα του φανερώσει το νόημα του Κόσμου, της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ένωσή του με τον Μεφιστοφελή τού ανοίγει την πόρτα στην σκοτεινότερη πλευρά του εαυτού του. Αυτό το δαιμόνιο Alter Ego θρέφει τον εθισμό του Φάουστ στην αέναη κίνηση μέσα από την άρνηση κάθε ορίου  και κάθε περιορισμού στις απολαύσεις. Οι δυο τους, με νεανικό σφρίγος, ορμάνε στην εποχή της βίας όπως σε παραλήρημα μετά από τραύμα, αναζητώντας περισσότερο πόνο,  περισσότερη ηδονή, περισσότερη δύναμη μέσα σε ένα σύμπαν απεγνωσμένων ανθρώπων  και βουβών, αμέτοχων θεών.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Σπούδασε Φιλοσοφία στο τμήμα Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Μουσική (πιάνο-κιθάρα) στο Ελληνικό Ωδείο. Μεταπτυχιακές Σπουδές: Σκηνοθεσία Θεάτρου (Master of Arts) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση στο Πανεπιστήμιο Middlesex του Λονδίνου, απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση. Ρωσική Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης GITIS της Μόσχας (σκηνοθετικό τμήμα του Λεονίντ Χέηφιτς). Τον Δεκέμβριο του 2009 τιμήθηκε από την Ένωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών με το Βραβείο Νέου Δημιουργού για τη σκηνοθεσία της στα έργα Wolfgang  και Η Λέσχη της Αυτοκτονίας. Τον Σεπτέμβριο του 2011 τιμήθηκε με το Έπαθλο «Ελευθερία Σαπουντζή» για τις σκηνοθεσίες της κατά την διετία 2009-2011.  Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Άσκηση Φαντασίας , Πλαστελίνη, Wolfgang, Ο Χρυσός Δράκος, Θεατές (Εθνικό Θέατρο  2006 -13)  Η Ερωτευμένη Νεκρή, Η Λέσχη της Αυτοκτονίας, Εκδίκηση (Αμφί-Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου 2009-11) Ψευδαισθήσεις, Παραγγελία του Λευτέρη Βογιατζή για να εορταστούν τα 30 χρόνια του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων (1982-2012) Cock (Θέατρο Θησείον 2011) Γυάλινος Κόσμος (Θέατρο Χορν 2011), Ο Καλός Άνθρωπος του Σετσουάν (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών 2013), Der gute Mensch von Sezuan, (Νέα Σκηνοθεσία, Stadttheater Augsburg, Γερμανία, 2014), Ιδομενέας (Φεστιβάλ Αθηνών 2014) Ρήσος, Μια Περιπατητική Παράσταση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλους (Φεστιβάλ Αθηνών 2015).
Τα παραμύθια του Χόφμαν, ΄Όπερα του Ζακ Όφενμπαχ (Κρατική όπερα της Περμ στη Ρωσία-Ιανουάριος 2015). Η παράσταση, η οποία αποτελεί την πρώτη σκηνοθεσία της Ευαγγελάτου στο χώρο της Όπερας,  είναι υποψήφια για 9 κρατικά βραβεία στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Παράστασης και Καλύτερου Σκηνοθέτη. 
      



ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάτου
Σύμβουλος δραματουργίας: Πλάτων Μαυρομούστακος
Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη
Χορογραφία: Πατρίσια Απέργη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ
Κoμμώσεις: Talkin’heads
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Β’ Βοηθός Σκηνοθέτη : Βικτώρια Φώτα
Βοηθός σκηνογράφου: Μυρτώ Μεγαρίτου
Φωτογραφίες: Βάσια Αναγνωστοπούλου
Παραγωγή: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά &  «Λυκόφως» - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος

ΔΙΑΝΟΜΗ 
Φάουστ: Νίκος  Κουρής
Μεφιστοφελής: Αργύρης Πανταζάρας
Μαργαρίτα: Νάνσυ Σιδέρη
Μάρθα: Δήμητρα Βλαγκοπούλου
Βάγκνερ: Ερρίκος Μηλιάρης
Λίζα: Καλλιόπη Παναγιωτίδου
Σπουδαστής, Μάγισσα: Αγησίλαος Μικελάτος
Βάλεντιν: Χρήστος Βασιλόπουλος
Συμμετέχουν επίσης 30 εθελοντές 

Παραστάσεις :
Τρίτη 9/2,Τετάρτη 10/2 &  Πέμπτη  11/2 :   21.00
Τιμές εισιτηρίων
Α Ζώνη: 23 €
Β Ζώνη :18  € 
Γ Ζώνη : 15  € 
Φοιτητικό-Άνεργοι & ΑΜΕΑ: 12 € 
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ : 130’
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 
Εκδοτήρια  Πλ. Αριστοτέλους & 
Μεγάρου Μουσικής τηλ. 2310 895 938-9

 HYPERLINK "http://www.tch.gr"www.tch.gr

Article 1

$
0
0

TZHN KEΛΛΥ-8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο Χορος ειν’ η ζωη μου’ τιτλοφορειται το αφιερωμα στον σπουδαιο χορευτη,χορογραφο,ηθοποιο,τραγουδιστη και σκηνοθετη Τζην Κελλυ
   που θα παρουσιασει στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης με υλικο απο το προσωπικο του αρχειο ο δημοσιογραφος Λευτερης 
Κογκαλιδης.
Το 80λεπτο προγραμμα οργανωνουν το Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης και ο Συλλογος Φιλων Μουσικης Θεσσαλονικης.Η εισοδος ειναι ελευθερη.
Χορηγος επικοινωνιας ειναι το Πρακτορειο ,FM 104,9.
Η εκδηλωση που θα πραγματοποιηθει την Δευτερα  8 Φεβρουαριου,8μμ,στον πεμπτο οροφο του Μ2(αιθουσα Μωρις Σαλτιελ) περιλαμβανει
αποσπασματα απο τα 18 πιο σημαντικα μιουζικαλ στα οποια πρωταγωνιστει ο Κελλυ,απο το 1942-67.Στα αποσπασματα εμφανιζονται  οι
 Τζουντυ Γκαρλαντ,Ριτα Χαιηγουωρθ,Καθρυν Γκραιησον ,Βερα Ελλεν,Μιτσι Γκαιηνορ,Λεσλι Καρον κι ακομα οι Φρεντ Ασταιρ,Φρανκ Σινατρα,
Βαν Τζονσον,Νταν Νταιηλυ,ο αδελφος του  Φρεντ Κελλυ,κ.α.
Το αφιερωμα ολοκληρωνεται με το μπαλετο-φιναλε της ταινιας “Ενας Αμερικανος στο Παρισι” και το τραγουδι μεσα στην βροχη που 
συμβολιζει την πιο εμβληματικη σκηνη στην ιστορια των μιουζικαλ.
Την Δευτερα 7 Μαρτιου το προγραμμα ειναι αφιρωμενο στην Κατερινα Βαλεντε

