Quantcast
Channel: nostos-music.blogspot
Viewing all 57965 articles
Browse latest View live

Article 11

$
0
0

Ντέιβιντ Μπρούμπεκ
1920 – 2012

Ντέιβιντ Μπρούμπεκ


Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ, ιδιαίτερα δημοφιλής τις δεκαετίες του '50 και του '60. Εντάσσεται στο κλίμα της Cool Jazz και της West Coast Jazz, του μουσικού ιδιώματος που ανέπτυξαν οι λευκοί τζαζίστες της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ τη δεκαετία του '50, ως αντίδραση στο «θερμό» bebop των αφροαμερικανών συναδέλφων τους. Οι μελετητές του έργου του τον κατατάσσουν και στο τζαζιστικό ιδίωμα του «Τρίτου Κύματος» (Third Stream), που συνδυάζει την κλασσική με την τζαζ μουσική.
Ο Ντέιβιντ Γουόρεν «Ντέιβ» Μπρούμπεκ (David Warren “Dave” Brubeck) γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 1920 στο Κόνκορντ της Καλιφόρνιας. Ο πατέρας του, Πίτερ Μπρούμπεκ, με καταγωγή από την Ελβετία (το πραγματικό επώνυμό του ήταν Μπρόντμπεκ) ήταν αγελαδοτρόφος και η μητέρα του Ελίζαμπεθ (αγγλογερμανικής καταγωγής) δασκάλα του πιάνου.
Ο νεαρός Μπρούμπεκ πήρε μαθήματα πιάνου από τη μητέρα του, αλλά δεν μπορούσε να διαβάσει μουσική, εξαιτίας της «φτωχής» του όρασης. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του γράφτηκε στο Κολλέγιο του Ειρηνικού στο Στόκτον της Καλιφόρνιας (νυν Πανεπιστήμιο του Ειρηνικού) για να σπουδάσει κτηνίατρος και να αναλάβει τη διεύθυνση του οικογενειακού ράντσου. Το μυαλό του, όμως, ήταν στη μουσική. Με την προτροπή του καθηγητή του στη Ζωολογία εγκατέλειψε τις σπουδές του στην κτηνιατρική. «Μπρούμπεκ, το μυαλό σου δεν είναι εδώ. Είναι στο Ωδείο. Χάνουμε και χάνεις τον χρόνο σου», του είπε ο δρ Άρνολντ.
Ο Μπρούμπεκ γράφτηκε στο τοπικό ωδείο, αλλά ούτε κι εκεί οι επιδόσεις του ήταν καλές. Οι καθηγητές του γρήγορα διαπίστωσαν ότι δεν ήξερε να διαβάζει μουσική, ενώ οι γνώσεις του στην αντίστιξη και την αρμονία ήταν φτωχές. Θέλησαν να τον διώξουν, αλλά πείστηκαν να παραμείνει στη σχολή και να αποφοιτήσει, αρκεί να μην γίνει δάσκαλος της μουσικής και χαλάσει τη φήμη του ωδείου. Ο Μπρούμπεκ παράλληλα με τις σπουδές του έπαιζε τζαζ σε τοπικά κλαμπ για να συμπληρώνει το εισόδημά του.
Μετά την αποφοίτησή του από το ωδείο το 1942 παντρεύτηκε τη ραδιοφωνική παραγωγό Αϊόλα Γουίτλοκ, συμφοιτήτριά του από το Πανεπιστήμιο, με την οποία απέκτησε έξι παιδιά, τα τέσσερα από τα οποία ακολούθησαν καριέρα μουσικού. Αμέσως μετά στρατεύτηκε και στάλθηκε στα πολεμικά μέτωπα της Ευρώπης, όπου υπηρέτησε κάτω από τις διαταγές του στρατηγού Πάτον. Τον επόμενο χρόνο σε μια εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού έπαιξε πιάνο, εντυπωσιάζοντας τους παρισταμένους. Κλήθηκε να σχηματίσει ένα συγκρότημα από τους ανωτέρους του για την ψυχαγωγία των στρατιωτών κι έτσι κατόρθωσε να περάσει το υπόλοιπο της θητείας του στα μετόπισθεν, μακριά από τα θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων. Στις αρχές του 1944 συνάντησε ένα σαξοφωνίστα, τον Πολ Ντέσμοντ, ο οποίος υπηρετούσε και αυτός τη θητεία του στην Ευρώπη, μια γνωριμία που θα παίξει σημαντικό ρόλο λίγα χρόνια αργότερα στην ίδρυση του θρυλικού σχήματος Dave Brubeck Quartet.
Μετά την αφυπηρέτησή του το 1946 συνέχισε τις μουσικές του σπουδές του με καθηγητή τον γάλλο συνθέτη Ντάριους Μιγιό, ο οποίος τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την τζαζ και όχι με την κλασσική μουσική. Παρακολούθησε και μια σειρά διαλέξεων του πάπα της ατονικότητας Άρνολντ Σένμπεργκ στο Πανεπιστήμιο του UCLA. Η μουσική του καριέρα άρχισε ουσιαστικά στα τέλη της δεκαετίας του '40 με δύο γκρουπ, ένα οκτέκτο και ένα τρίο, που έφεραν το όνομά του, με πιο γνωστό συνεργάτη τον βιμπραφωνίστα και ντρέμερ Καρλ Τσέιντερ.
Έχοντας αναρρώσει πλήρως από ένα θαλάσσιο ατύχημα που παρ’ ολίγο να του κοστίσει τη ζωή, δημιούργησε το 1951 ένα κουαρτέτο, το Dave Brubeck Quartet, με το οποίο έμελλε να δοξαστεί. Με βάση το Σαν Φρανσίσκο άρχισε να παίζει σε κλαμπ και πανεπιστημιακά αμφιθέατρα της περιοχής και να γίνεται γνωστός. Το πρώτο του άλμπουμ για την Columbia με τίτλο Jazz Goes to College (1954) τον σύστησε για τα καλά στο αμερικάνικο κοινό. Την ίδια χρονιά έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό TIME, όντας μόλις ο δεύτερος τζαζίστας που απολάμβανε αυτή την τιμή (ο πρώτος ήταν ο Λούις Άρμστρονγκ το 1949). Ο Μπρούμπεκ δεν ενθουσιάστηκε, αφού θεωρούσε ότι έγινε εξώφυλλο για φυλετικούς λόγους, επειδή ήταν λευκός. Πίστευε ότι υπήρχαν απείρως καλύτεροι από αυτόν αφροαμερικανοί τζαζίστες, που άξιζαν αυτής της τιμής.
Το 1958 το κουαρτέτο του απέκτησε την οριστική μορφή: Ντέιβ Μπρούμπεκ (πιάνο), Πολ Ντέσμοντ (άλτο σαξόφωνο), Γιουτζίν Ράιτ (κοντραμπάσο) και Τζο Μορέλο (ντραμς). Το 1959 μπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το άλμπουμ Time Out, με το οποίο άφησε το αποτύπωμά του στην ιστορία της τζαζ μουσικής. Ένα άλμπουμ με πρωτότυπες συνθέσεις, που η Columbia δίσταζε να κυκλοφορήσει, επειδή οι συνθέσεις του ήταν γραμμένες σε ασυνήθιστους για τη δυτική μουσική ρυθμούς 9/8 (ο ρυθμός του ζεϊμπέκικου), 5/4, 3/4 και 6/4, τους οποίους είχε ανακαλύψει κατά τη διάρκεια της περιοδείας του σε Ευρώπη και Ασία. Το άλμπουμ κυκλοφόρησε τελικά στις 14 Δεκεμβρίου 1959 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, με συνθέσεις, όπως τα Take FiveBlue Rondo A La Turk και Three to Get Ready. Υπήρξε το πρώτο άλμπουμ της τζαζ που ξεπέρασε σε πωλήσεις το ένα εκατομμύριο αντίτυπα και έγινε πλατινένιο.
Η επιτυχία του Μπρούμπεκ συνεχίστηκε και στη δεκαετία του '60 με καταιγισμό από άλμπουμ, ένα από τα οποία, το At Carnegie Hall του 1963, υμνήθηκε από την κριτική ως ένα από τα καλύτερα λάιβ άλμπουμ της τζαζ μουσικής. Ο τελευταίος δίσκος με το κουαρτέτο του ήταν το Anything Goes και κυκλοφόρησε το 1966. Στα τέλη του 1967 διέλυσε το περίφημο κουαρτέτο του και περιόρισε τις συναυλίες για να αφοσιωθεί στη σύνθεση εκτεταμένων ορχηστρικών και χορωδιακών έργων (The Light in the WildernessMass to HopeΤhe Gates of Justice κ.ά.)
Στη χώρα μας εμφανίσθηκε δύο φορές. Στις 16 Ιουλίου 1983 στο Ηράκλειο της Κρήτης και στις 28 Ιουνίου 1996 στο Θέατρο του Λυκαβηττού στην Αθήνα.
Ο Ντέιβ Μπρούμπεκ πέθανε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 από καρδιακή προσβολή στο Νόργουοκ του Κονέκτικατ.