Article 0

$
0
0

Θλίψη στη Βρετανία για το θάνατο του θρυλικού παρουσιαστή του BBC Τέρι Βόγκαν

Θλίψη στη Βρετανία για το θάνατο του θρυλικού παρουσιαστή του BBC Τέρι Βόγκαν
Το όνομα του Σερ Τέρι Βόγκαν «συζητούνταν» από νωρίς 
το πρωί στο Twitter. Ηταν ένας φόρος τιμής στον διάσημο
 Ιρλανδό παρουσιαστή, που άφησε την τελευταία του πνοή
 χτυπημένος από τον καρκίνο.
Ο 77χρονος ήταν γνωστός για τις πετυχημένες του εκπομπές στο BBC και για την
 παρουσίαση για πολλά χρόνια του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision.
«Ο Σερ Τέρι Βόγκαν πέθανε σήμερα έπειτα από μια σύντομη αλλά γενναία μάχη 
με τον καρκίνο, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του. Ξέρουμε ότι ο θάνατός του
 θα λυπήσει πολύ κόσμο αλλά ζητάμε σεβασμό στην προστασία της ιδιωτικής
ζωής της οικογένειας αυτή τη στιγμή», ήταν η ανακοίνωση της οικογένειάς του.
«Οι σκέψεις μου είναι στην οικογένεια του Τέρι Βόγκαν. Η Βρετανία έχασε ένα
 τεράστιο ταλέντο. Μεγάλωσα ακούγοντάς τον στο ραδιόφωνο και κοιτάζοντάς τον
 στην τηλεόραση. Η γοητεία του και το χιούμορ του με έκαναν πάντα να 
χαμογελώ», έγραψε ο Ντέιβιντ Κάμερον στο Twitter, ένας από τους χιλιάδες που 
«αποχαιρέτισαν» με ανάλογο τρόπο τον παρουσιαστή.
«Ο Σερ Τέρι ήταν ένας θρύλος του ραδιοφώνου. Επί δεκαετίες, άρεσε πολύ στους
 ακροατές με την ευφυία, τη ζεστασιά και το αμίμητο χιούμορ που διέθετε»,
 δήλωσε η Ελεν Μπόντεν, διευθύντρια του BBC Radio.
Γεννημένος 3 του Αυγούστου του 1938 στην Ιρλανδία, ο Βόγκαν παρουσίαζε για
 πολλά χρόνια πρωινή εκπομπή στο ραδιοφωνικό σταθμό BBC Radio 2. Επίσης 
ήταν ο τηλεοπτικός παρουσιαστής και σχολιαστής του BBC στον διαγωνισμό της 
Eurovision από το 1971 έως το 2008. Το 2005 η βασίλισσα Ελισάβετ του
 απένειμε τίτλο ευγενείας.



ΣΗΜΕΡΑ-1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

$
0
0
   1788: οι Ισαάκ Μπριγκς και Ουίλιαμ Λόνγκστριτ κατοχυρώνουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το ατμόπλοιο. 

   1790: στη Νέα Υόρκη συγκαλείται για πρώτη φορά το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. 

   1793: η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στη Βρετανία και την Ολλανδία. 

   1796: η πρωτεύουσα του ’Ανω Καναδά μεταφέρεται από το Νιούαρκ στο Γιόρκ. 

   1814: η πιο καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου Μαγιόν στις Φιλιππίνες σκοτώνει 1200 άτομα. 

   1851: πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας του Φρανκενστάιν, Μέρι Σέλεϊ. 

   1862: ξεσπά αντιμοναρχικό κίνημα στο Ναύπλιο. Μολονότι αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Αθανάσιο Μιαούλη, σηματοδότησε την αρχή του τέλους για τη βασιλεία του Όθωνα. 

   1874: γεννιέται ο ποιητής, δραματουργός και συγγραφέας Ούγκο Φον Χόφμανσταλ. 

   1884: κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση του Oxford English Dictionary. 

   1896: "η όπερα ""Μποέμ""του Τζιάκομο Πουτσίνι κάνει πρεμιέρα στο Τορίνο." 

   1901: "γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Κλαρκ Γκέιμπλ, ο θρυλικός ""Ρετ""στο ""Όσα Παίρνει ο ’νεμος""." 

   1902: στην Ελλάδα, το Υπουργείο Στρατιωτικών διατάζει την κατάσχεση των μεταφράσεων του Ευαγγελίου. 

   1903: πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο γιος του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, Νικόλαος Μαυροκορδάτος. 

   1904: η Βρετανία και η Γαλλία συμφωνούν να παραμείνουν ουδέτερες αν Ιαπωνία και Ρωσία προβούν σε πόλεμο. 

   1904: η Γερμανία αμφισβητεί τη γαλλική κυριαρχία στο Μαρόκο. 

   1904: μεταδίδεται το πρώτο διεθνές σήμα κινδύνου, το CQD, που προηγήθηκε του SOS - Save Our Souls (Σώστε τις Ψυχές Μας). 

   1913: ανοίγει στη Νέα Υόρκη ο μεγαλύτερος μέχρι τότε σιδηροδρομικός σταθμός του κόσμου. 

   1914: επιδίδεται στην ελληνική κυβέρνηση η διακοίνωση των Μεγάλων Δυνάμεων για τα νησιά του Αιγαίου και την Ήπειρο βάσει της οποίας παραχωρούνται στην Ελλάδα τα κατεχόμενα από την Τουρκία νησιά του Αιγαίου, εκτός Ίμβρου, Τενέδου και Καστελόριζου. 

   1914: σε παγκόσμια περιοδεία 56 αγώνων για τη διάδοση του αθλήματος του μπέιζμπολ οι New York Giants δίνουν τον πρώτο φιλικό αγώνα με τους Chicago White Sox στην Αίγυπτο κοντά στις πυραμίδες με σκορ 3-3. 

   1918: η Ρωσία υιοθετεί το γρηγοριανό Ημερολόγιο. 

   1919: στέφεται η πρώτη Μις Αμερική στη Νέα Υόρκη. 

   1920: εγκαινιάζεται στην Αθήνα η νεοσύστατη Γεωπονική Σχολή. 

   1924: η Βρετανία αναγνωρίζει την ΕΣΣΔ. 

   1926: εισάγεται το μέτρο αντί του πήχη ως η μόνη μονάδα μέτρησης στην Ελλάδα. 

   1929: "κάνει πρεμιέρα το πρώτο αυθεντικό μιούζικαλ ""Η Μελωδία του Μπρόντγουέι"". Πρόκειται για την πρώτη ομιλούσα ταινία, που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας." 

   1929: ο Γάλλος Σαρλ Ριγκουλέ γίνεται ο πρώτος αρσιβαρίστας, που σηκώνει πάνω από 180 κιλά στο αρασέ. 

   1930: ο Τζο Μπάμπρικ σημειώνει ρεκόρ Αγγλίας με 6 γκολ στην νίκη της Β. Ιρλανδίας επί της Ουαλίας με 7-1 

   1931: γεννιέται ο Μπόρις Γιέλτσιν. Ο πρώτος Ρώσος Πρόεδρος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. 

   1940: πεθαίνει ο ποιητής και πεζογράφος Ζαχαρίας Παπαντωνίου. 

   1943: ορίζεται πρωθυπουργός της Νορβηγίας από τους Ναζί ο Κουίσλινγκ. 

   1944: "πεθαίνει ο Ολλανδός ζωγράφος Πιετ Μοντριάν, κορυφαίος εκπρόσωπος του ολλανδικού κινήματος αφηρημένης τέχνης ""Ντε Στιλ""." 

   1946: ο Νορβηγός Τρίκβε Λίε γίνεται ο πρώτος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ. 

   1951: η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καταδικάζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας με 44 ψήφους έναντι 7 για την εισβολή στην Κορέα. Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη χώρας ως επιτιθέμενης από τον ΟΗΕ από την ίδρυση του. 

   1958: Αίγυπτος και Συρία σχηματίζουν την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία, η οποία διαλύεται το 1961. 

   1958: εκτοξεύεται ο Εξπλόρερ 1, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος των ΗΠΑ, τέσσερις μήνες μετά την εκτόξευση του σοβιετικού Σπούτνικ 1. 

 

   1965: γεννιέται η πριγκίπισσα Στεφανί του Μονακό. 

   1965: "γεννιέται ο ηθοποιός Μπράντον Λη, γιος του Μπρους Λη. Σκοτώνεται το 1993 σε ηλικία 28 ετών κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας ""Το Κοράκι""." 

   1966: πεθαίνει η Αμερικανίδα Χέντα Χόπερ, αρθρογράφος και περιβόητη φαρμακόγλωσσα των δρώμενων του Χόλιγουντ. 

   1966: πεθαίνει ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός του βωβού σινεμά Μπάστερ Κίτον σε ηλικία 71 ετών. 

   1967: ιδρύεται το ΑΒΑ (American Basketball Association) από 10 ομάδες με πρόεδρο τον Τζορτζ Μίκαν. Το πρωτάθλημά του θα διαρκέσει 9 χρόνια. 

   1968: γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, κόρη του θρυλικού Έλβις Πρίσλεϊ. 

   1968: ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαγκάης, Nguyen Ngoc Loan, εκτελεί εν ψυχρώ με το πιστόλι του έναν Βιετκόνγκ. Η εκτέλεση μαγνητοσκοπείται και φωτογραφίζεται και ξεσηκώνει την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ. 

   1978: ο Πολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι φυγοδικεί και πάει στη Γαλλία αφού παραδέχεται ενώπιον δικαστηρίου ότι, είχε σεξουαλικές σχέσεις με ένα 13χρονο κορίτσι. 

   1979: η καταδικασμένη για ληστείες τραπεζών Πάτι Χιρστ βγαίνει από τη φυλακή μετά τη μείωση της ποινής της από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζίμι Κάρτερ. Η Χιρστ είχε απαχθεί και στη συνέχεια είχε εισχωρήσει στη συμμορία των απαγωγέων της ακολουθώντας τους στις εγκληματικές τους πράξεις. 

   1979: ο Αγιατολάχ Χομεϊνί φτάνει στην Τεχεράνη του Ιράν από το Παρίσι μετά από εξορία δεκαπέντε χρόνων. 

   1982: Σενεγάλη και Γκάμπια σχηματίζουν μια συνομοσπονδία γνωστή ως Σενεγκάμπια. 

   1987: ο Πάτρικ Σιόμπεργκ καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύψος με 2.41 στο διεθνές μήτινγκ κλειστού στίβου στη μνήμη του Χρήστου Μάντικα στο ΣΕΦ μπροστά σε 15.000 θεατές, που τον παροτρύνουν να δοκιμάσει και ψηλότερα. Ο Σουηδός κρατάει δυνάμεις για το επόμενο μήτινγκ στη Στοκχόλμη, που θα πηδήξει 2.42 στις 30/6/87. 

   1988: "υπογράφεται η ""Συμφωνία του Νταβός""μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, Αντρέα Παπανδρέου και Τουργκούτ Οζάλ." 

   1992: ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Μπόρις Γιέλτσιν υπογράφουν τη Διακήρυξη του Καμπ Ντέιβιντ, με την οποία μπαίνει και επίσημα τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο. 

   1995: στην Ολλανδία, υπερχειλισμένοι ποταμοί στο νότιο τμήμα της χώρας αναγκάζουν 250.000 Ολλανδούς να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εκκένωσης πληθυσμού στην Ολλανδία τα τελευταία 40 χρόνια. 

   1996: η Visa και η MasterCard ανακοινώνουν τη συμφωνία των τεχνικών προδιαγραφών για τη διαβίβαση πληροφοριών των πιστωτικών καρτών μέσω Internet. 

   1996: η κρίση στα Ίμια κορυφώνεται. Στις 4.49 π.μ. ένα ελληνικό ελικόπτερο, που προσπαθεί να εξακριβώσει την παρουσία ή όχι Τούρκων στρατιωτών στη βραχονησίδα Ακρογιαλιά, συντρίβεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Από τις 6 το πρωί, η ελληνική σημαία δεν κυματίζει στη βραχονησίδα, ενώ με εντολή του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, αποσύρονται οι ελληνικές δυνάμεις. 

   1998: "ο ""υπό διάλυσιν""’Αρης του Χρήστου Μαγκότσιου, παίζοντας με 6 παίκτες κερδίζει την ΑΕΚ του Γιάννη Ιωαννίδη στον τελικό του Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδος με 71-68. Ο Παναγιώτης Λιαδέλης ανακηρύσσεται πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης. Ο Μάριο Μπόνι, που παίζει απλήρωτος χαρίζει τα οφειλόμενα στην ομάδα και φεύγει για την Ιταλία." 

   1999: "ο Γκάρι Κασπάροφ κερδίζει στο σκάκι τον ηλεκτρονικό υπολογιστή ""Deep Blue""με 4-2." 

   1999: ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) καταργεί τα σήμετα μορς, και εισάγει στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα το ψηφιακό Παγκόσμιο Σύστημα Κινδύνου και Ασφάλειας (GMDSS). 