Με τη μουσική του ανθρώπινου σώματος

$
0
0
                              Με τη μουσική του ανθρώπινου σώματος

 Μία συναυλία χωρίς μουσικά όργανα, με τον ήχο να παράγεται από τα σώματα των  ίδιων των συντελεστών της, θα δώσει το Σύνολο Κρουστών του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου, στις 21.00, στο θέατρο Άνετον (Παρασκευοπούλου 42).  «Η ζωή μέσα» είναι ο τίτλος της παράστασης, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014. 
Τους  φοιτητές από τα σύνολα κρουστών, του αυτοσχεδιασμού και της ειδίκευσης των κρουστών οργάνων διδάσκει ο συνθέτης και επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Αναστάσιος Βασιλειάδης.
Τα δρώμενα της παράστασης είναι το αποτέλεσμα της  πιθανής  ροής των ονείρων που βλέπει κάποιος όταν παραδίνεται στα χέρια του Ορφέα.  «Ουσιαστικά υιοθετείται  ένα πλαίσιο, εν προκειμένω το ασυνείδητο (η βασιλική οδός των ονείρων) για να πρωταγωνιστήσει επί σκηνής. Πρωταγωνιστής λοιπόν ο ύπνος. Ότι ακούγεται και φαίνεται  είναι δράση των επιθυμιών και εμπειριών που χάραξαν την ύπαρξή μας μέσα από την ατμόσφαιρα του ονείρου», εξηγεί ο κ. Βασιλειάδης. 
Ο  κοινός  παρανομαστής των διαφορετικών συνόλων είναι οι   «τεχνικές παράστασης» που έχει ως βάση την συνέργια των τεχνών.
Στη σκηνή τοποθετούνται σε μισοφέγγαρο 24 καρέκλες με επίκεντρο το στρώμα του κοιμωμένου. Γύρω από αυτό δομείται η παράσταση. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη. 

EUROPE DIRECT ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

$
0
0

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ  

Ημερίδα με θέμα «Ευρώπη 2020: Παρουσίαση προγραμμάτων Horizon 2020 και Erasmus+» διοργανώνει την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014,  από τις 17:30 το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης Europe Direct.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης (Β. Γεωργίου Α΄1, 1ος όροφος) και στοχεύει στην ενημέρωση των πολιτών γύρω από θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το έτος 2015, στα χρηματοδοτικά και ερευνητικά προγράμματα καθώς και στα προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης νεολαίας.
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της ημερίδας:
17:30 Προσέλευση κοινού - εγγραφές
18:00 Χαιρετισμοί
18:10 Εισηγήσεις:

Αργύρης Περουλάκης, Αναπληρωτής Επικεφαλής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα: «Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη»
Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα: «Πολιτικές και Νομοθετικές προτεραιότητες του Κοινοβουλίου για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο 2014-2019»

Α΄ μέρος, “Horizon 2020”
Απόστολος Δημητριάδης, Εθνικό Σημείο Επαφής για τη θεματική Νανοτεχνολογίας, προηγμένα υλικά και προηγμένες διαδικασίες μεταποίησης και επεξεργασίας: «Ορίζοντας 2020: το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Έρευνα και την Καινοτομία»
Ζιώγου Φωτεινή, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα “Marie Curie”: «Παρουσίαση προγράμματος Marie Curie»

19:30 Διάλειμμα

20:00 Β΄ μέρος, “Erasmus+”

Δημήτρης Μαραγκός, εκπρόσωπος ΙΚΥ: «Το Erasmus+ για την εκπαίδευση και την κατάρτιση».
Δέσποινα Βαχάρη, Γραφείο Erasmus Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Το ESN και ο ρόλος του»
Νατάσα Δεδούση, Εκπρόσωπος Erasmus+ στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ: «Το Erasmus για τους νέους και τα πέντε(5) προγράμματα του INEDIBIM”
Χαράλαμπος Σαμαντζής, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: «Erasmus για νέους επιχειρηματίες»

Στο τέλος κάθε εισήγησης θα ακολουθεί συζήτηση, ενώ με την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας θα χορηγηθούν  βεβαιώσεις συμμετοχής. 


Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης: 

ΠΑΡΑΤΕΙΝΕΤΑΙ Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ

$
0
0

ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2015

Παρατείνεται κατά ένα έτος η ισχύς του Σήματος Μόνιμου Κατοίκου του Δήμου Θεσσαλονίκης, που διατίθεται από την 1η Δημοτική Κοινότητα, για τους κατόχους της κάρτας 2014, σύμφωνα με την 1294/18-11-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.
Επισημαίνεται ότι οι κάτοικοι που διαθέτουν μόνιμη κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη) στις περιοχές του κέντρου όπου ισχύει το μέτρο και επιθυμούν να υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση, θα πρέπει να απευθύνονται  στην 1ηΔημοτική Κοινότητα (Προξ. Κορομηλά 36). 

Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 2313 318500, 2313 318501, 2313 318504, 2313 318507
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:

 HYPERLINK "http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/ApokentrYpiresies/A-DimKoinotita/Karta Monimou Katoikou/entipo-aitisis-simatos.doc"ΑΙΤΗΣΗ


 HYPERLINK "http://www.thessaloniki.gr/portal/page/portal/DioikitikesYpiresies/ApokentrYpiresies/A-DimKoinotita/Karta Monimou Katoikou/dikaiologitika-kartas-2014.doc"ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Article 7

$
0
0

Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα
Το Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service και το Anatolia School of Business του ACT

σας προσκαλούν στο

2ο Forum για το Επιχειρείν και την Πολιτική
«Η Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα: Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα»


την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, στις 18:00- 21:00 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (ισόγειο)

Ομιλητές:
  • Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος ΔΕΘ Helexpo Α.Ε.
  • Έφη Στεφοπούλου, Αναλύτρια Πολιτικής, Μονάδα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
  • Μιχάλης Στάγκος, Συνιδρυτής, Industry Disruptors – Game Changers
  • Δρ Δημήτρης Κονταρίνης, Διευθυντής του Κέντρου Επιχειρηματικότητας στο Anatolia School of Business του ACT
Συντονιστές:
  • Δρ David Wisner, Διευθυντής Dukakis Center, ACT
  • Δρ Νικόλαος Χουρβουλιάδης, Εκτελεστικός Διευθυντής, Anatolia School of Business, ACT
Η συζήτηση θα γίνει στα Ελληνικά. Είσοδος Ελεύθερη.


Κλικ εδώ για το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Δηλώστε συμμετοχή εδώ έως 10 Δεκεμβρίου

Περισσότερες πληροφορίες
τηλ. 2310398227 (Δ-Π 10:00-15:00)
e-mail: dukakis-center@act.edu


Κλικ εδώ για να βρείτε το event στο facebook
The Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service and The Anatolia School of Business at ACT

cordially invites you to attend the

2nd Business and Politics Forum
Entrepreneurship in Greece: Looking at the big picture


Thursday, December 11, 2014, 18:00- 21:00
Thessaloniki City Hall (Ground Floor)


Speakers:
  • Anastasios Tzikas, President of the Board, TIF Helexpo SA
  • Efi Stefopoulou, Policy Analyst, Strategic Planning Unit, Ministry of Public Administration Reform and e-Government
  • Mihalis Stangos, Co-Founder, Industry Disruptors – Game Changers
  • Dr Dimitris Kontarinis, Director of Entrepreneurship Hub, Anatolia School of Business, ACT


Moderators:
  • Dr David Wisner, Executive Director, Dukakis Center, ACT
  • Dr Nikolaos Hourvouliadis, Acting Chair, Anatolia School of Business, ACT
 
The event will be held in Greek and is open to the general public. Questions in English will be encouraged by the speakers.

Click here to view the program

R.S.V.P. here by December 10

For more information please 
call tel. 2310398227 (M-F 10:00-15:00)
e-mail: dukakis-center@act.edu


Click here for the event on facebook
 
Διοργανωτές

Article 6

$
0
0

The 15 Songs That Defined the Boomer Generation

Weigh in on which of these meant the most in your youth

 by Doug Bradley
Microphone with an antique radio background
Doug Bradley is a U.S. Army veteran and the author of DEROS Vietnam, a fictional montage of war stories set during the early 1970s. He also is a member of the Deadly Writers Patrol (DWP)writing group that publishes a periodic magazine which includes work by veterans of the Iraq and Afghanistan wars. 