   2002: πεθαίνει η Γερμανίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια και συγγραφέας Χίλντεγκαρντ Κνεφ σε ηλικία 76 ετών στο Βερολίνο. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ηθοποιούς της μεταπολεμικής Γερμανίας. 

   2002: "σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αήθη επίθεση κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων εκφράζουν την αποστροφή τους για τους απαράδεκτους υπαινιγμούς, που έφεραν την οικογένεια του Προέδρου να έχει νοικιάσει χώρο σε ιδιοκτήτη παράνομων ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δηλώνει ότι, η ""η επιδίωξή τους να αποσταθεροποιήσουν τους θεσμούς δεν θα πετύχει""." 

   2003: εκρήγνυται πάνω από το Τέξας κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη το διαστημικό λεωφορείο Κολούμπια στοιχίζοντας τη ζωή στο επταμελές πλήρωμά του ανάμεσα τους και ο πρώτος Ισραηλινός κοσμοναύτης. Επρόκειτο για το τελευταίο προγραμματισμένο από τη NASA ταξίδι του Κολούμπια. 

   2004: "εκατό νεκροί και περισσότεροι από 240 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός από δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σημειώνονται στα γραφεία δύο κουρδικών κομμάτων, του ""Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος""και της ""Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν"", στην πόλη Αρμπίλ του βορείου Ιράκ." 

   2004: στους 244 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών προσκυνητών οι οποίοι ποδοπατούνται μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια τελετουργικού, με το οποίο ολοκληρώνεται το ετήσιο προσκύνημα των πιστών στη Μέκκα. Ο αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους διακόσιους.

ΕVENTS OF THIS DAY IN THE PAST 1/2

$
0
0

Births[edit]

Deaths[edit]