Microphone with an antique radio background
Thinkstock
We each have our own life soundtrack, especially those of us who grew up in the heyday of rock 'n' roll. Mine is heavily influenced by growing up in 1950s Philadelphia with an older brother (not a boomer) who sang with street-corner doo-wop groups and danced on American Bandstand.
 
Individual soundtracks pull from a combination of ingredients, including when you were born, where you lived and which radio stations you listened to. But there were some songs that became part of a collective, generational playlist. Back then, radio was our Internet, and the songs the DJs spun connected us to our world and to one another.

(MORE: You're a Boomer If You Love These 10 Movies)
 
Here, in chronological order, are the 15 songs that this boomer ranks among the best that spoke to and defined our generation. Yes, my list tilts more East Coast, urban, R&B and late '50s and '60s. And I realize that, like every time one person tries to represent the millions of individuals who make up the baby boom, there will be discussion. In fact, I'm looking forward to comparing notes. Tell Next Avenue which songs you would put on a list of music that made us who we are, in the comments section below.
 
1. Jailhouse Rock - Elvis Presley (1957)

Why I loved it: “Elvis the Pelvis” had been around a few years already and was huge with my older brother and his crowd. This song was when I jumped on that bandwagon. It seemed really cool to have a hit song from a film with the same name — one of Elvis’ better flicks — and the song's two-chord riff is among rock's most unforgettable moments.

Memorable lyric snippet:
Bugsy turned to Shifty and he said, "Nix nix,
I wanna stick around a while and get my kicks."


You might not know: Jailhouse Rock was the first record to enter the British singles chart at No. 1.
 
2. That’ll Be The Day – Buddy Holly and the Crickets (1957)

Why I loved it: This tune wasn’t just catchy, it was jaw dropping. Up until then, nothing sounded quite like this (Holly used double-tracking) or had utilized the lineup of two guitars, bass and drums. This all became even more poignant when Holly was killed in a plane crash in early 1959 (“the day the music died”).

Memorable lyric snippet:
You say you're gonna leave, you know it's a lie
'Cause that'll be the day when I die


You might not know: The title, and inspiration, were from the classic John Wayne western,The Searchers, and That’ll be the Day was the first song recorded by the Quarrymen, who later became known as the Beatles.
 
3. At the Hop – Danny and the Juniors (1957-58)

Why I loved it: The song and the group were just so south Philly — American Bandstand impresario Dick Clark changed the group’s name and single-handedly made this a hit record. It’s celebrated for combining two of the most popular formulas in 1950s rock 'n' roll: the 12-bar blues and '50s progression.
 
Memorable lyric snippet:
You can rock it you can roll it
Do the stomp and even stroll it
At the hop

You might not know: The rock 'n' roll revival act Sha Na Na delivered a raucous version of this at Woodstock in 1969.
 
4. Johnny B. Goode – Chuck Berry (1958)

Why I loved it: It feels like rock 'n' roll truly arrived with this great song. Couldn’t get enough of it. And, oh, that guitar riff. It didn’t matter to the local white DJs that Chuck Berry was black because they kept on playing this song on the radio, pretty much eliminating what was up until then called “race music.”

Memorable lyric snippet:
Who never ever learned to read or write so well
But he could play the guitar just like ringing a bell

Go Johnny go!

You might not know: The opening guitar riff on Johnny B. Goode is a note-for-note copy of the opening single-note solo on bandleader Louis Jordan’s Aint That Just Like a Woman and the song originally had "colored boy" in the lyrics, but Chuck Berry changed it to "country boy" to help ensure radio play.

5. What’d I Say – Ray Charles (1959)

Why I loved it: This was the song my parents turned off the radio for and wouldn’t let us buy. It reeks of improvisation, call and response, and sex. It forced you to get up and move, made Ray Charles a star and launched the musical sub-genre later known as soul.

Memorable lyric snippet:
See that girl with a diamond ring
she knows how to shake that thing


You might not know: Ray Charles and his orchestra ad-libbed the song in front of a white audience at the end of a set in late 1958.  
 
6. The Twist – Chubby Checker (1960)

Why I loved it: If we were going to celebrate our own music, we needed our own dance and this song made all that happen. The dance craze swept the nation, eventually captivating high society and marking a turning point for “adult” acceptance of rock 'n' roll music.

Memorable lyric snippet:
Yeah, daddy just sleepin'
And mama ain't around
We're gonna twisty twisty twisty
Till we tear the house down


You might not know: The Twist is the only hit single to reach No. 1 in two chart runs (1960 and 1962).

7. I Want to Hold Your Hand – The Beatles (1963)

Why I loved it: What teenager didn’t dig the Beatles in early 1964? Their sound was clean and crisp and fun, a combination of Elvis, the Everly Brothers and Buddy Holly. In fact, their manager Brian Epstein said this song was designed with “an American sound in mind.” And did we Americans ever love the Beatles.

Memorable lyric snippet:
Yeah you, got that something
I think you'll understand
When I feel that something
I wanna hold your hand


You might not know: According to John Lennon, I Want to Hold Your Hand sprang into being when, having to come up with an opening line, Paul hit a chord on the piano to which John said “That’s it. Do it again!”
 
8. Dancing in the Street – Martha and the Vandellas (1964)


Why I loved it: In June 1964, just about everything in America — politics, race, music, foreign policy — was going to change and this song became its anthem. Equal measures dance record, celebration, and call to action, Dancing in the Street is 100 percent pure joy. The trumpet introduction — the “fanfare” before the song’s announcement — is one of the seminal moments in rock 'n' roll history.

Memorable lyric snippet:
Calling out around the world
“Are you ready for a brand new beat?”

You might not know: The song’s writers — Ivy Jo Hunter, Marvin Gaye and Mickey Stevenson — “tricked” Martha Reeves into doing an extra take of this song so she’d record it a little edgier because they knew she’d be irritated.

(MORE: 1964: The Year America Lost It)
 
9. (I Can’t Get No) Satisfaction – Rolling Stones (1965)

Why I loved it: This song (and the one that follows) embodied my turning 18 and being newly out of high school in the summer of 1965. We listened to Satisfaction all summer long — it captured the spirit of those times — pretending we were Keith Richards running his guitar through a Gibson Fuzz Box to create the song’s distinctive distortion effect. What a sound.

Memorable lyric snippet:
And that man comes on to tell me
How white my shirts can be
But he can't be a man 'cause he doesn't smoke
The same cigarettes as me


You might not know: The opening guitar riff is very similar to Dancing in the Street, so much so that Keith Richards was worried it was too much alike.
 
10. Like a Rolling Stone — Bob Dylan (1965)


Why I loved it: For me, this is the greatest song of all time. The confrontational lyrics, the questioning, the cynicism, the sound, the length — they all combined to make this so unique and exceptional. We’d never heard anything quite like it before. Every time that snare drum popped, we turned up the car radio and sang this tune at the top of our lungs. How do you spell freedom?

Memorable lyric snippet: 
How does it feel
To be on your own
With no direction home
Like a complete unknown
Like a rolling stone


You might not know: Dylan's original draft of the song’s lyrics was written on four sheets of headed notepaper from the Roger Smith Hotel in Washington, D.C. The handwritten pages sold for more than $2 million at Sotheby’s New York in June 2014, setting a record for a popular music manuscript.
 
11. Good Vibrations – The Beach Boys (1966)

Why I loved it: We East Coast kids spurned some of the early Beach Boys hits as generic ripoffs, but this song was something else again. It came out when I was in college and blew us away with its array of instruments, strange sounds and key shifts. “It’s as if Brian Wilson’s used the recording studio as another instrument,” one of my fraternity brothers remarked, and was he ever right.

Memorable lyric snippet: 
I'm pickin' up good vibrations
She's giving me excitations (Oom bop bop)


You might not know: Brian Wilson spent nearly eight months in four recording studios — at a cost of more than $50,000 — to get this one right. At the time, Good Vibrations represented the greatest sum of money ever spent on a single.
 
12. Respect – Aretha Franklin (1967)

Why I loved it: I liked listening to girl groups like The Shirelles and The Ronettes when I was growing up and was also a big fan of The Supremes and the Motown girl groups, but I don’t ever remember hearing a woman sound like this — so strong and demanding and, well, feminist. It didn’t hurt that Aretha had that incredible voice and brought the Muscle Shoals Rhythm Section, a group of four studio musicians, to New York for the recording.

Memorable lyric snippet: 
R-E-S-P-E-C-T
Find out what it means to me
R-E-S-P-E-C-T
Take care, TCB


You might not know: It was Aretha's idea to cover the Otis Redding song ("That a girl took away from me, a friend of mine, this girl she just took this song," he said at the Monterey Pop Festival). She came up with the arrangement, added the "Sock it to me" lines, and played piano on the track. Her sisters Emma and Carolyn sang backup.
 
13. Light My Fire – The Doors (1967)

Why I loved it: Nearing the end of my sophomore year of college, I began to notice that popular music was starting to sound a lot different. Light My Fire was the song that convinced me things had indeed changed. For months we’d listen to the seven-minute album version of the song until the radio started playing a shorter one. Our fires were lit, all right, thanks to The Doors, and would burn brightly for many tumultuous months to come.

Memorable lyric snippet:
You know that it would be untrue
You know that I would be a liar
If I was to say to you
Girl, we couldn't get much higher

Come on baby, light my fire 

You might not know: Scheduled to appear on The Ed Sullivan Show, The Doors had agreed to drop the line "girl, we couldn't get much higher." But lead singer Jim Morrison sang it anyway, and they were never invited back.
 
14. A Day in the Life – The Beatles (1967)

Why I loved it: For one day — June 1, 1967 — I felt connected to my entire generation worldwide with the release of Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. And I wasn’t alone — writing in Rolling Stone, Langdon Winner observed: “The closest western civilization has come to unity since the Congress of Vienna in 1815 was the week the Sgt. Pepper album was released. In every city in Europe and America the radio stations played [it] ... and everyone listened ... For a brief while the irreparable fragmented consciousness of the West was unified, at least in the minds of the young.” And as memorable as every song on the album — and almost every Beatles No. 1 hit — is, there is something so haunting and captivating about A Day in the Life that stays in your soul.

Memorable lyric snippet:
I read the news today oh boy

You might not know: In 1968 Paul McCartney admitted, A Day in the Life was what he called a “turn-on song.” “This was the only one on the album written as a deliberate provocation,” he said, “but what we want to do is to turn you on to the truth rather than to pot.”

(MORE: Paul McCartney, Speaking Words of Wisdom)
 
15. What’s Going On – Marvin Gaye (1971)

Why I loved it: I was a U.S. Army soldier in Vietnam when this song came out, and it asked the same question and sought the same answers that I did. Marvin’s voice never sounded better, yet there was urgency, a questioning, and anger to this song and album that forced me to pay attention to what was wrong with my country. I listened to it endlessly upon my return to the states, not realizing until years later that the song and the album were inspired by Marvin’s conversations with his brother Frankie, a Vietnam vet, about Frankie’s experiences in Vietnam and his returning home to a divided America.
 
Memorable lyric snippet:
Brother, brother, brother
There's far too many of you dying


You might not know: Marvin Gaye and Berry Gordy, Jr., owner of Motown, argued for months about the viability of this song. Eventually, they agreed to disagree, with Gordy, who hatedWhat’s Going On, telling Marvin: “One of us is going to learn a lesson with this.” After the song became a huge hit, Gordy confessed: “I learned something.”

ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΑ

$
0
0
Λουκέτο στις περιφερειακές ΕΡΑ επιχειρεί να βάλει η ΝΕΡΙΤ, η οποία απαιτεί από τη ΔΕΗ να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος στις εγκαταστάσεις της ΕΡΑ ανά την Ελλάδα.
 Ήδη κόπηκε το ρεύμα σε σταθμούς στη Δυτική Ελλάδα, αλλά οι εργαζόμενοι κατάφεραν να επαναφέρουν τα ραδιόφωνα σε λειτουργία.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

$
0
0

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ 4η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
“ΣΥΜΒΙΩΝΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ, ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ

Ημερίδα με θέμα “Συμβιώνοντας με το Διαδίκτυο: Προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές” διοργανώνει η 4η Δημοτική Κοινότητα σε συνεργασία με τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «ΣΕΙΡΙΟΣ». 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, από τις 18.00 έως τις 21.00 στο αμφιθέατρο της κοινότητας (Κλεάνθους 57, Περιοχή Πολιτιστικού Κέντρου Τούμπας). 


Περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα της Ημερίδας στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,Η ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ ΠΟΛΗ

$
0
0

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ 35 “ΑΝΘΕΚΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ” ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ “ΡΟΚΦΕΛΕΡ”

Μεταξύ των 35 “Ανθεκτικών Πόλεων” για το έτος 2014 συμπεριλήφθηκε η Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στο Δίκτυο των “100 Resilient Cities” (“100 RC”) που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Rockefeller, όπως ανακοινώθηκε στην ειδική εκδήλωση Urban Resilient Summit, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη, με συνδιοργανωτή το  έγκυρο περιοδικό “Economist”. 
Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί τη Θεσσαλονίκη στους κόλπους ενός αναπτυσσόμενου δικτύου αστικών κέντρων, καλύτερα προετοιμασμένων να αντεπεξέλθουν στις κοινωνικές, οικονομικές ανάγκες και φυσικές καταστροφές – όλα προκλήσεις του 21ου αιώνα – και έρχεται ως αποτέλεσμα της σχετικής υποψηφιότητας που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης δια της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε. 
Επισημαίνεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις επτά μόνον ευρωπαϊκές πόλεις που συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα, μαζί με την Αθήνα, αλλά και το Λονδίνο, το Παρίσι, το Μιλάνο, τη Λισσαβόνα και το Βελιγράδι. Οι 35 πόλεις επιλέχθηκαν μεταξύ 330 αιτούμενων πόλεων από ολόκληρο τον κόσμο.
“Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική διάκριση της Θεσσαλονίκης, η οποία θα της δώσει τη δυνατότητα, όχι απλώς να δικτυωθεί με ευρύ φάσμα πόλεων του πλανήτη, όχι μόνον να διδαχτεί από το καλό παράδειγμα άλλων πόλεων, αλλά και να αποτελέσει η ίδια παράδειγμα καλής πρακτικής για τις πόλεις του κόσμου” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και συμπλήρωσε: “Η Θεσσαλονίκη συμπεριλήφθηκε στις 35 ανθεκτικές πόλεις για το 2014, ανάμεσα σε 330 πόλεις από όλο τον κόσμο, που υπέβαλλαν αιτήσεις. Η πρόκληση είναι μπροστά μας και θα εργαστούμε συστηματικά και με υπευθυνότητα, ώστε να επιβεβαιώσουμε τη δίκαιη αυτή επιλογή, προς όφελος της πόλης”. 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε., Σπύρος Πέγκας, τονίζει ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνηγορεί υπέρ του εποικοδομητικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι αναπτυξιακές και δημοτικές επιχειρήσεις, στην κατεύθυνση του μητροπολιτικού σχεδιασμού και αναφέρει χαρακτηριστικά: ”Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχουν να αντιμετωπίσουν την αρνητική στάση της κεντρικής κυβέρνησης, που προσανατολίζεται στην αποδυνάμωση αντί της εξυγίανσης και της ενίσχυσης των δημοτικών επιχειρήσεων”. 
"Τα μέλη του δικτύου των 100 Resilient Cities πρωτοπορούν παγκοσμίως, δείχνοντας ότι το ‘χτίσιμο’ αστικής ανθεκτικότητας σε κάθε είδους πόλη δεν είναι απλώς εφικτό, αλλά και επιτακτική ανάγκη”, δήλωσε η Δρ. Judith Rodin, πρόεδρος του Ιδρύματος Rockefeller. “Χτίζοντας την ανθεκτικότητά τους, οι πόλεις μαθαίνουν όχι μόνο να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για τις άσχημες περιόδους, αλλά επίσης ότι η ζωή είναι καλύτερη σε περιόδους ευημερίας, ειδικά για τους φτωχούς και τους αδύναμους” τόνισε η κυρίαRodin.
“Καλωσορίζουμε τη Θεσσαλονίκη στις ‘100 Ανθεκτικές Πόλεις’. Επιλέξαμε την πόλη σας χάρη στη δέσμευση της Διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάπτυξη ανθεκτικότητας καθώς και για την καινοτόμο και ενεργητική προσέγγιση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα συνεργαστούμε”, δήλωσε ο Michael Berkowitz, πρόεδρος των “100 Resilient Cities”. 