THIS DAY IN MUSIC

$
0
0

February 1st: On this Day
1949, RCA Records issued the first ever 45rpm single, the invention of this size record made jukeboxes possible. 
1963, 17 year-old Neil Young performed his first professional date at a country club in Winnipeg. 
1964, The Beatles started a seven week run at No.1 on the US singles chart with 'I Want To Hold Your Hand', the first US No.1 by a UK act since The Tornadoes 'Telstar' in 1962 and the first of three consecutive No.1's from the group. 
1965, P.J. Proby split his pants during his first number at the ABC, Luton; the manager stopped the show and gave everyone in the audience a refund. The incident caused a ban on Proby's performance in UK halls and TV. 
1965, At the Arthur Smith Studios in Charlotte, North Carolina, James Brownrecorded 'Papa's Got A Brand New Bag', which will reach No.8 on the Billboard Pop chart and No.1 on the R&B chart the following August and later win a Grammy Award for Best Rhythm and Blues Recording. 
1965, 
1967, During a UK tour The Jimi Hendrix Experience played at The Cellar Club, South Shields. 
1967, At Abbey Road studios in London, The Beatles started work on a new song 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band'. It wasn't until The Beatles had recorded the song that Paul McCartney had the idea to make the song the thematic pivot for their forthcoming album. 
1967, Pink Floyd spent the day recording parts for the Syd Barrett  songs 'Arnold Layne' and 'Candy And A Current Bun' at Sound Techniques Studios, Chelsea, London. Floyd also turned professional on this day after signing a deal with EMI Records. 
1968, The Who kicked off their third North American tour at the Civic Auditorium San Jose, California 
1969, Tommy James and the Shondells started a two week run at No.1 on the US singles chart with 'Crimson And Clover', the group's second and last No.1. Billy Idol had a 1987 US No.1 with 'Mony Mony' a No.3 hit for Tommy James in 1968. 
1972, Chuck Berry had his first UK No.1 single with a live recording of a song he'd been playing live for over 20 years 'My Ding-a-Ling'. UK public morality campaigner Mary Whitehouse attempted to have the song banned due to its innuendo-laden lyrics. The Average White Band members guitarist Onnie McIntyre and drummer Robbie McIntosh played on the single. 
1975, Neil Sedaka had his second US No.1 single with 'Laughter In The Rain', over 12 years after his last chart topper 'Breaking Up Is Hard To Do'. 
1975, Pilot were at No.1 on the UK singles chart with 'January', the Scottish group's only No.1. The song was a No.1 hit in Australia for eight weeks. 
1979, Sex Pistols bassist Sid Vicious was released on bail after attacking Todd Smith, singer Patti Smith's brother, at a Skafish concert. John Lydon has since stated that Mick Jagger stepped in and paid for the lawyers for Vicious. 
1980, Blondie released 'Call Me', the main theme song of the 1980 film American Gigolo. It peaked at No. 1 for six consecutive weeks, and became the top-selling single of the year in the United States in 1980. 
1986, Music publisher Dick James died of a heart attack aged 65. Worked with many UK 60's acts including The Beatles. James signed Elton John and his lyricist Bernie Taupin as unknown artists in 1967 and was the founder of the DJM record label. 
1986, Diana Ross married Norwegian shipping magnate Arne Naess in Geneva, Stevie Wonder performed at the reception. The couple divorced in 2000. 
1989, Paul Robi from The Platters died of cancer. UK & US No.1 single 'Smoke Gets In Your Eyes'. Robi left The Platters in the early 60's being replaced by Nate Nelson from the Flamingos. 
1992, George Michael and Elton John went to No.1 on the US singles chart with 'Don't Let The Sun Go Down On Me', also a No.1 in the UK. All proceeds from the single went to Aids charities. 
1995, Richey Edwards guitarist with the Manic Street Preachers vanished leaving no clues to his whereabouts. He left The Embassy Hotel in London at 7am, leaving behind his packed suitcase. His car was found on the Severn Bridge outside Bristol, England sixteen days later. Edwards has never been found, despite constant searching, and in November 2008 he was declared officially dead. 
1997, Blur went to No.1 on the UK singles chart with 'Beetlebum'. The song's title is said to be a stab at Liam Gallagher, lead singer of Oasis for his over-idolisation of The Beatles.
1997, Boy George was beaten up by two bouncers after trying to jump the queue outside The Ministry Of Sound in London where George had been a guest DJ. 
1999, Four hundred people were injured at an Australian concert by Marilyn Manson when he stormed off stage after being bombarded with missiles and abuse at the show in Perth. One of Manson's guitar technicians needed treatment for cuts to his head. 
2001, A collection of Sir Elton John's private photos on display at a museum in Atlanta were withdrawn. The exhibition, which included snaps of nude men, was said to be too explicit, some school trips to the museum had been cancelled. 
2002, The father of S Club 7's Paul Cattermole was jailed for nearly three years for sex acts with two 14 year-old girl fans of the group. Gerald Cattermole, 50 had been warned by police not to get involved with fans who often visited his house. 
2004, LMC vs U2 started a two week run at No.1 on the UK singles chart with 'Take Me To The Clouds Above.' Based on the guitar riff from U2's classic song 'With Or Without You'. 
2005, Elvis Presley  was at No.1 on the UK singles chart with 'It's Now Or Never', the singers 21st No.1, first released in 1960. 
2008, US space agency Nasa announced that 'Across the Universe' by The Beatleswas to become the first song ever to be beamed directly into space. The track would be transmitted through the Deep Space Network - a network of antennas - on the 40th anniversary of the song being recorded, being aimed at the North Star, Polaris, 431 light-years from Earth. In a message to NASA, Paul McCartney said the project was an "amazing" feat. "Well done, Nasa," he added. "Send my love to the aliens. All the best, Paul." 
2009, Lily Allen started a three week run at No.1 on the UK singles chart with 'The Fear', the singers second UK No.1. 
2009, Bruce Springsteen started a two week run at No.1 on the UK album chart with 'Working on a Dream' his 16th studio album. 
2012, Don Cornelius, the host of US TV's Soul Train, (from 1971 until 1993), who helped break down racial barriers and broaden the reach of Black culture, died. Police officers responded to a report of a shooting at 12685 Mulholland Drive and found Cornelius with an apparent self-inflicted gunshot wound to the head. He was 75. 
2013, Coldplay's 'Clocks' topped a list by BBC Radio 6 Music's top 100 tracks of the past 10 years. More than 100,000 votes were cast in the poll which looked back over the 10 years since the station began in 2002. Arctic Monkeys''I Bet You Look Good On The Dancefloor' was voted into second place, and Elbow's 'One Day Like This' in third. 
2014, A new report found that about two-thirds of people were left with ringing in their ears after a night out at a club, gig or pub. Campaign group Action on Hearing Loss said the poll of 1,000 adults also showed a third would ignore the "safe level" on their music players. 
February 1st: Born on this day
1934, Born on this day, Bob Shane from The Kingston Trio who had the 1958 US No.1 & UK No.5 single 'Tom Dooley' plus nine other US Top 40 hits. 
1937, Born on this day, Don Everly, guitarist, singer with The Everly Brothers who had the 1958 UK & US No.1 single 'All I Have To Do Is Dream' plus over 25 other UK hit singles. 
1937, Born on this day, Ray Sawyer, singer, songwriter with Dr Hook who had the 1972 US No.5 & UK No.2 single 'Sylvia's Mother' plus 9 other US Top 40 hits. 
1938, Born on this day, Jimmy Carl Black, drummer who worked with Frank Zappaon his 1970 UK No.9 album Hot Rats. Black died on 1st Nov 2008. 
1939, Born on this day, Joe Sample, keyboards with The Crusaders who had the 1979 UK No.5 single 'Street Life'. 
1947, Born on this day, Normie Rowe, singer, biggest solo star of Australian pop in the Sixties, who in 1965 had the Australian No.1 single ‘Que Sera Sera’ which spent 11 weeks at the top of the charts. 
1948, Born on this day, Rick James, US singer who scored the 1981 US No.3 album 'Street Songs', and the 1981 US No 16 single 'Super Freak part 1'. James was found dead at his Los Angeles home on 6th August 2004. 
1950, Born on this day, Mike Campbell, guitarist with Tom Petty and the Heartbreakerswho had the 1977 single 'American Girl', the 1989 UK No.28 single 'I Won't Back Down', and the 1991 UK No.3 album 'Into The Great Wide Open'. Campbell has also worked with Bob Dylan, Johnny Cash, Fleetwood Mac, Roger McGuinn, Tracy Chapman, Warren Zevon, George Harrison and Stevie Nicks. 
1957, Born on this day, Dennis Brown, reggae singer, who had the 1979 UK No.14 single 'Money In My Pocket'. He died on July 1st 1999. 
1968, Born on this day, Lisa Marie Presley, daughter of Elvis. Also known as the "Princess of Rock and Roll." Married Michael Jackson in 1994, and separated on 10th December 1995. She was also married to actor Nicolas Cage. Lisa Marie had the UK No.16 single 'Lights Out'. 
1969, Born on this day, Patrick Wilson, drummer with American alternative rock band Weezer who had the 1995 UK No.12 single, 'Buddy Holly'.
1971, Born on this day, Ron Welty, drummer with The Offspring who had the 1999 UK No.1 & US No. 59 single 'Pretty Fly, (For A White Guy)', and the 1999 US No.6 & UK No.10 album 'Americana'. 
1975, Born on this day, Big Boi, (Antoine Patton), Outkast, US rapper who had the 2001 US No.1 & UK No.2 single 'Ms Jackson' and the 2004 US No.1 single 'Hey Ya'. 
1985, Born on this day, Swedish songwriter, record producer and musician, Shellback who was listed as the No.1 producer of 2012 on Billboard magazine's year end chart. With songwriter Max Martin he has produced, written and/or co-written songs for Taylor Swift, Usher, Pink, Lily Allen, Carrie Underwood ,Adam Lambert, Maroon 5, Avril Lavigne, Adele and other artists. 
1994, Born on this day, Harry Styles from English-Irish pop boy band One Direction who formed after finishing third in the seventh series of The X Factor in 2010. Scored the 2011 UK No.1 single 'What Makes You Beautiful' and the 2013 No.1 'One Way or Another (Teenage Kicks)'.

Article 12

$
0
0

'World's best chef' Benoit Violier dies aged 44


This file photo taken on May 15, 2012 shows Benoit Violier, chef of the Restaurant de l'Hotel de Ville in Crissier near Lausanne, SwitzerlandImage copyrightAFP/Getty Images
Chef Benoit Violier, whose Swiss restaurant was named the best in the world in December, has been found dead at his home.
Mr Violier, 44, ran the Restaurant de l'Hotel de Ville in Crissier, near the city of Lausanne.
It earned three Michelin stars and came top in France's La Liste ranking of the world's 1,000 best eateries.
Swiss police said Mr Violier, who was born in France, is believed to have killed himself.
The Swiss news website 24 Heures said (in French) that Mr Violier had been due to attend the launch of the new Michelin guide in Paris on Monday.
His death comes some six months after that of Philippe Rochat, his mentor and predecessor at the Restaurant de l'Hotel de Ville.
Having worked at the restaurant since 1996, Mr Violier took it over along with his wife Brigitte in 2012, before obtaining Swiss nationality.
A keen hunter, he was known for signature dishes including game and produced a weighty book on game meat last year.
French Swiss Chef Benoit Violier of the restaurant Hotel de Ville in Crissier, Switzerland, poses with his trophy for the best restaurant of the World during the award ceremony of Image copyrightAP
Image captionBenoit Violier's work was recognised by the French government last year
Accepting the French award, given by France's foreign ministry as an alternative to the World's Best 50 Restaurants prize, he said it was an "exceptional" honour.
Swiss chef Fredy Girardet, who also received three Michelin stars, told 24 Heures that he was "dumbfounded" by the news.
"He was a brilliant man," he said. "Such talent, and an amazing capacity for work. He was so kind, with so many qualities. He gave the impression of being perfect."
French chef Pierre Gagnaire tweeted: "My thoughts go out to Benoit Violier's family. Very sad news about an extremely talented chef."