Οι 35 πόλεις που ανακοινώθηκαν, μεταξύ των 330 που έθεσαν υποψηφιότητα, είναι οι εξής :
Accra, Ghana
Deyang, China
San Juan, Puerto Rico, USA
Amman, Jordan
Enugu, Nigeria
Santa Fe, Argentina
Arusha, Tanzania
Huangshi, China
Santiago de los Caballeros, Dominican Republic
Athens, Greece
Juarez, Mexico
Santiago (Metropolitan Region), Chile
Barcelona, Spain
Kigali, Rwanda
Singapore, Singapore
Belgrade, Serbia
Lisbon, Portugal
St. Louis, Missouri, USA
Bangalore, India
London, England
Sydney, Australia
Boston, Massachusetts, USA
Milan, Italy
Thessaloniki, Greece
Calí, Colombia
Montreal, Canada
Toyama, Japan
Chennai, India
Paris, France
Tulsa, Oklahoma, USA
Chicago, Illinois, USA
Phnom Penh, Cambodia
Wellington City, New Zealand
Dallas, Texas, USA
Pittsburgh, Pennsylvania, USA

Πρόκειται για το δεύτερο κύμα πόλεων, το οποίο και θα συμμετάσχει μαζί με τις 32 νικήτριες πόλεις του περσινού «100 Resilient Cities Challenge», σχηματίζοντας το δίκτυο των “100 RC”. 
Οι «100 Resilient Cities» ( HYPERLINK "http://www.resilientcities.org/"www.resilientcities.org)αποτελούν πρωτοβουλία του Ιδρύματος Rockefeller ( HYPERLINK "http://www.rockefellerfoundation.org/"www.rockefellerfoundation.org) το οποίο και υποστηρίζει οικονομικά το δίκτυο, ενώ διοικείται σαν ένα χορηγούμενο έργο από τους Rockefeller Philanthropy Advisors ( HYPERLINK "http://www.rockpa.org/"www.rockpa.org), έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που παρέχει διακυβέρνηση και υπηρεσιακή υποδομή στα έργα που χορηγεί. 
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η αλληλοϋποστήριξη όλων των πόλεων που έχουν επιλεγεί, προς την εξεύρεση βιώσιμων και ρεαλιστικών λύσεων σε μία ευρεία γκάμα προβλημάτων, από τις φυσικές καταστροφές έως και την αντιμετώπιση της ανεργίας. 
Η επιλογή των πόλεων έγινε μετά από την εισήγηση ενός διεθνούς πάνελ διακεκριμένων κριτών, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων του πρώην Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Jose Maria Figueres Olsen, του Δρ. Donald Kaberuka, Προέδρου της African Development Bank, του Δρ. Isher Ahluwali, Προέδρου του “Board of Governors” στο Ινδικό Συμβούλιο για την Έρευνα στις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις και την Πρόεδρο και CEO της Asia Society, Josette Sheeran.


Για την επιτυχία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Μητροπολιτικής Αναπτυξιακής Α.Ε., ο Γιάννης Μπουτάρης θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επερχόμενη συνεδρίαση του Σώματος, τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014. 

Article 2

$
0
0
ΥΠΑΡΞΙΑΚΕΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΠΛΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΣΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ»
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΡΤ-3

Μια σπάνια ταινία προβάλλει η ταινιοθήκη της ΕΡΤ-3 τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου  στις 21:00στον Αλέξανδρομε ελεύθερηπάντα είσοδοστο μεγάλο αφιέρωμά της Αυτός ήταν ο ψυχρός πόλεμος, στην υποενότητα Κατασκοπευτική λογοτεχνία και κινηματογράφος.
Παρουσιάζει την τελευταία δημιουργία του κορυφαίου Αμερικανού δημιουργού Άντονι Μαν  Η μεγάλη νύχτα των κατασκόπων (A dandy in aspic, έγχρωμο, Ηνωμένο Βασίλειο, 1968, διάρκειας102΄). Παίζουν Λόρενς Χάρβεϊ, Μία Φάροου, Τομ Κάρντεϊ. Το σενάριο είναι από μυθιστόρημα του Ντέρεκ Μάρλοου.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων πέθανε ο Μαν και το φιλμ ολοκλήρωσε ο Λόρενς Χάρβεϊ.

Το φιλμ θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό. 

Η βρετανική αντικατασκοπία δίνει εντολή στον πράκτορά της Αλεξάντερ να εξοντώσει έναν επικίνδυνο Ρώσο κατάσκοπο. Ωστόσο, μόνον ο Αλεξάντερ γνωρίζει πως ο Ρώσος είναι το ίδιο πρόσωπο με τον εαυτό του. Ακολουθεί αγωνιακή πλοκή.

Ο Μαν λες και κάνει τη διαθήκη του, μια και πραγματοποιεί σινεφίλ αναφορές σε πολλές δικές του ταινίες αλλά και  στο Blow upτου Αντονιόνι. Η φαινομενολογία του Λονδίνου τη δεκαετία του `60 είναι πολύ λειτουργική.

Το κείμενο που θα διανεμηθεί είναι το ακόλουθο:

Ο Αλεξάντερ, διπλός πράκτορας, προσλαμβάνεται από τη βρετανική αντικατασκοπία για να ανακαλύψει έναν Ρώσο πράκτορα. Ωστόσο, μόνον αυτός γνωρίζει πως ο συγκεκριμένος πράκτορας είναι ο ίδιος!
Τελευταία ταινία του μέγιστου Άντονι Μαν που  πέθανε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων και έτσι την ολοκλήρωσε ο Λόρενς Χάρβεϊ. Παρά τις αρνητικές κριτικές είναι μια εξαιρετική ψυχαγωγική ταινία σε όλα τα επίπεδα. Αναδεικνύει μια τραγικότητα και ξεφεύγει από το κλασικό παιγνίδι των κατασκόπων, τονίζοντας την ψευδαισθητική διάσταση μιας προσωπικότητας. Πέραν των άλλων, λες και είχε διαίσθηση ο μέγας Μαν, είναι σαν να γύριζε μια ταινία διαθήκης. 
Ο Μάικλ Γκροστ σημειώνει τις σινεφίλ αναφορές του Μαν στις ταινίες του Έφοδος αυτοκτονίας, Εμπόριο ανθρώπων, Ο άνθρωπος της Δύσης, Ο δολοφόνος της νύχτας, Ο τελευταίος των σκλάβων.
Ακόμα σημειώνει πως η ηρωίδα στο Λονδίνο (έξοχη η Μία Φάροου), που είναι φωτογράφος, θυμίζει κι αυτή και το διαμέρισμά της το Blow upτου Αντονιόνι. Ο Μάικλ Γκροστ σημειώνει επίσης την ταξικότητα που υπάρχει στην ενδυματολογική αντιπαραβολή Ρώσων και Βρετανών πρακτόρων: Οι τελευταίοι είναι κομψοί, με ρούχα ανώτερης κλάσης, μερικές φορές επιδεικτικά, ενώ οι Ρώσοι φορούν ρούχα της εργατικής τάξης.
Κατά τα άλλα βέβαια, δεν έχουμε προσομοίωση με τους φωτισμούς του νουάρ (δες και τον Δολοφόνο της νύχτας, όπου δεν γράφεται το όνομα του Μαν) που είναι λειτουργικοί στο ασπρόμαυρο, ενώ στο έγχρωμο απλά δίνουν μια διάσταση των ταραγμένων sixties.
Πάνω απ’ όλα, η ταινία είναι στην εσωτερική υπεραξία της και την παραισθητική σπουδή της ένα θρίλερ πάνω στην ψυχοσύνθεση, στη  ζώνη του φαντασιακού του `60, όπου η ανεξαρτησία του άνδρα ήταν το νούμερο ένα ζητούμενο.
Η μεγάλη νύχτα των κατασκόπων δημιουργεί ένα εσωτερικό κενό, νιώθουμε σαν να βυθιζόμαστε στο παιγνίδι του συναισθηματικού αφοπλισμού και βέβαια στην απώλεια. Η ζωή ως κενό, ο θάνατος ως μια άλλη διάσταση της ύπαρξης. Το φιλμ είναι έξοχο δεδομένου ότι ξεφεύγει από το στείρο, ψυχροπολεμικό κλίμα και αναδεικνύεται σε ψυχογράφημα εποχής. 
Λογικά, μπορεί να ανθολογηθεί μαζί με το Γυμνοί στον ήλιοκαι τους Τυχοδιώκτες του Μόντε Κάρλοτου Κλεμάν, αλλά και τον Δολοφόνο με το αγγελικό πρόσωποτου Μελβίλ. 
ΚΕΜΕΣ


ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗ «ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ’

Δέκα επιπρόσθετοι λόγοι για να μην χάσετε τη Μεγάλη νύχτα των κατασκόπωνείναι:

Για την εξαιρετική ματιά στο Λονδίνο τη δεκαετία του `60
Για τις πολλές σινεφίλ αναφορές που κάνει ο Μαν στο σύνολο του έργου του αλλά και στον Αντονιόνι.
Για την εκπληκτική πρωτοτυπία στο ….  σενάριο
Για την εκθαμβωτική τότε Μία Φάροου
Για την εξαιρετική φωτογραφία και την υποδειγματική μουσική.
Για τον τραγικό ρόλο του Λόρενς Χάρβεϊ
Για το εξαιρετικό προβληματισμό στο θέμα της ταυτότητας
Για την ανάμειξη κατασκοπευτικών στοιχείων με υπαρξιακά δεδομένα
Για το διαχρονικό μήνυμα του φιλμ
Για το εκπληκτικό τέλος




Υ.Γ. Η επόμενη ταινία μας είναι Η κατάσκοπος του Λονδίνουτου Σίντνεϊ Λουμέτ, από το μυθιστόρημα του Τζον Λε Καρέ. Πρωταγωνιστούν Τζέιμς Μέισον, Μαξιμίλιαν Σελ, Σιμόν Σινιορέ.