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ 'ΑΛΦΑ'

$
0
0
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Alpha για την συνεργασία του με τον Πέτρο Κωστόπουλο, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή του ίδιου στον τηλεοπτικό χώρο.
Πώς όμως θα τον αξιοποιήσει ο σταθμός της Κάντζας και τι εκπλήξεις μας επιφυλάσσει ο ίδιος ο παρουσιαστής; Σύμφωνα με το People, ο Πέτρος Κωστόπουλος θα κρατά σημαντική θέση στη βραδινή ζώνη του σταθμού. Πιο συγκεκριμένα, η late night εκπομπή του η οποία θα μοιάζει με το «Βράδυ με τον Πέτρο Κωστόπουλο» θα προβάλλεται κάθε Τέταρτη βράδυ, πριν τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η εκπομπή αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στα μέσα του επόμενου μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία αυτή της Τετάρτης 17 Φεβρουαρίου.



Article 10

$
0
0

 Ο αγρότης Στάθης από την Κρήτη ή ο βοσκός Ηλίας από τη Χίο;

RITA ORA

Εκτύπωση
Με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας στη Χίο Πολίτης ξεκίνησε μία νέα μάχη στο Διαδίκτυο. Στάθης Στιβακτάκης vs Ηλίας Κοτσάτος. Ο πρώτος είναι ο διάσημος πλέον ξανθός Κρητικός αγρότης με τα γαλάζια μάτια ενώ ο δεύτερος είναι ο μελαχρινός κτηνοτρόφος από τη Χίο για τον οποίο πολλές θα πουν ότι είναι πιο όμορφος και πιο sexy. Ή μήπως δεν είναι; Ή μήπως θα έπρεπε να μην μας νοιάζει και τόσο και να αναγνωρίσουμε ότι και οι δύο είναι όμορφοι και να τους αφήναμε στην ησυχία τους;

Article 9

$
0
0


Η ιστορία του Χόλιγουντ



  
Όταν οι ισπανοί εξερευνητές έφτασαν για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Χόλιγουντ (Hollywood), οι ιθαγενείς αμερικανοί κατοικούσαν στην κοιλάδα της Σάντα Μόνικα. Λίγο αργότερα, οι Ινδιάνοι μετακινήθηκαν νότια και η ισπανική διοίκηση χώρισε την έκταση στα δύο. Γύρω στα 1870, μία αγροτική κοινότητα εγκαταστάθηκε στο δυτικό τμήμα και γνώρισε μεγάλη ευημερία, καλλιεργώντας μπανάνες και ανανάδες.
Το 1886 έφτασε στην περιοχή ο Χάρβεϊ Χέντερσον Γουίλκοξ, ένας κτηματομεσίτης από το Κάνσας. Αγόρασε μία έκταση πεντακοσίων στρεμμάτων και πολύ σύντομα ανέπτυξε ένα πλάνο για τη νέα κοινότητα που οραματίστηκε. Το όνομα Χόλιγουντ ήταν έμπνευση της συζύγου του Νταΐντα. Της φάνηκε αρκετά καλό για το ράντζο του άνδρα της, όταν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με τρένο άκουσε μια συνταξιδιώτισσα να μιλά με αυτό το όνομα για την πατρίδα της στο Οχάιο.
Τα επόμενα χρόνια, το Χόλιγουντ άρχισε ν'αλλάζει όψη. Φτιάχτηκαν δρόμοι και πεζοδρόμια, εκκλησίες, σχολεία και μία βιβλιοθήκη. Η κεντρική λεωφόρος Prospect -η σημερινή Hollywood Avenue- μετατράπηκε σ'έναν δρόμο με κύρος, όπου κάθε πλούσιος από τη Δύση επιθυμούσε μία κατοικία. Το 1903 η κοινότητα απέκτησε νομική οντότητα, αλλά λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού αναγκάστηκε να υπαχθεί το 1910 στην πόλη του Λος Άντζελες.
Το 1911 η εταιρία Nestor εγκαινίασε το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Χόλιγουντ σε μια παλιά ταβέρνα. Η περιοχή προτιμήθηκε λόγω του ανοιχτού χώρου και του καλού κλίματος που διέθετε. Οι ανάγκες αυτής της νέας βιομηχανίας έφεραν ραγδαίες αλλαγές στην κοινότητα, προκαλώντας συγκρούσεις ανάμεσα στους παλιούς και τους νέους κατοίκους. Οι αγροτικές εκτάσεις στα βόρεια της κεντρικής λεωφόρου κόπηκαν σε οικόπεδα, όπου χτίστηκαν σπίτια για τη φιλοξενία των εργαζομένων. Εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, κινηματογράφοι, κλαμπς και τράπεζες άρχισαν να ξεφυτρώνουν παντού, κατά τις δεκαετίες του 1920 και του '30.
Το Χόλιγουντ, όμως, κάθε άλλο παρά στατικό ήταν. Μόλις λίγες δεκαετίες αργότερα, η πρωτεύουσα του πλούτου και της χλιδής «μεταλλάχθηκε» και πάλι. Αν και πολλά στούντιο παρέμειναν, οι περισσότεροι αστέρες της μεγάλης οθόνης μετακόμισαν στο Μπέβερλι Χιλς και τα κομψά εστιατόρια και μαγαζιά τους ακολούθησαν. Το 1985 η λεωφόρος Χόλιγουντ μπήκε επίσημα στη λίστα των διατηρητέων περιοχών, για την προστασία των κτιρίων και της ιστορίας τους.


Article 8

$
0
0

Δύο Έλληνες για το Νόμπελ Ειρήνης: Η γιαγιά Αιμιλία Καμβύση και ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός

GIAGIADES

Εκτύπωση
Τρεις εμβληματικές μορφές του εθελοντικού κινήματος των πολιτών που λειτούργησαν στο Αιγαίο υπερασπίζοντας το δικαίωμα των προσφύγων στη ζωή, προτείνουν σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, για το φετινό βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας και της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα τις υποψηφιότητες προτείνουν ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός, ο Γεώργιος Πετράκος Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας και μέλος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο καθηγητής και Κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Χριστόδουλος Γιαλουρίδης και τέλος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.
Με επιστολή τους που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα αποσταλεί τις επόμενες ώρες στην Επιτροπή του βραβείου Νόμπελ προτείνονται δυο Έλληνες εθελοντέςπου με τις πράξεις τους που έγιναν γνωστές σημάδεψαν την παγκόσμια κοινότητα για το δράμα της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης. Η 85χρονη γιαγιά της Συκαμιάς Αιμιλία Καμβύση και ο 40χρονος ψαράς Στρατής Βαλαμιός. Στο πρόσωπο τους ζητείται να τιμηθούν όλοι ο Έλληνες εθελοντές κάτοικοι του Αιγαίου.

Μαζί τους και μια ξένη εθελόντρια και ακτιβίστρια, η γνωστή ηθοποιός Σούζαν Σάραντον που ταξίδεψε και έδρασε στη Λέσβο ανακουφίζοντας με τη δράση της τη ζωή των προσφύγων και των μεταναστών. Στο πρόσωπο της τιμώνται όλοι οι ξένοι εθελοντές που έπραξαν ανάλογα σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς. 
Όπως έγινε γνωστό, το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το μεγάλο βραβείο θα δοθεί για την ενίσχυση δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου ενώ το σύνολο των αναμνηστικών διπλωμάτων που θα το συνοδεύουν θα εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

$
0
0
@Συναρπαστκη ερμηνεια του Βασιλη Παπακωνσταντινου στην εκπομπη του Σπυρου Παπαδοπουλου ,οπου δικαιολογημενα βουρκωσαν πολλα ματια των καλεσμενων.Ηταν για την ελληνικη διασκευη της επιτυχιας του Σαρλ Αζναβουρ “Λα μαμα”.
@Για να μην ξεχναμε..τον Μαιο του 1970 στο Αλεξανδρειον Μελαθρον τραγουδησαν η Κατερινα Καζελλι και ο Ροκυ Ρομπερτς.
@Στην επιτροπη βραβευσης του δημοφιλεστερου τραγουδιστη στην Ολυμπιαδα του Τραγουδιου στο Παναθηναικο Σταδιο τον Ιουλιο του 1972 συμμετειχαν Κωστας Πρετεντερης,Γιαννης Μαρης,Κωστας Γιαννιδης,Νεστορας Ματσας,Λευτερης Κογκαλιδης,κ.α.Τραγουδησαν εκτος συναγωνισμου οι Πεππινο ντι Καπρι,Συλβι Βαρταν και Τζονυ Χαλινταιν,Ροκυ Ρομπερτς,κ.α.
@7 Μαρτιου στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης αφιερωμα στην Κατερινα Βαλεντε.
@Γευμα για εκπροσωπους των ΜΜΕ την Τεταρτη απο τον Γ.Βοτσαριδη,διευθυνοντα συμβουλο της  InterLife.
@Melrose Ballroom στη Νεα Υορκη,εκει θα εμφανιστουν αυτες τις μερες  η Ελ.Τσαλιγοπουλου και ο Νικος Κουρκουλης ,μας ενημερωνει ο Φωτης Παπαγερμανος.
@Πατρικ Σεμπαστιεν,η χαρα του θεατη στην TV5 οταν εχει την δικη του εκπομπη  Les Annees Bonheur το Σαββατοβραδο.Οι “Κομπανι Κρεολ”,τακτικοι καλεσμενοι χαλανε κοσμο σε καθε εμφανιση.
@Ειδαμε απο τη NOVA τα δυο πρωτα επεισοδια της σειρας X FILES με τους ιδιους πρωταγωνιστες απο τον πρωτο κυκλο.
@Singin’ in the rain-το τραγουδησε το  1929 η  Doris Eaton Travis στην επιθεωρηση The Hollywood Music Box Revue
1929 ο Cliff Edwards+Brox Sisters στην ταινια  The Hollywood Revue of 1929
1932 ο Jimmy Durante στο φιλμ  Speak easily
1940 η Judy Garlandστην ταινια  Little Nelly Kelly
 1959 ο Cary Grant  το σφυριζει στην ταινια North by Northwest
1978 το ηχογραφησαν οι Sheila+B Devotion
2010 και στην Ολλανδια ο Taco.
@Με τα γεγονοτα που συμβαινουν καθημερινα οι εκφωνητες  των τηλεοπτικων ειδησεων θα πρεπει να ειναι και να φαινονται αντικειμενικοι και σοβαροι.Στον Σκαι ο εκφωνητης των ειδησεων στις 6 κανει το αντιθετο απο καθε λογικη και κανεις δεν του βαζει φρενο στα εξυπνακιστικα που λεει,το ενα μετα το αλλο.Πιθανωτατα νομιζει οτι
αυτος εφερε εναν μοντερνο αερα στις ειδησεις η οτι οσοι προηγηθηκαν η ειναι συγχρονοι του στα ελληνικα καναλια ηταν-ειναι κατωτεροι του.
Λ.ΚΟΓΚΑΛΙΔΗΣ

Article 6

$
0
0

TZHN KEΛΛΥ-8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

Ο Χορος ειν’ η ζωη μου’ τιτλοφορειται το αφιερωμα στον σπουδαιο χορευτη,χορογραφο,ηθοποιο,τραγουδιστη και σκηνοθετη Τζην Κελλυ
   που θα παρουσιασει στο Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης με υλικο απο το προσωπικο του αρχειο ο δημοσιογραφος Λευτερης 
Κογκαλιδης.
Το 80λεπτο προγραμμα οργανωνουν το Μεγαρο Μουσικης Θεσσαλονικης και ο Συλλογος Φιλων Μουσικης Θεσσαλονικης.Η εισοδος ειναι ελευθερη.
Χορηγος επικοινωνιας ειναι το Πρακτορειο ,FM 104,9.
Η εκδηλωση που θα πραγματοποιηθει την Δευτερα  8 Φεβρουαριου,8μμ,στον πεμπτο οροφο του Μ2(αιθουσα Μωρις Σαλτιελ) περιλαμβανει
αποσπασματα απο τα 18 πιο σημαντικα μιουζικαλ στα οποια πρωταγωνιστει ο Κελλυ,απο το 1942-67.Στα αποσπασματα εμφανιζονται  οι
 Τζουντυ Γκαρλαντ,Ριτα Χαιηγουωρθ,Καθρυν Γκραιησον ,Βερα Ελλεν,Μιτσι Γκαιηνορ,Λεσλι Καρον κι ακομα οι Φρεντ Ασταιρ,Φρανκ Σινατρα,
Βαν Τζονσον,Νταν Νταιηλυ,ο αδελφος του  Φρεντ Κελλυ,κ.α.
Το αφιερωμα ολοκληρωνεται με το μπαλετο-φιναλε της ταινιας “Ενας Αμερικανος στο Παρισι” και το τραγουδι μεσα στην βροχη που 
συμβολιζει την πιο εμβληματικη σκηνη στην ιστορια των μιουζικαλ.
Την Δευτερα 7 Μαρτιου το προγραμμα ειναι αφιρωμενο στην Κατερινα Βαλεντε

Article 5

$
0
0

Παρουσίαση νέου μενού στο εστιατόριο “Αμβροσία” του Hyatt Regency Thessaloniki


Την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου , στο εστιατόριο Ambrosia του Hyatt Regency Thessaloniki , ο Executive Chef Απόστολος Αλτάνης και η ομάδα του, παρουσίασαν το νέο μενού του εστιατορίου Ambrosia .     
 