Article 1

$
0
0
Please click to view

Christmas Bazaar 2014 μετά... μουσικής στο Κολλέγιο Ανατόλια
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Χριστουγεννιάτικη συναυλία
 - Κλειστό Γυμναστήριο, 16:00 – 17:00 
Χριστουγεννιάτικο Bazaar - Macedonia Hall, 17:00 – 20:00
 
Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού ξεκίνησε τη δεκαετία του ’30, για να υποστηρίξει τους προσφυγικούς πληθυσμούς που είχαν μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και με το πέρασμα του χρόνου αναδείχθηκε σε μία από τις πιο επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της  πόλης.

To Bazaar πραγματοποιείται με την εθελοντική συμμετοχή μαθητών και εργαζομένων και των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων του Κολλεγίου Ανατόλια – Anatolia Elementary School, Ενιαίο Γυμνάσιο και Λύκειο & International Baccalaureate Diploma Program, American College of Thessaloniki (ACT).

Τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν υπέρ:
  • του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Η Αμυμώνη- Σύλλογος Θεσσαλονίκης»
  • του Κοινωνικού Ιατρείου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης
  • των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος-Πλαγιαρίου, και
  • του Χαρίσειου Γηροκομείου Θεσσαλονίκης
Στη φετινή εκδήλωση θα είναι αυξημένη η παρουσία των μαθητών του σχολείου με προϊόντα που οι ίδιοι κατασκεύασαν, ενώ συμμετέχουν περισσότερες από 15 φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Το Χριστουγεννιάτικο Bazaar εμπλουτίζεται, φέτος, με νέες ενότητες: Το Κέντρο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) του Κολλεγίου Ανατόλια  διοργανώνει για παιδιά 7 έως 15 ετών διασκεδαστικές δραστηριότητες CSI (Crime Scene Investigation) αντίστοιχες των ομώνυμων τηλεοπτικών σειρών. Μαθητές και καθηγητές θα παρουσιάσουν έκθεση φωτογραφίας και εικαστικών έργων, ενώ τέσσερις διαφορετικές μπάντες μαθητών και η χορωδία του Κολλεγίου Ανατόλια θα παίζουν μουσική στους χώρους του Bazaar.

Χριστουγεννιάτικη συναυλία: 16:00 – 17:00 
Οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 4 μ.μ. της Κυριακής με τη χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κολλεγίου Ανατόλια.
Βρείτε το event στο facebook κάνοντας κλικ εδώ

Article 0

Article 17

$
0
0

10 Protest Songs for All Time

Anyone can write a protest song. Maybe your allowance is too small! Maybe “the man” has got you down. Maybe your groceries ring up at the wrong price at the supermarket. There are all kinds of things to make you mad. Good people go to jail. Bad people get off on a technicality. Life isn’t fair and we complain. But it’s war and politics that always come out on top.
Here are 10 moldy oldies that will forever remain among those that get trotted out whenever we need to get angry in the vaguest kind of way and hope to bring about change without actually doing anything.
10. “I Ain’t a Marchin’ Anymore,” Phil Ochs
Like “Universal Soldier” but different, this protest anthem is for people who are tired of fighting other people’s battles. Steve Earle has certainly done his best to update this sentiment, but I find myself drawn to the old folky classic, nonetheless. It makes everything seem so quaint.

9. “Fight the Power,” Public Enemy
OK, this one probably isn’t going to go down as a stone cold classic in that “We Can Sing This at Any Random Political Rally” kind of way. It begins by dating itself in the summer of 1989, which is now more than 25 years ago. But it is the kind of song that gets people to yell and stamp their feet, meaning it’s sort of like “We Will Rock You” but less likely to be played at sporting events.

8. “Okie From Muskogee,” Merle Haggard
I’ve always been partial to this song where getting wasted on White Lightning is acceptable and pitching woo is okey-dokey but lots of other similar ideas are considered subversive and likely to bring down an entire nation. It’s such a fine line.

7. “If I Had a Hammer,” Pete Seeger
Should I have picked “We Shall Overcome”? I dunno. Anything by Pete Seeger sounds like a history lesson to me, and what I’d do with a hammer probably isn’t what Pete would have done with one. Which is what makes this country so great. We all have freedom of expression and the right to use a hammer as we see fit.

6. “Give Peace a Chance,” John Lennon
This is right up there with “99 Bottles of Beer on the Wall” in terms of songs that are absolutely no fun to sing. It makes you bored just thinking about it. No one can actually remember the verses. The references are completely dated, but the chorus is one of those keepers that will haunt us all the daysof our lives.

5. “Blowin’ in the Wind,” Bob Dylan
You’re probably wondering why I didn’t choose “The Lonesome Death of Hattie Carroll” or that other show-stopper, “The Death of Emmett Till,” never mind the wonder of “With God on Our Side,” a song that may or may not ever actually end. But I had to go with the obvious, the song that people who don’t know anything about Bob Dylan will know beyond all else because that’s how popular culture works. It’s like gum on your shoe but even older and stickier.

4. “Strange Fruit,” Billie Holiday
People don’t think of Billie Holiday as a protest singer, and this song about the ugliness of racism just goes to show how backwards things were that even artists who weren’t necessarily looking to shake things up could do so without hardly trying.

3. “What’s Goin’ On,” Marvin Gaye
Gaye managed to record an entire concept album about waking up and smelling the social injustices of the oncoming 1970s, an album that nowadays bears a worthy relisten.

2. “The Times They Are a-Changin’,” Bob Dylan
Bob Dylan has a handful of songs expressing dissatisfaction with the way the world works. This one is just vague enough to work in just about any situation since the only thing we’re sure of is that times are always a-changin’.

1. “A Change Is Gonna Come,” Sam Cooke
An awful lot of people ended up dead in the 1960s. And not just because they partied too much. That came later. Some people were just in the wrong place at the wrong time. It’s what made people so rightfully paranoid. For some reason, many people do not like even the idea of change. But it’s been proven if you make things bad enough, people will opt for just about anything. Me? I could go for a carwash.

ΓΙΑΤΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ

$
0
0
Η μουσική έχει δύναμη. Όχι μόνο μας κάνει να θέλουμε να… ξεβιδώσουμε το κορμί μας, χορεύοντας στο ρυθμό (στον όποιο ρυθμό), αλλά η μελωδία και οι νότες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις που σχετίζονται με θέματα υγείας.


Δείτε παρακάτω μερικούς λόγους, για να… ανεβάσετε την ένταση της μουσικής…

Απαλύνει τον πόνο

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology, οι ασθενείς με ινομυαλγία που άκουσαν για 10 λεπτά το είδος της μουσικής που ήθελαν –από ποπ μέχρι κλασική μουσική, αρκεί να ήταν πιο αργή από 120 beats το λεπτό- εμφάνισαν μειωμένο αίσθημα πόνου, καθώς επίσης και αυξημένη κινητικότητα.

Βοηθά στη συγκέντρωση

Μια έρευνα του 2007 από ερευνητές της σχολής Ιατρικής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ ανέφερε, ότι η κλασική μουσική οδηγεί σε αλλαγές στον εγκέφαλο, οι οποίες βοηθούν στη συγκέντρωση της προσοχής και την αποθήκευση πληροφοριών στη μνήμη.

Ενισχύει τις σωματικές επιδόσεις 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του health.com, η έντονη σωματική άσκηση με μουσικά διαλείμματα όχι μόνο είναι πιο ευχάριστη, αλλά κάνει τους συμμετέχοντες να γυμνάζονται ακόμη πιο σκληρά.

Βελτιώνει τη διάθεση

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2011 στο περιοδικό Nature Neuroscience, αναφέρει ότι συγκεκριμένοι κλασικοί τόνοι προκαλούν τη βελτίωση της διάθεσης του ατόμου, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση ντοπαμίνης, της χημικής ουσίας που προκαλεί ευφορία.

Ηρεμεί 

Μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσει κανείς είναι με λίγη απαλή μουσική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Ergonomics.