Η ομάδα του Τμήματος Πωλήσεων και Μάρκετινγκ μαζί με τον κύριο Κώστα Πάντη, Διευθυντή Επισιτιστικών Τμημάτων του ξενοδοχείου καλωσόρισαν τους εκπροσώπους τύπου και ΜΜΕ της πόλης σε ένα βραδινό επίσημο κάλεσμα στον χώρο του εστιατορίου, ο οποίος διαμορφώθηκε ειδικά για την περίσταση.

 Όλο το προσωπικό του Hyatt Regency Thessaloniki ήταν εκεί για να προσφέρει το χαμόγελο και τη ζεστή φιλοξενία του εστιατορίου στους παρευρισκόμενους.

Με την έναρξη της εκδήλωσης, τη σκυτάλη πήρε ο Γενικός Διευθυντής, κ. Rufat Babayev ο οποίος καλωσόρισε τους καλεσμένους ενώ ακολούθησε Executive Chef κ. Απόστολος Αλτάνης ο οποίος παρουσίασε τα πιάτα στους προσκεκλημένους, υπογράμμισε τη φιλοσοφία και την έμπνευσή του από φρέσκα εποχιακά ελληνικά υλικά αλλά και την της εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες καθώς και την παρουσίαση του κάθε πιάτου.

Στις ευχαριστίες η Διεύθυνση του Hyatt Regency Thessaloniki σημειώνει: «Ευχαριστούμε όλους τους  συνεργάτες που μας τίμησαν με την παρουσία τους! Ευχαριστούμε τους χορηγούς που στήριξαν την προσπάθειά μας: Loud Events για την επιμέλεια της μουσικής κάλυψης της εκδήλωσης, Meni Rogoti για την επιμέλεια της διακόσμηση  καθώς και την εταιρεία Livemedia για την επιμέλεια του video και της τηλεοπτικής κάλυψης. Τέλος, ευχαριστούμε όλο το προσωπικό του Hyatt Regency Thessaloniki που με πάθος, χαμόγελο κι αισιοδοξία καταφέρνει να ξεπερνάει τις προσδοκίες όσων μας επισκέπτονται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». 
Από αριστερά η director sales and marketing  του Hyatt Regency Thessaloniki Έλενα Μπινιάρη, ο executive chef Απόστολος Αλτάνης,  ο Τάκης Ζαχαράτος, η Σουζάννα Δούδου, p.r. Regency Casino, o γενικός διευθυντης του Hyatt Regency Thessaloniki  Rufat Papajev και ο διευθυντής marketing του Regency Casino Γιάννης Κιόσης.
 το menu της βραδιάς


Μεσογειακές γαστρονομικές προτάσεις με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Πιάτα με υψηλής ποιότητας υλικά συνδυασμένα με απλότητα που κρύβει όμως προσεκτική και δημιουργική δουλειά, αγάπη και μεγάλη εμπειρία.
 Πιπεράτος τόνος και μαρινάτο φιλέτο τσιπούρας με μαύρο ταραμά και κρίταμο τουρσί

Για να δοκιμάσετε τις υπέροχες δημιουργίες του νέου μενού, οι ώρες τις λειτουργίας είναι
Ώρες λειτουργίας:   Μεσημέρι      Δευτέρα έως Παρασκευή – 6μμ έως 12πμ
                                                           Σάββατο – από 12.30μμ έως 12πμ
Κυριακή - – από 12.30μμ έως 12πμ
- See more at: http://www.ka-business.gr/pages/Busness_and_Pleasure/10955/ellhnikh-dhmioyrgikh-koyzina-paroysiash-neoy-menoy-sto#sthash.fSaZHjXx.dpuf

Article 4

$
0
0

123.723 επισκέπτες στην 26η Agrotica
Ξεπέρασαν τους 120.000 οι επισκέπτες της 26ης Agrotica, προσέλευση που ανέδειξε τη φετινή διοργάνωση σε πραγματική «γιορτή» του αγροτικού κόσμου. Ειδικότερα, παρά τις εν εξελίξει αγροτικές κινητοποιήσεις και τις δυσκολίες πρόσβασης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του τετραημέρου (28-31 Ιανουαρίου), 123.723 επισκέπτες έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στη μεγαλύτερη αγροτική διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Μάλιστα, πέραν της συνολικής κοσμοσυρροής, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση κατά 51% των ξένων εμπορικών επισκεπτών, που προήλθαν από 22 χώρες. 

Η 26η Agrotica, που ξεκίνησε με ρεκόρ συμμετοχών, αφού συγκέντρωσε περισσότερους από 1.500 εκθέτες έναντι των 1.349 της προηγούμενης διοργάνωσης, αλλά και με ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των χωρών που είχαν παρουσία με εκθέτες τους, ο οποίος ανήλθε σε 41 έναντι 35 του 2014, ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Μάλιστα, το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, που γέμισε τα περίπτερά της και έσπευσε να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο, έγινε ιδιαίτερα αντιληπτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οπότε το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης «βούλιαξε» στην κυριολεξία.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στις παράλληλες εκδηλώσεις της 26ης Agrotica, που πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο τη διοργάνωση. Ενδεικτικό είναι πως στο 6οΠανελλήνιο Συνέδριο της έκθεσης, με θέμα «Νέες τεχνολογίες και προοπτικές στην καλλιέργεια των οπωροκηπευτικών», το οποίο συνδιοργανώθηκε από τη ΔΕΘ-Helexpo και το τμήμα Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.,
συμμετείχαν 750 σύνεδροι.


Η ΔΕΘ-Helexpo ανανεώνει το εκθεσιακό της «ραντεβού» με τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα για τον Φεβρουάριο του 2017, με τη διοργάνωση της 10ηςΔιεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία «Zootechnia». 
Viewing all 57999 articles
Browse latest View live




Latest Images