ΑΗ ΒΑΣΙΛΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ MEDITERRANEAN COSMOS

$
0
0

Το Mediterranean Cosmos κάνει τα φετινά Χριστούγεννα μαγικά, με τις πιο συναρπαστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου! Οι επισκέπτες του εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους στο πιο ζεστό γιορτινό περιβάλλον της πόλης, και να ζήσουν ξεχωριστές εμπειρίες!
Επιπλέον, από τις 5 Δεκεμβρίου έως τις 3 Ιανουαρίου, οι μικροί φίλοι του Mediterranean Cosmos θα έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν και να διασκεδάσουν με πρωτότυπα χριστουγεννιάτικα εικαστικά εργαστήρια. Στο Ταχυδρομείο του Αϊ Βασίλη (επίπεδο 0, Αίθριο) τα παιδιά θα ανακαλύψουν το αλφαβητάρι των Χριστουγέννων, θα φτιάξουν το δικό τους ημερολόγιο και θα γράψουν γράμμα στον Αϊ Βασίλη, ενώ στο Εργαστήρι του Αϊ Βασίλη (επίπεδο 1, Πράσινη Πλατεία) θα κατασκευάσουν υπέροχα γιορτινά στολίδια. Στον Μικρό Τυμπανιστή (επίπεδο 1, Κίτρινη Πλατεία) θα απολαύσουν χριστουγεννιάτικες ιστορίες, θα τραγουδήσουν, θα δημιουργήσουν και θα δώσουν ζωή στους αγαπημένους τους ήρωες. Ακόμη θα στολίσουν με όλη τους την αγάπη το πιο όμορφο δέντρο των φετινών Χριστουγέννων, το Δέντρο των Ευχών (επίπεδο 1, Πράσινη Πλατεία), και θα μπουν στον κόσμο της μουσικής, όπου με τη βοήθεια των ξωτικών θα δημιουργήσουν τη δική τους μελωδία στο γιγάντιο πιάνο του εμπορικού κέντρου, στο Santa’s Music Stage (επίπεδο 1, Κίτρινη Πλατεία).
Ο Αϊ Βασίλης θα περιμένει μικρούς και μεγάλους από τις 6 έως τις 31 Δεκεμβρίου στο Θρόνο του (επίπεδο 0, Κόκκινος Διάδρομος) για να βγάλουν μαζί φωτογραφίες και να τους χαρίσει τις πιο όμορφες χριστουγεννιάτικες ευχές.
Η παραμυθένια ατμόσφαιρα και η διασκέδαση συνεχίζονται και στον εξωτερικό χώρο του Mediterranean Cosmos, όπου οι μικροί φίλοι του εμπορικού κέντρου θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια μαγική περιπέτεια στο Λαβύρινθο των Ξωτικών, να ανακαλύψουν τις εκπλήξεις που κρύβει, και να συναντήσουν τα ξωτικά που θα τους περιμένουν στην έξοδο για να τους μεταμορφώσουν σε ό,τι ονειρεύονται!
Παράλληλα, τα Χριστούγεννα μεταφέρονται… επί σκηνής, με ένα μοναδικό πρόγραμμα ξεχωριστών εκδηλώσεων, στη σκηνή του εμπορικού κέντρου (επίπεδο 1, Μπλε Πλατεία):
             Στις 6 και 13 Δεκεμβρίου, στις 12:30, η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει στη θεατρική σκηνή του Mediterranean Cosmos μέρος της παιδικής θεατρικής παράστασης «Τρελαντώνης». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το κλασικό και αγαπημένο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα, σε θεατρική διασκευή της Αλεξάνδρας Γιαννοπούλου
             Στις 10 και 17 Δεκεμβρίου, στις 18:00, το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Στανίση θα παρουσιάσει τον αγαπημένο σε μικρούς και μεγάλους «Καραγκιόζη» σε διασκεδαστικές περιπέτειες
             Στις 13 Δεκεμβρίου, στις 19:00, η Ορχήστρα Νέων Σίνδου θα μας ταξιδέψει στη μαγεία των Χριστουγέννων με υπέροχες κλασικές μελωδίες κινηματογραφικών επιτυχιών, swing και μιούζικαλ, και μουσικά χρώματα από όλο τον κόσμο
             Στις 20 Δεκεμβρίου, στις 14:00, η σχολή χορού του Δήμου Θέρμης θα παρουσιάσει τις Χριστουγεννιάτικες χορογραφίες της
             Στις 23 Δεκεμβρίου, στις 18:00, το φωνητικό σύνολο Θαμυριάδες θα παρουσιάσει το πρόγραμμα «Χριστούγεννα στον κόσμο», με αγαπημένους ύμνους και μελωδίες της ελληνικής παράδοσης αλλά και όλου του κόσμου
             Στις 27 Δεκεμβρίου, στη 13:00, η Ακαδημία Μουσικής Ειρμός θα τραγουδήσει παραδοσιακά κάλαντα από όλες τις περιοχές του ελληνισμού και πολλές ακόμα εκπλήξεις!

Η ΓΑΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΧΙ

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΠΑΛΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

$
0
0
Θαμμένο κάτω από φρούριο
Μία... ακτινογραφία άφησε με το στόμα ανοιχτό τους αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Southampton, που ανακάλυψαν στη νότια Αγγλία αυτό που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι που έχει βρεθεί ποτέ.
Θαμμένο κάτω από την επιφάνεια της γης, κάτω από ένα τεράστιο προϊστορικό φρούριο, το παλάτι, που σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι του 12ου αιώνα, ανακαλύφθηκε από αρχαιολόγους με τη χρήση τεχνολογίας ακτίνων Χ, για τη χαρτογράφηση της εξαφανισμένης μεσαιωνικής πόλης που ήταν κρυμμένη κάτω από την επιφάνεια της γης για περισσότερα από 700 χρόνια.
Η μεσαιωνική πόλη, μέσα στα τεράστια τείχη του φρουρίου στο Old Sarum στο Wiltshire, ιδρύθηκε από τον Γουίλιαμ τον Κατακτητή. Τα τεράστια τείχη είναι από την εποχή του Σιδήρου, ενώ μέχρι τώρα οι αρχαιολόγοι έχουν καταφέρει να φέρουν στο φως θαμμένα θεμέλια δεκάδων σπιτιών και ένα συγκρότημα που θεωρείται ότι είναι ένα τεράστιο βασιλικό παλάτι.

Με μήκος 170 μέτρα και πλάτος 65 μέτρα, το συγκρότημα είχε τοίχους πάχους 3 μ. και περιελάμβανε –σύμφωνα με τις εκτιμήσεις– αίθουσα με μήκος 60 μέτρα, έναν πύργο και αποθηκευτικά κτίρια, με ορόφους.
«Το σημείο, το σχέδιο και το μέγεθος του συγκροτήματος υποδεικνύουν ότι ήταν παλάτι, πιθανότατα βασιλικό. Ο κύριος υποψήφιος για την κατασκευή του είναι ίσως ο Ερρίκος Α', κάπου στις αρχές του 12ου αιώνα», είπε στην εφημερίδα «Telegraph» ο Δρ. Edward Impey, ένας από τους ειδικούς για τα μεσαιωνικά κτίρια.
Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι στην Αγγλία βρίσκουν αυτό που θεωρείται ένα άγνωστο έως τώρα μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι αυτού του μεγέθους. Μέχρι τώρα οι ιστορικοί πίστευαν ότι η μόνη βασιλική κατοικία στην περιοχή ήταν ένα πολύ μικρότερο συγκρότημα.
Με δεδομένο ότι η πόλη εγκαταλείφθηκε 140 χρόνια μετά από την ανέγερσή της και από τότε παρέμεινε αγρός, οι ακαδημαϊκοί έχουν μία μοναδική ευκαιρία για να μελετήσουν ένα μεσαιωνικό οικοδόμημα.


ArionRadio.com: Απίστευτη ανακάλυψη στην Αγγλία: Βρήκαν ένα τεράστιο μεσαιωνικό βασιλικό παλάτι (pics) | ARION RADIO | Νέα 

ΣΗΜΕΡΑ-8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

$
0
0
   1542: γεννιέται η τραγική Βασίλισσα της Σκωτίας, Μαρία Στίουαρτ, που καταδικάστηκε σε θάνατο από την ξαδέρφη της Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας. 

   1644: σε ηλικία μόλις 18 ετών, η Χριστίνα, γίνεται Βασίλισσα της Σουηδίας. 

   1730: γεννιέται ο γιατρός και φυσιολόγος, Ίαν Ίγκενχουζ, που ανακάλυψε το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης (1779). 

   1765: γεννιέται ο εφευρέτης Eli Whitney, που δημιούργησε και εξέλιξε διάφορα μηχανήματα, όπως η εκκοκκιστική μηχανή βαμβακιού. 

   1861: γεννιέται ο γλύπτης Aristide Maillol. 

   1865: γεννιέται στην Χαμενλίνα της Φινλανδίας, ο συνθέτης Ζαν Σιμπέλιους. 

   1867: γεννιέται στην Κωνσταντινούπολη ο λογοτέχνης Γρηγόρης Ξενόπουλος. 

   1886: ιδρύεται η Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και Βιομηχανικών Οργανισμών (AFL- CIO). 

   1894: γεννιέται ο ευθυμογράφος και σχεδιαστής καρτούν, Τζέιμς Θάρμπερ. 

   1912: ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει την Κορυτσά. 

   1925: γεννιέται ο χορευτής, τραγουδιστής και ηθοποιός, Σάμι Ντέιβις Τζουνιορ. 

   1929: δημιουργείται η πρώτη τηλεφωνική γραμμή για την επικοινωνία των πλοίων με τις ακτές. 

   1930: Ινδοί εθνικιστές δολοφονούν στο γραφείο του το Βρετανό στρατηγό Νόρμαν Σίμπσον. 

   1932: η Ιαπωνία δηλώνει στην Κοινωνία των Εθνών ότι, δεν έχει πια κανέναν έλεγχο στην Κίνα. 

   1940: οι Chicago Bears σημειώνουν ρεκόρ στο NFL (χόκεϊ) όταν κερδίζουν τους Washington Redskins με 73-0. 

   1940: οι Ιταλοί πυρπολούν το Αργυρόκαστρο, το οποίο καταλαμβάνουν οι Έλληνες. Η Παναγία της Τήνου προσφέρει στον αγώνα όλα τα αφιερώματά της. 

   1941: οι ΗΠΑ και η Βρετανία κηρύττουν τον πόλεμο στην Ιαπωνία, μετά την επίθεση της τελευταίας στο Περλ Χάρμπορ. 

   1943: γεννιέται ο τραγουδιστής και στιχουργός Τζιμ Μόρισον. 

   1949: η εθνικιστική κυβέρνησης της Κίνας, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο ήττας από τους κομμουνιστές στην ξηρά, μεταφέρει την πρωτεύουσα του κράτους στη Φορμόζα (σημερινή Ταϊβάν). 

   1949: η Μάριον Λέιντγουιγκ ανακηρύσσεται η πρώτη επίσημη παγκόσμια πρωταθλήτρια στο μπόουλινγκ όταν κερδίζει τουρνουά All-Star στο Σικάγο. 

   1952: ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος αναθέτει στον Σπύρο Μαρκεζίνη το συντονισμό όλης της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. 

   1953: γεννιέται η γνωστή ηθοποιός του Χόλιγουντ, Κίμ Μπάσιντζερ. 

   1953: με επιβεβαίωση της συνεργασίας τους στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και με έγκριση εισήγησης για έναρξη συνομιλιών με την ΕΣΣΔ, η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν τη διάσκεψη των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, που πραγματοποιείται στις Βερμούδες. 

   1956: ολοκληρώνονται οι 16οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Μελβούρνη, οι οποίοι ξεκίνησαν στις 22 Νοεμβρίου. Έλαβαν μέρος 2.813 αθλητές και 371 αθλήτριες από 67 κράτη σε 17 αθλήματα. 

   1966: γεννιέται η Ιρλανδέζα ποπ σταρ Σίνιντ Ο΄Κόνορ. 

   1966: "το πλοίο ""Ηράκλειο""βουλιάζει στη Φαλκονέρα και παρασύρει στο βυθό 200 επιβάτες." 

   1969: αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που ερχόταν από τα Χανιά, παρασύρεται από την κακοκαιρία και προσκρούει σε λόφο κοντά στην Κερατέα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες. 

   1971: "ο Πρόεδρος της Χιλής, Σαλβαδόρ Αλιέντε, αναγγέλλει ότι, το κράτος θα αναλάβει τη διανομή τροφίμων στη χώρα, ως απάντηση στις ""διαδηλώσεις της άδειας κατσαρόλας των νοικοκυρών""." 

   1974: διεξάγεται δημοψήφισμα για το Πολιτειακό. Υπέρ της Αβασίλευτης Δημοκρατίας ψηφίζει το 69,2%. 

   1980: "δολοφονείται έξω από το σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 40 ετών το πρώην μέλος των ""Μπιτλς"", Τζον Λένον, από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν." 

   1981: ο ηγέτης της Πολωνίας, στρατηγός Βόιτσεκ Γιαρουζέλσκι, θέτει τη χώρα υπό στρατιωτικό νόμο. 

   1987: ο Ρόναλτ Ρέιγκαν και ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν συμφωνία για τον αμοιβαίο περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. 

   1989: συλλαμβάνεται ύποπτος για την κλοπή του τίμιου σταυρού από τη Μονή Μεγίστης Λαύρας στο ’Αγιο Όρος, που είχε δωρίσει ο αυτοκράτορας Νικηφόρος Φωκάς στον Αθανάσιο Αθωνίτη, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής. 

   1991: οι ηγέτες της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας συμφωνούν στη διάλυση της ΕΣΣΔ και τη δημιουργία της Κοινότητας Ανεξάρτητων Κρατών (Κ.Α.Κ.) με πρωτεύουσα το Μινσκ. 

   1992: η ΕΟΚ ανακοινώνει ότι, το ποσοστό ανεργίας στις χώρες-μέλη έφθασε το 9,8%, το ανώτερο ποσοστό, που είχε καταγραφεί από το 1988. 

   1992: κατολισθήσεις λάσπης θάβουν ένα ορυχείο χρυσού στους απομακρυσμένους πρόποδες των ’Ανδεων στη Βολιβία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 50 μεταλλωρύχους. 

   1992: ο Ντομινίκ Γουίλκινς των Atlanta Hawks και μετέπειτα του Παναθηναϊκού κάνει ρεκόρ στο ΝΒΑ, όταν σημειώνει 23/23 ελεύθερες βολές εναντίον των Chicago Bulls. 

   1992: ο Τούρκος πρωθυπουργός Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ζητά την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

   1993: "ο Λόταρ Ματέους γίνεται ο πρώτος ""Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς"", μετά από ψηφοφορία των προπονητών της FIFA." 

   1993: οι αρχές του Μπέρμιγχαμ της Βρετανίας απαγορεύουν τη χρήση των συμβόλων των Χριστουγέννων από τους δρόμους, για να μη διαταραχθούν τα αισθήματα των μη χριστιανών. 

   1993: οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Μεξικό υπογράφουν την εμπορική συμφωνία NAFTA. 

   1993: στην Κύπρο, απονέμονται τα βραβεία του τέταρτου Παγκύπριου Διαγωνισμού Τραγουδιού. 

   1993: "στις Φιλιππίνες, περισσότερα από 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον τυφώνα ""Λόλα', ενώ 30.000 έμειναν άστεγα." 

   1994: ένας άνδρας και μία παντρεμένη γυναίκα λιθοβολούνται μέχρι θανάτου στο Ιράν, επειδή δολοφόνησαν τον σύζυγό της και διέπραξαν το αδίκημα της μοιχείας. 

   1994: στις ΗΠΑ, υπογράφεται το νομοσχέδιο για την κύρωση της τελικής πράξης της διεθνούς εμπορικής συμφωνίας της GATT, η οποία επικυρώθηκε και από τη Βουλή της Ιαπωνίας. 

   1995: ο IRA απορρίπτει το βρετανικό αίτημα να παραδώσει τα όπλα, πριν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία. 

   1995: Ρωσία και Τσετσενία υπογράφουν συμφωνία για την ενσωμάτωση της δεύτερης στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

   1996: η FIFA, με οριστική και αμετάκλητη απόφαση της, κατακυρώνει τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι στην ισπανική Ρεάλ Οβιέδο. Ο Μπορέλι από την 1/1/97 οφείλει να αγωνίζεται με την Οβιέδεο σαν κοινοτικός, βάσει των όρων του συμβολαίου, που υπέγραψε με την ισπανική ομάδα στις 24/5/96. 

   1996: η Βραζιλία κερδίζει την Ισπανία με 6-4 στον τελικό του 3ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Σάλας (5x5) στην Μπαρτσελόνα της Ισπανίας και κατακτά τον τίτλο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. 

   1996: στη Γιουγκοσλαβία, το ανώτατο δικαστήριο απορρίπτει το αίτημα της αντιπολίτευσης για την ακύρωση των δημοτικών εκλογών στο Βελιγράδι και επικυρώνει οριστικώς τα αποτελέσματα. 

   1997: το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει σχεδόν ομόφωνα να στηρίξει την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη για το Δήμο της Αθήνας, στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. 

EVENTS OF THIS DAY IN THE PAST 8/12

$
0
0

[edit]

Births[edit]

Deaths[edit]

Holidays and observances[edit]

Viewing all 57965 articles
Browse latest View live


Latest Images